Храните, които никога не трябва да слагате в микровълновата фурна

25980
Храните, които никога не трябва да слагате в микровълновата фурна
Снимка: iStock/Guliver

Неслучайно готвенето в микровълнова фурна е толкова популярно - то е бързо, лесно и в много случаи гарантира надеждни резултати. Въпреки че може да разчитате на микровълновата фурна, за да приготвите пуканки или да затоплите кафето си, има храни, които никога не трябва да слагате в нея. Причините за това са от изчерпването на хранителните вещества до получаването на съединения, които са токсични. Ето кои храни не трябва никога да слагате в микровълновата фурна.

1. Сурово месо

Независимо дали се опитвате да сготвите пилешки гърди или да направите перфектния бургер, микровълновата фурна не е уместен вариант за сурови месни продукти. Готвенето в нея не е равномерно, така че част от месото може да стане изключително суха, а друга да не достигне кулинарна готовност. Всъщност дори опитът за размразяване на сурово месо в микровълновата фурна може да доведе до сериозни последствия за здравето поради резките температурни колебания. Най-безопасният метод за размразяване на месото е накисването му в студена вода.

2 Броколи

Проучване доказва, че ако приготвите броколи в микровълновата фурна, това ще доведе намаляване на хлорофила в тях с цели 16%. Съдържанието на този елемент остава почти непроменено при готвенето на пара.

3. Хляб

Въпреки че затоплянето на хляба в микровълновата фурна не се свързва с неблагоприятни последици за здравето, със сигурност няма да останете очаровани от крайния резултат по отношение на вкуса. Когато хлябът се постави в микровълнова фурна молекулите на нишестето се свързват с молекулите на водата и в резултат от това тестеният продукт става леко влажен.

4. Цели картофи

Микровълновата печка – ползи и вреди

Забързаното ежедневие, непрекъснатата заетост и ангажираност на дамите с дейности, различни от готвене и грижа за дома, поставя пред тя...

Помислете два пъти, преди да се опитате да приготвите печен картоф в микровълновата печка. В случая нагряването няма да стигне до сърцевината му и той ще остане суров в средата. Същевременно се създават идеално условия за развитието на патогенни бактерии.

5. Яйца

Ако се опитвате да сготвите или да затоплите твърдо сварено яйце в микровълновата фурна, това може да се окаже доста опасно. Нагряването на варени яйца (с черупка или без) повишава налягането в тях и има риск от "експлодиране" на яйцето. Проучване, публикувано в Journal of Hospital Infection, показва че опасните бактерии на салмонела оцеляват след приготвяне на поширани яйца в микровълнова фурна. 

6. Колбаси

Поставянето на колбаси в микровълновата фурна води до значително влошаване на техните качества и състав. Според проучване от 2015 г., публикувано в Lipids in Health and Disease, микровълновото печене на различни преработени месни продукти - включително колбаси, бекон и пресована шунка, увеличава окислителната способност на холестерола (COPs). Авторите на изследването отбелязват, че случая не става въпрос само за образуването на канцерогени, но и за значително по-висок риск от натрупването на артериална плака.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно