Лекар: Какво ще стане с кръвното налягане, ако пиете по 1 чаша алкохол дневно ?

15159
Лекар: Какво ще стане с кръвното налягане, ако пиете по 1 чаша алкохол дневно ?
Снимка: iStock

Изпиването на една бира или чаша вино на ден може да повиши нивото на систоличното кръвно налягане – това е горното число, което показва какъв натиск оказва кръвта върху стените на артериите, когато сърцето бие.

Дори минималната консумация на алкохол има негативен ефект върху здравето.

Според проучване, направено от Марко Винчети – доктор по медицина, професор по епидемиология и обществено здраве в Университета в Модена, дори ниските нива на прием на алкохол имат негативно влияние върху систоличното кръвно налягане и при двата пола. За мъжете е установено, че умереният прием на алкохол повишава диастолното кръвно налягане – солното число, което показва какъв натиск има кръвта върху стените на артериите, когато сърцето е в покой между отделните удари.

В какви нива е здравословно кръвното налягане ?

За повечето мъже и жени кръвното е нормално, когато е 120 mmHG на 80 mmHg. Хората имат хипертония, когато кръвното им е над тези стойности.

Ако кръвното ви играе високо-ниско: Ето какво да направите

Консумацията на алкохол от години се счита за рисков фактор за хипертония заедно с излишните килограми, заседналия начин на живот, прекомерният прием на сол напредването на възрастта. Рисковете за здравето на сърцето, дори от минималния прием на алкохол, са налице и затова според Световната здравна организация няма безопасно ниво на консумация на алкохол.

Когато става въпрос за пиене, по-малкото количество е за предпочитане, но пълното въздържание има най-благоприятен ефект върху кръвното налягане.

Пиенето на алкохол може да повиши риска от хипертония при хора, които имат други рискови фактори.

До този извод учените са стигнали, след като са направили проучване с участието на над 19 000 мъже и жени в продължение на 5 години. Никой от доброволците не е имал хипертония, проблеми със сърцето, алкохолизъм или чернодробни заболявания. Всичките участници са предоставили информация за своите типични навици относно пиенето и за това по колко мл. алкохол консумират ежеседмично. Учените сравняват кръвното налягане при хора, които изобщо не пият и при тези, които редовно консумират алкохол.

При мъжете и жените, които се въздържат от алкохол, систоличното кръвно налягане е с 1.25 mmHg по-ниско от тези, които пият по 1 питие дневно и с 4.9 mmHG по-ниско от тези, които консумират по две напитки на ден. Диастоличното кръвно налягане е било с 1.14 mmHg по-високо при доброволците, които са пиели по едно питие дневно и с 3.1 mmHg по-високо при тези, които консумират по две напитки на ден.

Въпреки че леките повишения не са причина хората с нормално кръвно налягане да развият хипертония, тези увеличение са в състояние да допринесат за сърдечни заболявания, особено сред по-възрастните.

Напредването на възрастта също може да доведе до повишаване на кръвното налягане.

Проучването, за което говорим, има едно сериозно ограничение – на учените липсват данни за това как стареенето влияе на връзката между приема на алкохол и повишаването на кръвното налягане. Анализът не показва дали и как алкохолът може да повиши кръвното. Въпреки това има ясни биологични ефекти, които алкохолът може да има в тялото и които могат да доведат до повишаване нивата на кръвното. Също така той може да повиши нивата на хормона на стреса, което може да доведе до повишаване на кръвното налягане и сърдечната честота. Пиенето на алкохолни напитки може да повиши кръвната захар и да доведе до натрупване на излишни килограми.

Лекар разкри какво се случва с кръвното, ако пиете кафе в жегите

При хората, които имат високо кръвно налягане, тези промени могат да доведат до влошаване на кръвното и да имат негативен ефект върху някои лекарства, защото медикаментите и алкохолът се преработват от черния дроб.

Нужни са още изследвания, за да се определи какъв точно е рискът малките повишения на кръвното, които се наблюдават при прием на 1-2 напитки дневно, да доведат до развитие на хипертония. Но дори ако до този момент рисковете не са изяснени, то едно е сигурно – приемът на алкохол НЕ предотвратява развитието на сърдечно-съдови проблеми.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com