Домашни средства за ниско кръвно налягане

15102
Домашни средства за ниско кръвно налягане
Снимка: iStock

Ниското кръвно налягане, известно още като хипотония, е състояние, при което кръвното налягане е по-ниско от нормалното, което причинява симптоми като замаяност, припадък и умора. Въпреки че е важно да се консултирате със здравен специалист за правилна диагноза и лечение, има няколко домашни средства, които могат да помогнат за справяне с ниското кръвно налягане.

Увеличете приема на сол: Консумацията на малко по-голямо количество сол може да помогне за повишаване на кръвното налягане. Изключително важно е обаче да се постигне баланс, тъй като прекомерният прием на сол може да доведе до други здравословни проблеми. Консултирайте се с медицинско лице, за да определите подходящото количество за вашето състояние.

Останете хидратирани: Дехидратацията може да допринесе за понижаване на кръвното налягане. Уверете се, че сте адекватно хидратирани, като пиете много вода през целия ден. Избягвайте прекомерната консумация на алкохол, тъй като тя може да доведе до дехидратация.

Компресивни чорапи: Тези чорапи помагат да се намали събирането на кръв в краката и да се облекчат симптомите на ортостатична хипотония. Те оказват лек натиск върху краката, като подпомагат по-доброто кръвообращение.

Научете тези бабини рецепти за високо кръвно налягане

Малки и чести хранения: Приемането на по-малки и по-чести ястия може да предотврати внезапното спадане на кръвното налягане, което може да настъпи след обилно хранене. Включете в диетата си постни протеини, сложни въглехидрати и здравословни мазнини, за да поддържате стабилно ниво на кръвната захар.

Кофеин: Чаша кафе или чай сутрин може временно да повиши кръвното налягане. Важно е обаче да не се прекалява, тъй като прекомерният прием на кофеин може да доведе до други здравословни проблеми.

Корен от женско биле: Тази билка може да спомогне за повишаване на кръвното налягане чрез повишаване на нивата на кортизол - хормон, който регулира кръвното налягане. Въпреки това, тя трябва да се използва внимателно, тъй като прекомерната консумация може да доведе до странични ефекти.

Сок от червено цвекло: Цвеклото е богато на нитрати, които могат да разширят кръвоносните съдове и да подобрят притока на кръв. Консумацията на сок от цвекло може да помогне за повишаване на кръвното налягане. Въпреки това е препоръчително редовно да следите нивата на кръвното налягане.

При събуждане с високо кръвно - ето какви са причините

Чай от джинджифил: Джинджифилът има свойства, които могат да стимулират кръвообращението и да повишат кръвното налягане. Топла чаша чай от джинджифил може да бъде успокояващо и полезно средство.

Гаргара със солена вода: Гаргарата със солена вода може да помогне за временно повишаване на кръвното налягане. Разтворете половин чаена лъжичка сол в топла вода и правете гаргара няколко пъти дневно.

Редовни физически упражнения: Занимавайте се с умерена и редовна физическа активност, за да насърчите цялостното здраве на сърдечносъдовата система. Упражненията спомагат за подобряване на кръвообращението, което може да е от полза за хората с ниско кръвно налягане.

Важно е да се отбележи, че тези домашни средства за защита не са заместител на професионалния медицински съвет. Лицата с ниско кръвно налягане трябва да работят в тясно сътрудничество с доставчиците на здравни услуги, за да разработят цялостен план, който да отговаря на техните специфични нужди и условия. Модификациите в начина на живот, промените в диетата и правилното наблюдение могат заедно да допринесат за ефективното управление на ниското кръвно налягане.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Подути сливици - каква е причината и как трябва да се лекуват

Лекарите споделят за храна, която трябва незабавно да спрете да ядете, ако искате да сте здрави

Зодии, известни с това, че са много страстни

Неочакван страничен ефект от бързата загуба на тегло, за който не се говори

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com