Хранителни навици, които ще подобрят съня ви

3450
Хранителни навици, които ще подобрят съня ви
Снимка: Claudio_Scott / Pixabay

Прекарваме приблизително една трета от живота си в сън, което означава, че 90-годишен човек ще е прекарал общо 30 години в сън!

Ако спрем да мислим за това по този начин, спането може да изглежда като пълна загуба на време, нали? Но нищо не може да бъде по-далеч от истината! Получаването на пълноценна нощна почивка е от съществено значение за поддържането на здравето на всички нива, така че е много важно да се наспиваме добре.

В тази статия ще покажем защо е необходима добра нощна почивка и как можем да осигурим добър нощен сън с помощта на нашата диета.

Смята се, че повече от 40% от населението може да има проблеми със съня в даден момент и огромното мнозинство не са наясно, че този проблем може да има много лесно решение... храна!

Видът храна, която ядем, може да промени начина по който спим. Диета с ниско съдържание на витамин С и недостатъчния прием на вода може да ни накара да се събуждаме често през нощта. Докато злоупотребата с въглехидрати и алкохолни напитки може да ни накарат да спим до 9 - 10 часа, но да се събудим с чувството, че почти не сме спали.

Защо котките спят толкова много - разберете тук

Не, не е защото са мързеливи! Ако някога сте притежавали котка, то знаете фразата „котешка дрямка“. Котките не просто подр...

За да получим дневния сън, от който тялото ни се нуждае, е препоръчително да се храним разнообразно и балансирано, като обръщаме специално внимание на включването в него на следните храни.

Риба

Рибата е с високо съдържание на Омега 3, много здравословно вещество за нашето тяло по много причини, но в този случай ще се съсредоточим върху Омега 3 заради потенциала й да намали симптомите на стрес и тревожност, което може да ни помогне да се отпуснем всяка вечер. Освен това рибата е богата на витамин В6, който насърчава освобождаването на мелатонин, хормон, който определя качеството на съня.

Банан

Бананите също са богати на витамини от група В, така че те също ще помогнат за освобождаването на мелатонин. Но това не е единствената причина, поради която ще ни бъде полезно да ги включим в диетата си. Те съдържат триптофан, който помага да се повишат нивата на серотонин, невротрансмитерно вещество, необходимо за правилното функциониране на нашата нервна система, което ни кара да спим.

5 начина да си осигурим здравословен, дълбок сън

Сънят е едно от най-важните неща за здравето на човека. По време на сън, тялото ни се зарежда с енергия, хормоните се синтезират, а орг...

Пълнозърнести храни

Яденето на адекватна порция въглехидрати ще освободи повече инсулин, което ще помогне на триптофан да достигне до мозъка и по този начин да създаде серотонин, който да подхранва нашите неврони и да ни помогне да спим. Освен това пълнозърнестите храни съдържат много магнезий, който ще ни помогне да поддържаме пълноценна нощна почивка, без да се събуждаме на всеки няколко часа.

Млечни продукти

Липсата на калций се свързва с нарушения на съня, така че ще бъде важно да приемате млечни продукти, които осигуряват това хранително вещество. Освен това те също са богати на триптофан и магнезий, особено сиренето.

Не забравяйте, че грижата за нашата диета не само ще ни помогне да спим по-добре, но може да ни помогне да се грижим за тялото си във всички области, както отвътре, така и отвън. Поради тази причина винаги е добър вариант да се консултирате със здравен специалист, който може да ви посъветва за диета, съобразена с вашите вкусове и нужди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com