Експерти обясняват изненадващите ползи за здравето от червените боровинки

9719
Експерти обясняват изненадващите ползи за здравето от червените боровинки
Снимка: Waldrebell / Pixabay

Експерти по плодовете споделят за ползите за здравето от червените боровинки, как да избираме боровинки, как да ги съхраняваме, дали боровинките са полезни за вас и най-добрите рецепти за боровинки за приготвяне през този сезон

Какво представляват боровинките

Червените боровинки са малък червен плод с ярък, тръпчив вкус и хрупкава текстура, когато се консумират сурови. Те са един от трите плода, култивирани в търговската мрежа, произхождащи от Северна Америка и се отглеждат в дивата природа на лози в пясъчни тресавища и блата.

Сокът от този плод сваля холестерола, укрепва сърцето и бори цистита 

Червените боровинки се берат от края на август до ноември и имат ограничен сезон през есента. Ще видите пресни боровинки, които изпълват секцията с продукти в местния супермаркет по време на пиковия сезон на прибиране на реколтата от началото на октомври до декември.

Хранителен състав на червената боровинка

Една чаша с червени боровинки съдържа:

  • Калории: 46
  • Белтъчини: 0,5 г
  • Мазнини: 0 г
  • Въглехидрати: 12 г
  • Фибри: 4 г
  • Захар: 4 г

Ползи за здравето на боровинките

Червените боровинки се използват в домашни лекарства от години - от борба с плака и овлажняване на кожата до разтвор против сърбеж и подпомагане на инфекции на пикочните пътища. Въпреки че има известна истина в приказките, хранителната стойност наистина е това, което ги кара да блестят.

Едно от най-известните ползи за здравето на червените боровинки е способността им да предотвратяват и лекуват инфекции на пикочните пътища. Червените боровинки имат антибактериални свойства, които помагат да се предотврати залепването на бактерии в тялото (като това, което причинява инфекция на пикочните пътища).

Плодовете също са пълни с витамини, минерали и растителни съединения, за които е известно, че помагат за подобряване на здравето на сърцето и предотвратяват рак на стомаха.

В допълнение, те имат защитни антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, които също са свързани с намален риск от гингивит, някои видове рак и високо кръвно налягане. Белите боровинки (неузрели боровинки) ще имат същите хранителни ползи, просто им липсва пигментът на червените плодове. Освен това червените боровинки идват точно навреме за студения сезон, когато неща като антиоксиданти и витамин С са много необходими за поддържане на имунното здраве.

Ако захарта е проблем за вас, когато консумирате боровинки, търсете сушени тръпчиви боровинки, а не подсладени или да готвите пресни боровинки с естествени подсладители като ябълков сок, когато правите сосове.

Как да избираме, съхраняваме и приготвяме боровинки

Когато купувате червени боровинки, можете да ги вземете опаковани и замразени в повечето супермаркети или в отдела за продукти опаковани и пресни.

Червени боровинки - учени разкриха как влияят на кръвната захар

Изберете червени боровинки, които са чисти, имат тъмночервен цвят, предимно твърди и пухкави. Най-добре е да ги използвате доста бързо или да ги съхранявате в хладилника за няколко дни. Ако не планирате да ги използвате в рамките на една седмица ги замразете в кутия или запечатан плик. Тъй като имат дебела кожа, те не са склонни да се разпадат и издържат добре на ниски температури.

Когато става въпрос за готвене на боровинки, можете да ги ядете сурови, но те са доста тръпчиви и това не винаги е най-вкусната хапка. Изберете да ги приготвите с плодов сок или друг подсладител или да ги добавите към по-пикантно приложение, където тръпчивият вкус ще добави към ястието.

А използването на боровинки в сос или желе е най-класическият начин да им се насладите през това време на годината. Това е така, защото червените боровинки имат много пектини, които създават консистенция, подобна на желе. Поради тази причина червените боровинки работят чудесно за приготвяне на желета и конфитюри и могат да сгъстят всеки вид плодов компот. Високата киселинност може да доведе до лека горчивина, така че червените боровинки се съчетават много добре със сладки или цитрусови аромати, които могат да събудят флоралните нотки в плода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Без лекарства: Трикове, с които да смъкнете високото кръвно

Гинеколог: 11 банални правила за интимна хигиена, които всички момичета забравят

Червени флагове: 5 знака, че едно момиче може да загуби интерес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com