6 мощни комбинации от плодове, които ще ви заредят с енергия и витамини

3226
6 мощни комбинации от плодове, които ще ви заредят с енергия и витамини
Снимка: iStock

Плодовете наистина са перфектната храна. Телата ни го усвояват най-лесно и системата ни не трябва да прави почти нищо, за да го разгради.

Всички плодове са полезни за вас, но трябва да ги ядем, когато са узрели, за да ги усвоим правилно и да ги използваме за енергия.

Мислете за всички цветове, форми и текстури на плодовете като за различни антиоксиданти и фитонутриенти, с които да се заредите. И след това включете разнообразие от плодове в диетата си, за да се възползвате от всички предимства, които те могат да предложат - от борба с настинки и предотвратяване на възпаление до правене на кожата ви блестяща и косата ви блестяща.

Вместо да седнете да ядете препечен хляб или омлет с белтъци утре сутрин, направете нещо невероятно за здравето си и се поглезете с една от тези вкусни плодови чинии.

1. Противовъзпалителна: Череша, ананас, боровинка

Ананасът е пълен с витамин С и съдържа ензим, наречен бромелаин, който намалява възпалението на червата, повишава имунната функция и стимулира храносмилането на протеини.

Опитайте да го комбинирате с боровинки, които са заредени с антиоксиданти и витамини А, С и Е.

Антоцианинът е основният антиоксидант както в боровинките, така и в черешите и е това, което придава на тези плодове техния великолепен наситен син и червен цвят.

Вземете малко тръпчиви череши вместо сладки, тъй като е доказано, че съдържат по-големи количества фенолни съединения, осигуряващи по-силен противовъзпалителен ефект.

2. Имуностимулираща: грейпфрут, киви, ягода

Чувствате се малко отпаднали? Кивито, грейпфрутът и ягодите могат да дадат на имунната ви система необходимия тласък, за да сте здрави.

Какво ще се случи с организма, ако ядем папая веднъж седмично

Кивито е богато на витамин С, който подпомага поддържането на имунната система и предотвратява увреждането на свободните радикали, което може да доведе до възпаление в тялото.

Грейпфрутът и ягодите също са някои от нашите най-добри храни с витамин С (съдържащи повече С от портокалите!), които могат да помогнат за повишаване на имунитета и борбата с болестта. Богати както на витамини А, така и на С, семената на ягодите също съдържат минерали, които поддържат имунната функция.

3. Антиоксидантна: смокиня, червено грозде, нар

Тези три плода са с високо съдържание на антиоксиданти и съединения, борещи се с болестите, които предпазват телата ни от увреждане на свободните радикали и ни поддържат да изглеждаме и да се чувстваме млади.

Ресвератролът в червеното грозде - и червеното вино - предлага мощни антиоксидантни свойства и свойства против стареене, които помагат в борбата с болестите и признаците на стареене. Гроздето също е с високо съдържание на лутеин и зеаксантин, които поддържат зрението ни силно и могат да сведат до минимум вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Наровете съдържат по-високи нива на антиоксиданти от повечето плодове и могат да помогнат за обръщане на увреждането на кожата от свободните радикали.

Смокините са не само опасно вкусни – те са и богати на минерали, включително калий, калций, магнезий, желязо и мед, и са чудесен източник на витамини А, Е и К.

Включете някои от тези антиоксидантни плодове в чинията си, за да ви помогнат да се борите с болестите, да остареете грациозно и да останете силни.

4. Детоксикираща: годжи бери, диня, лимон

Не можем да се детоксикираме без помощта на храни, които ще хидратират и ще изхвърлят токсините от системата.

И така, нека започнем с динята, която е 92% вода и също така съдържа основен детоксикиращ агент, наречен глутатион. Освен това е източник на ликопен и витамини А и С, които допълнително подпомагат детоксикацията и борбата със свободните радикали.

Супер алкален при храносмилането, лимонът също е силен детоксикатор и има антибактериални и антивирусни качества. Обичам да го изцеждам върху плодовете си, да го добавям към зелен сок (с много магданоз и краставица за голяма комбинация за премахване на корема) или да го пия с топла вода първото нещо сутрин, за да помогна за пречистването на тялото и да подпомогне храносмилането системата върви.

И да не забравяме годжи бери. Тези малки момчета са чудесен източник на антиоксиданти, витамини (A, B, C и E), желязо и холин, от които черният дроб се нуждае за процесите на детоксикация.

5. Чиния за красота: къпина, папая, пъпеш

Папаята е пълна с антиоксиданти и хранителни вещества, които подпомагат производството на колаген. Той също така съдържа ензим, наречен папаин, който помага да се противодейства на увреждането на кожата.

Къпините са вкусни плодове с ниско съдържание на захар, които са пълни с антиоксиданти и витамини А и С.

Не искаме да пропуснем пъпеша. Съдържа бета-каротин, който се превръща във витамин А в тялото и помага кожата ни да сияе, а косата ни силна и блестяща.

6. Енергийна: Банан, авокадо, ябълка

Следващият път, когато търсите гориво или искате да заредите преди или след тренировка, съберете тази енергийна чиния. Тези богати на хранителни вещества плодове (да, авокадото е плод) ще ви напълнят и ще ви поддържат с часове.

Бананите ни осигуряват бърза енергия и са чудесен избор преди тренировка. Здравословните мазнини в авокадото забавят храносмилането и е по-добре да ги включите в храната си след тренировка.

Кой не трябва да яде авокадо?

Ябълките са с високо съдържание на фибри и ще ви държат сити за дълги периоди от време. Направете своя избор или изберете и трите... Ако търсите прилив на енергия, тази чиния е за вас.

Защо има значение

Всички тези комбинации от плодове са мощни и осигуряват различни ползи за здравето.

От антиоксидантни и противовъзпалителни стимули до прекрасна, блестяща кожа и силен имунитет, потърсете лечебните качества на плодовете и започнете да експериментирате с някои от тези комбинации днес!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Велика събота: Месят се обредни хлябове и козунаци

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com