Едно питие на ден може да повиши кръвното ви налягане

4051
Едно питие на ден може да повиши кръвното ви налягане
Снимка: iStock

Дори хората, които нямат хипертония, могат да изпитат скокове на кръвното налягане, когато пият, показва ново проучване.

Докато в миналото експертите вярваха, че има ползи за здравето на сърцето, пиенето на червено вино вече не се препоръчва за вашето здраве.

Изпиването само на една бира или чаша вино на ден може да повиши систоличното кръвно налягане – „горното число“, което показва колко натиск оказва кръвта върху стените на артериите, когато сърцето бие дори при хора, които нямат хипертония, предполага ново проучване.

Лекар: Какво ще стане с кръвното налягане, ако пиете по 1 чаша алкохол дневно ?

Проучването установи, че дори ниските нива на консумация на алкохол оказват отрицателно влияние върху систоличното кръвно налягане както при мъжете, така и при жените. За мъжете, но не и за жените, проучването установи също, че лекото пиене е свързано с повишаване на диастолното кръвно налягане, „долното число“, което показва колко натиск оказва кръвта върху стените на артериите, когато сърцето е в покой между ударите.

Консумацията на алкохол отдавна се счита за рисков фактор за хипертония, заедно със стареенето, наднорменото тегло или затлъстяването, воденето на заседнал начин на живот и диетата с високо съдържание на сол, според Световната здравна организация. Рисковете за здравето на сърцето дори от лекото пиене са част от причината, поради която СЗО сега твърди, че няма безопасно ниво на консумация на алкохол.

Резултатите от проучването предлагат нови доказателства в подкрепа на одобрението на СЗО за въздържание, когато става въпрос за алкохол. Когато става въпрос за пиене, по-малкото е по-добре и липсата на консумация е най-доброто от всичко за кръвното налягане.

Пиенето на алкохол може да повиши риска от хипертония при хора с други рискови фактори

За последното проучване изследователите са изследвали данни от седем проучвания, които са проследили повече от 19 000 участници в продължение на около пет години. Никой от участниците не е имал хипертония, сърдечно заболяване, диабет, чернодробно заболяване или анамнеза за алкохолизъм или алкохолизъм, когато се е присъединил към тези проучвания.

Всички участници предоставиха информация за типичните си навици за пиене въз основа на това колко грама алкохол консумират за типична седмица.

Изследователите сравняват кръвното налягане във времето за хора, които изобщо не пият, и тези, които съобщават за редовна консумация на алкохол.

Като цяло, в сравнение с тези, които не пият, систоличното кръвно налягане е с 1,25 mmHg по-високо при хората, които пият средно по едно питие дневно и с 4,9 mmHg по-високо при тези, които пият средно по две напитки на ден. По същия начин, диастоличното кръвно налягане е било с 1,14 mmHg по-високо, когато участниците са пиели средно по едно питие дневно и с 3,1 mmHg по-високо, когато са консумирали средно две напитки на ден.

Вдига ли толкова много кръвното солта или е просто мит ?

Въпреки че леките повишения на кръвното налягане може да не са непременно причина хората с нормално кръвно налягане да развият хипертония, тези увеличения все още могат да допринесат за сърдечни заболявания на ниво популация, особено сред индивиди, които са по-възрастни или имат други рискови фактори за хипертония.

Стареенето може също да повиши кръвното налягане с течение на времето

Едно ограничение на проучването е, че на изследователите липсват данни, за да проучат как стареенето може да повлияе на връзката между консумацията на алкохол и повишаването на кръвното налягане.

Анализът също не е предназначен да докаже дали и как алкохолът може директно да причини повишаване на кръвното налягане.

Въпреки това има ясни биологични ефекти, които алкохолът може да има в тялото, които могат да направят високото кръвно налягане по-вероятно да се развие.

Освен всичко друго, алкохолът може да повиши нивата на хормона на стреса кортизол, което може да доведе до повишаване на кръвното налягане и сърдечната честота. Пиенето също може да повиши нивата на кръвната захар и да допринесе за увеличаване на теглото.

За някой с високо кръвно налягане тези промени могат да причинят влошаване на кръвното налягане и потенциално да повлияят на някои лекарства за кръвно налягане, тъй като много лекарства и алкохол се метаболизират в черния дроб.

Необходими са обаче повече изследвания, за да се определи точно какъв е рискът малките повишения на кръвното налягане, наблюдавани при еднократна напитка дневно в проучването, в крайна сметка да накарат хората да развият хипертония.

Но дори ако рисковете не са ясни за леко пиене, липсата на полза е. Алкохолът не предотвратява сърдечните заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com