9 естествени начина да повишите енергийните си нива

2586
9 естествени начина да повишите енергийните си нива
Снимка: iStock

Има много начини да увеличите енергията си и да намалите умората. Да останете хидратирани, да дадете приоритет на личните взаимоотношения и да ограничите алкохола са само няколко стратегии, които трябва да обмислите.

Ако откриете, че се чувствате мудни, трудно ви е да останете будни или изпивате няколко чаши кафе, само за да стигнете до обяд, не сте сами.

Повечето от нас са запознати да се чувстват изтощени и уморени в края на деня.

За щастие има много здравословни действия, които можете да предприемете, за да намалите умората и да увеличите енергийните си нива.

Всъщност, извършването на няколко малки промени в ежедневието ви може значително да повлияе на това колко енергични се чувствате, заедно с много други аспекти на вашето здраве.

Ето 9 прости стратегии за естествено повишаване на енергийните ви нива.

1. Спете повече

Много хора съкращават часове, които трябва да прекарат в леглото, като например отместване на времето за лягане, за да спазят краен срок или да учат за изпит.

Липсата на достатъчно сън може да изтощи нивата ви на енергия, оставяйки ви да се чувствате летаргични, заядливи и уморени на следващия ден.

Въпреки че количеството сън, от което се нуждае човек, може леко да варира, експертите обикновено препоръчват да се стремите към поне 7 часа сън на нощ, за да повишите енергийните нива и да поддържате цялостното здраве.

Ако имате проблеми със съня, може да ви е от полза да зададете редовен график за сън и да се отпуснете в края на нощта, като вземете вана с пяна, четете книга или слушате релаксираща музика.

Някои изследвания също предполагат, че ограничаването на използването на електронни устройства, като вашия телефон, лаптоп или телевизор, преди лягане също може да помогне за подобряване на качеството на съня и предотвратяване на сънливост през деня.

6 мощни комбинации от плодове, които ще ви заредят с енергия и витамини

2. Намалете стреса

Обичайно е хората с натоварен живот да се чувстват стресирани, тревожни или претоварени.

Стресът не само може да окаже сериозно влияние върху вашето физическо и психическо здраве, но също така е тясно свързан с умората.

Помислете какво често ви кара да се чувствате стресирани или изтощени и се запитайте дали можете да го премахнете от живота си. Ако това не е възможно или желателно, тогава какви действия можете да предприемете, за да намалите стреса си за това нещо в дългосрочен план

Потенциалните причини за стрес включват:

  • напрежението, което идва с ежедневните отговорности на работа, училище или у дома
  • внезапни стресови промени в живота, като загуба на работа, раздяла или справяне със смъртта на любим човек
  • като сте преживели травма, като например от автомобилна катастрофа

В много случаи може да не е възможно да премахнете напълно източниците на стрес от живота си. Въпреки това, ако сте в състояние да намалите нивата на стрес, това може да ви помогне да увеличите енергията си.

Въпреки това е важно да се отбележи, че ако се чувствате много стресирани и тревожността ви е сериозна, може да е от полза да говорите със специалист по психично здраве за допълнителна подкрепа. Прочетете тази статия за повече информация относно намирането на грижи за психичното здраве.

3. Движете се повече

Редовните упражнения са важни за намаляване на риска от хронични заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване.

Нещо повече, някои изследвания показват, че добавянето на повече физическа активност към вашата рутина може също да се бори с умората и да повиши енергийните ви нива

Според едно малко проучване, студенти, които са участвали в програма за бягане с ниска интензивност 3 пъти седмично в продължение на 6 седмици, са имали значително подобрение на умората и качеството на съня в сравнение с контролна група.

4. Ако пушите, помислете за отказване

Тютюнопушенето може да повлияе отрицателно на много аспекти на здравето и може да увеличи риска от множество хронични заболявания.

Нещо повече, токсините и катранът в дима намаляват ефективността на белите ви дробове. С течение на времето това може да намали количеството кислород, транспортирано в тялото ви, което ви кара да се чувствате уморени.

Ако пушите редовно, отказването може да бъде свързано с много ползи за здравето, включително повишени нива на енергия.

Някои хора намират за полезно да сменят цигарите със заместител на никотина, като дъвки, лепенки или таблетки за смучене.

5. Ограничете алкохола

Пиенето на алкохол може да има седативен ефект и може да ви накара да се почувствате сънливи и отпуснати.

Много хора погрешно вярват, че пиенето на алкохолна напитка (или „нощна чаша“) може да бъде ефективен начин за по-бързо заспиване. Въпреки това, редовното пиене на алкохол преди лягане може да намали качеството на съня ви.

