Ако страдаме от високо кръвно, може ли да пием бира?

11653
Ако страдаме от високо кръвно, може ли да пием бира?
Снимка: iStock

През последните години се признава все повече мащабът на рисковете от високо кръвно и крайно негативното му влияние върху цялостното здравословно състояние на организма. Повишеното кръвно налягане е крайно важен рисков фактор за редица други сърдечно-съдови заболявания. В допълнение към последствията като повишена честота на коронарни артерии, цереброваскуларни и бъбречни усложнения, високото кръвно е основната причина за сърдечна недостатъчност, предсърдно мъждене, заболяване на клапата (аортна и митрална), деменция и др.

Ако страдаме от високо кръвно - как да се предпазим в горещините?

Д-р Патрисия Лейте разяснява следното. 

Различни изследвания са установили връзка между консумирането на алкохолни напитки и по-високото разпространение и честота на хипертонията (високото кръвно). Алкохолът е вещество с остри вазодилататорни (съдоразширяващи) свойства. Въпреки това, прекаленото консумиране на алкохол упражнява „двуфазен“ ефект върху кръвното – понижава го в първите часове след поглъщането и го повишава след това. Мъжете и жените, които консумират от умерено до прекомерно количество концентрирани алкохолни напитки (повече от две дози по 50 мл за мъжете и една доза за жените), са изложени на завишен риск от получаване на високо кръвно. Въпреки това, механизмите, включващи ефектите на алкохола върху високото кръвно, все още не са докрай изяснени.

Някои потребители на алкохолни напитки вярват, че антиокислителните агенти, присъстващи, например, в червеното вино, може да въздействат позитивно срещу последствията от високото кръвно. За да се проучи тази връзка, изследване оценило извадка от 24 здрави мъже, непушачи, на възраст между 30 и 65 години, които ежедневно употребяват алкохолни напитки. Целта на това проучване била да се определят резултатите от редовното консумиране на бира в сравнение с червено вино или безалкохолно червено вино спрямо кръвното налягане. Тук трябва да се отбележи следното: всичките участници в изследването са било с нормално кръвно налягане и не са страдали от каквито и да било сърдечно-съдови проблеми.

12 перфектни храни при високо кръвно налягане

Експериментът започнал с двуседмично въздържание, последвано от един месец ежедневен прием на 375 мл червено вино, или 375 мл безалкохолно червено вино, или 1125 мл бира. Всички субекти бяха наблюдавани също и 4 месеца след проучването.

Консумацията на бира се свързва с повишаване на систолното кръвно налягане (горната граница) с 2,9 mm/Hg. Индивидите, които пиели червено вино, са показали увеличение от 1,9 mm/Hg на систолното налягане. Бирата увеличава сърдечната честота с пет удара в минута, а виното - с четири удара в минута.

Проучванията продължават да показват връзка между консумацията на алкохол и риска от високо кръвно. Обичайните консуматори и прекомерните консуматори е по-вероятно да имат високо кръвно в сравнение с въздържателите

Изводът е пределно ясен и категоричен: трябва да се насърчава намаляването не само на прекомерната консумация на алкохол, но и на обичайната такава; както и други модифицируеми поведенчески фактори сред населението – и най-вече здравословен стил на живот (здравословно хранене, физическа активност и т. н.), особено при лица с по-висок риск от развитие на хипертония.

Внимание! Статията предлага само информация, без медицински препоръки. По повдигнатите в нея въпроси се допитвайте до компетентен медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com