Ето защо трябва да добавите чиа към менюто си

2878
Ето защо трябва да добавите чиа към менюто си
Снимка: iStock

Когато става въпрос за храни, които обичаме или мразим, чиа пудингът определено е в списъка. Докато някои от нас не могат да се наситят на това кремообразно лакомство за закуска – обикновено приготвено с растително мляко, семена от чиа и плодов топинг – други го намират за по-малко привлекателно. 

Въпреки това, ако тези малки черни семки не са в менюто ви, пропускате много. Родом от Централна Америка, чиата – или Salvia hispanica – е част от семейството на ментата. Култивиран е от хиляди години, а семената са били част от основната диета на цивилизациите на ацтеките и маите. Днес те се подкрепят от любителите на здравословната храна за техния уникален набор от хранителни ползи:

11 доказани ползи за здравето от семената чиа

Омега-3 есенциални мастни киселини „Чията е един от малкото растителни източници на омега-3“, казва диетологът Лили Сутер. „Обикновено намиращи се в мазната риба, омега-3 са важни за подхранването на мозъка – 60% от мозъка е мазнина – и поддържат настроението, паметта и концентрацията.“ Тъй като телата ни не могат да произвеждат омега-3, трябва да ги приемаме чрез диета, което прави чиата задължителна храна, ако сме вегани или вегетарианци.

Фибри Семената от чиа също са пълни с фибри, които са от съществено значение за здравата храносмилателна система, но „нещо, което консумираме недостатъчно като население“, казва Сутер. „Трябва да получаваме 30 грама на ден, но средно получаваме само 17-18 грама. Семената от чиа са лесен начин да добавите повече: порция от 2 супени лъжици осигурява 11 g, една трета от дневната ви цел.

Какво става с тялото ви, ако всеки ден си похапвате от тези вълшебни семена - чиа

Разтворими фибри Семената от чиа са с особено високо съдържание на разтворими фибри – частта, която набъбва, когато ги накиснете, образувайки отличителното гелообразно покритие. Семената от чиа могат да поемат течност 10-12 пъти повече от теглото си, което прави пудинга от чиа толкова засищащ. „Това държи глада далеч, което означава, че чиата може да бъде полезна за управление на теглото“, казва Сутер. Освен това разтворимите фибри понижават кръвните нива на „лошия“ LDL холестерол, подхранват „добрите“ бактерии в червата ви и натрупват изпражнения.

Протеин Семената от чиа осигуряват 17 g протеин на 100 g (за сравнение сьомгата осигурява 20 g). Чиата съдържа също така „калций за здрави кости, желязо за червените кръвни клетки и магнезий и цинк, които са полезни за вашия мозък“, казва Джеймс Викерс, регистриран диетолог и експерт по жизненост. Има и витамин B3 (ниацин), често срещана съставка в кремовете за лице. „Изследванията показват, че B3 може да помогне за поддържане на кожата влажна и здрава“, казва Викерс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Какво да правите, ако имате тежка тахикардия (ускорен пулс)?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com