Алкохолът може да действа и като диуретик, което означава, че увеличава производството на урина. Следователно, ако изпиете няколко напитки точно преди лягане, това може да прекъсне съня ви, като ви накара да се събудите посред нощ.

Поради тази причина е най-добре да се наслаждавате на алкохол в умерени количества и да ограничите приема си близо до времето за лягане. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) определят умереността като едно питие на ден за жени и две на ден за мъже.

Ако ви е трудно да ограничите приема на алкохол или искате допълнителна подкрепа, обмислете да се свържете със здравен специалист за повече насоки. Тази статия също така предоставя подробни съвети и ресурси.

6. Яжте питателна диета

Ако винаги се чувствате уморени, мудни и с ниска енергия, промяната на хранителните ви навици може да бъде от полза.

Следването на добре закръглена диета може не само да намали риска от няколко хронични заболявания, но и значително да повлияе на енергийните ви нива.

Изборът на цели, питателни храни може да осигури на тялото ви витамините и минералите, от които се нуждае, за да функционира по най-добрия начин. От друга страна, яденето на много преработени храни с високо съдържание на захар и мазнини може да повлияе негативно както на енергийните ви нива, така и на цялостното ви здраве.

Освен това някои проучвания показват, че пропускането на хранене може да е свързано с умора, безпокойство и лошо внимание.

Също така е важно да ядете достатъчно храна, за да се захранвате през деня.

Това е така, защото сериозните диетични ограничения могат да доведат до липса както на калории, така и на основни хранителни вещества, като желязо, което може да повлияе на енергийните ви нива.

7. Ограничете добавената захар

Когато се чувствате уморени, може лесно да посегнете към сладка закуска, пълна със захар. Въпреки това, въпреки че захарта може да ви даде краткотраен енергиен тласък, тя също се изчерпва много бързо и може да ви накара да се чувствате по-уморени от преди.

Това е така, защото храните с високо съдържание на захар причиняват рязък скок в нивата на кръвната захар, последван от срив, тъй като тялото освобождава голямо количество инсулин, за да транспортира захарта от кръвния поток до клетките.

Интересното е, че едно проучване показва, че хората съобщават, че изпитват 26% по-голяма умора, когато следват диета с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и добавена захар, в сравнение с това, когато консумират диета, пълна с пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци.

Яденето на големи количества добавена захар може също така да увеличи риска от затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечни заболявания, така че ограничаването на приема на добавена захар може да е от полза както за енергийните ви нива, така и за вашето здраве.

Ако искате да задоволите желанието си за сладко, като същевременно поддържате енергийните си нива по-стабилни и намалявате умората, опитайте да замените храни с високо съдържание на добавена захар за:

  • пресни горски плодове
  • сушени плодове
  • пътека микс

8. Останете хидратирани

Пиенето на достатъчно вода е изключително важно за няколко аспекта на здравето.

По-специално, дехидратацията може да има огромен ефект върху мозъчната функция, настроението, енергийните нива и други.

Например, едно малко проучване установи, че острата дехидратация значително увеличава усещането за умора и нарушена мускулна ефективност при спортисти.

Като общо правило, опитайте да пиете вода винаги, когато почувствате жажда, за да сте сигурни, че сте хидратирани. Може също да се наложи да увеличите приема си, ако сте много активни или живеете в горещ климат.

Цветя, които дават енергия и прогонват депресията

Освен това имайте предвид, че по-възрастните хора може не винаги да изпитват жажда, когато имат нужда от вода. Поради това може да се наложи да положат съзнателни усилия да пият повече през деня, за да останат хидратирани.

9. Свържете се с хората

Социалните връзки са изключително важни за поддържането на добро здраве.

Всъщност социалната изолация може да причини лошо настроение и умора, особено с напредване на възрастта.

Някои изследвания дори показват, че наличието на по-силна социална подкрепа може да бъде свързано с подобрения във физическото и психическото здраве с възрастта.

Много хора се чувстват уморени и нямат необходимата енергия, за да функционират по най-добрия начин през целия ден.

Въпреки това, пиенето на достатъчно вода, спазването на балансирана диета, получаването на достатъчно сън и упражнения и общителността могат да бъдат от полза както за енергийните ви нива, така и за цялостното ви здраве.

Ако се чувствате уморени, струва си да погледнете начина си на живот, за да видите кои здравословни промени можете да направите, за да повишите енергийните си нива и да ви помогнат да се почувствате най-добре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com