Да си отгледаме хризантема

23720
Да си отгледаме хризантема
Снимка: iStock/Guliver

Хризантемите са поразителни в различните си цветове и видове, но градинарите харесват повече малките корейски сортове, тъй като те се комбинират добре с други растения в цветната леха, а също така понасят добре ниските температури. Помислете за някои от характеристиките на отглеждането и грижите за хризантемите.

Как да изберем място за засаждане на хризантема?

Мястото за отглеждане на хризантеми трябва да бъде на издигнато място, защитено от вятъра, но така, че мястото по никакъв начин да не засенчва цветята, тъй като слънчевата светлина дава сила на растежа.Почвата трябва да е богата на хранителни вещества, добре дренирана и  глинеста. Хризантемата не обича кисела почва.

Как да подготвим почвата и да засадим хризантеми?

През есента нанесете фосфорно-калиеви торове. Глинената почва няма да бъде излишна за подобряване на внасянето на оборски хумус, торф и компост. Прието е мнението, че най-доброто време за засаждане на хризантеми е май или септември, а в някой случай и октомври.. Засаждането може да се извършва в дупки или окопи, тъй като е удобно за всяко разстояние да се спазва разстояние 30-50 см едно от друго, в зависимост от "разкоша" на сорта.

Формиране на храстови хризантеми

При оформянето на храст с подрязване ще получите спретнат хризантемен храст. Първото подрязване се прави, когато дължината на стъблото е 12-15 см, т.е. счита се, че резниците са се вкоренили добре и са готови за формиране. Подрежете горната част на издънките на хризантемите с 2 см.

За да се образуват дребноцветни хризантеми, следващия път подрежете така, че да има 7-8 листа на леторастите. Обикновено се правят 3-4 подрязвания на сезон. За растения с големи цветя трябва да помислите колко издънки ще отглеждате. 

За да предотвратите по-малките съцветия, засадете растенията след 3-4 години.

Грижа за хризантема

Постоянно поливане, но не и влага - това е основното правило, когато се грижите за хризантема. По-добре е да поливате с мека вода. Подхранване под корена също е важно, за да не предизвикате изгаряне на листата (първо с азотни торове - за буйна зеленина, а през периода на пъпкуване с фосфорно-калиеви торове - за буен цъфтеж, можете да добавите костно брашно). За наторяване следното решение е добро: поставете 2 кофи лопен и 1 кофа с пилешки изпражнения в бъчва и напълнете всичко с вода. След 3 дни торът е готов. За разреждане на концентрацията: за 10 литра вода, 1 литър разтвор. Нанесете 1 литър върху влажна почва под всяко растение.

Ако долните листа на хризантемата са станали черни, тогава растенията са поразени от нематода - просто изкопайте и изхвърлете растението. Не засаждайте хризантеми върху засегнатата област в продължение на няколко години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com