Как да почистим загрубелите пети и за какво заболяване сочат те?

13421
Как да почистим загрубелите пети и за какво заболяване сочат те?
Снимка: iStock

Грубите пети са не само козметичен дефект, не само причиняват болка и дискомфорт, но е твърде вероятно да сочат здравословен проблем, останал скрит. Преди да се погрижите за педикюра си и за краката си и да научите как в домашни условия да почистим загрубелите пети, разберете защо кожата на краката се цепи и напуква и какво сочи това.

Защо петите се напукват и при кои заболявания?

Кожата на стъпалата е по-твърда, еластичността ѝ е по-малка, а самите стъпала са натоварени да носят тежестта на цялото тяло. Неудобни обувки, прекомерно натоварване, носенето на джапанки или високи токове уврежда стъпалото и често причинява болезнено, а понякога и кървящо нацепване на стъпалата. Освен козметичен дефект болезнено напуканите пети могат да сочат и че страдате от определено заболяване. Сред болестите, с които се свързват грубите пети, са:

  • алергични заболявания,
  • екземи,
  • гъбични инфекции,
  • псориазис,
  • кератодермия и др.

Преди да се поинтересувате как да почистим загрубелите пети, обсъдете с лекаря си дали не страдате от някое от посочените заболявания, които най-често създават проблеми с петите, за да го лекувате и така да решите проблема със стъпалата си трайно. Ако сте здрави, но въпреки това петите ви се цепят, ето как да ги почистите и да се погрижите за тях, за да ги поддържате меки и нежни.

Топ 10 причини защо се напукват петите

Как да почистим загрубелите пети?

Грижата за петите и стъпалата като цяло е важна не само защото видът им в отворени обувки не следва да ви притеснява, но и защото стъпалата и раните върху тях лесно могат да станат вход за различни инфекции, които да застрашат здравето ви. Освен това цепещите се пети са и болезнени, така че си струва да положите грижи и да се похвалите със здрава и мека кожа на стъпалата. Ето какво следва да правите в домашни условия, ако не можете или не искате да посетите специалист, който да реши професионално проблема.

1. Започнете с накисване на стъпалата в леген с гореща вода и соли за крака. На пазара ще откриете десетки продукти, подходящи за целта. Накисването прави грубата кожа по-мека и по-лесна за почистване с пезма.

2. Време е за пезмата. Уверете се, че кожата е достатъчно омекнала и няма да нараните още повече петите си. Търкайте внимателно, без да сте груби, но не и прекалено леко.

Суха кожа и напукани пети - какво ги причинява

3. Подсушете стъпалата и се насладете на маска за кожата на краката. Постойте с нея, като увиете стъпалата във фолио и кърпа отгоре, за да действа по-пълноценно маската. Изплакнете.

4. Заредете се със специализирани продукти за стъпала. Кремът, който е най-ефективен, когато се чудите как за почистим загрубелите пети и да ги направим за дълго меки и нежни, съдържа урея и поне 5% салицилова киселина. Може да нанесете и етерично масло за много суха кожа, вазелин и дори специални лекарствени продукти за този проблем, съдържащи метилурацил и витамин В5.

5. Обуйте плътни и топли чорапки и повдигнете краката. Нека почиват на топло и да поемат от всички съставки, които сте приложили върху кожата им.

6. Ако искате краката ви да са перфектни, направете си и педикюр. Не е задължително да е трудоемък, сложен и внушителен. Дори лак в телесен цвят на перфектно оформени нокти ще стои стилно и изискано. Ако имате проблеми с ноктите и гъбички по тях, потърсете специален лак за целта, който лекува и убива гадинките.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com