Топ 10 причини защо се напукват петите

38518
Топ 10 причини защо се напукват петите
Снимка: iStock/Guliver

В сезона на сандалите и босите стъпала върху пясъка напуканите пети са изключително неприятен козметичен дефект, който влияе негативно на самочувствието и поражда притеснения. Напуканите пети обаче са не само козметичен дефект, те могат да са следствие и от здравословен проблем или да причинят такъв, когато не им се обърне внимание.

Ако напукването е само на повърхностния слой на петите, проблемът е по-скоро козметичен. Ако обаче пукнатините достигнат до по-дълбоките слоеве на кожата, тя може да стане болезнена, като кървенето също е възможно. Кървящите пети са лесен път за проникване на инфекции в тялото, което създава опасност за общото здравословно състояние. Има редица причини водещи до този проблем и множество отговори на въпроса защо се напукват петите – от неефективна или неправилна грижа през заболяване до липса на някои витамини. Нека видим кои са 10-те най-чести причини, които сочат защо се напукват петите.

Защо се напукват петите – топ 10 на възможните причини

1. Твърде суха кожа и липса на адекватна грижа

Твърде сухата кожа на петите, които пропускате редовно да поглезите с крем, специално създаден за стъпалата, може да доведе до напукването им. Пропускането на пезмата или твърде честата ѝ употреба също водят до този неприятен ефект. Грижете се за кожата на стъпалата, за да се радвате на бебешки меки пети. Правилното почистване, хидратиране, подхранване са важни и необходими, а не излишен лукс.

2. Вашите обувки

Сред най-интересните причини, които сочат защо се напукват петите, са… обувките ви. Хората, които твърде често носят чехли и джапанки, които се удрят в петите им по време на ходене, страдат от напукани пети по-често от тези, които носят затворени обувки с чорап.

Ако всеки ден поставяте крака на стената, с тялото ви ще се случат тези 3 неща

3. Липса на витамин Е

Авитаминозата е чест отговор на въпроса защо се напукват петите. Липсата на витамин Е води до напукване на кожата. Витаминът е важен аниоксидант, който се грижи кожата да остане здрава и мека, както и да не се пресушава – нещо, което е от съществена важност, за да бъдат избегнати напуканите пети.

4. Липса на витамин В3

Това е другият витамин, чиито недостиг дава отговор на въпроса защо се напукват петите. Играе решаваща роля в енергийния метаболизъм, антиоксидант е и ви предпазва от това да се сдобиете със суха и лющеща се кожа. 

5. Липса на витамин С

Липсата на ценния витамин С може да доведе до същия неприятен резултат – напукани пети. Витаминът е антиоксидант, който предотвратява клетъчното увреждане, подпомага синтеза на колаген и задържането на влага в кожата. Така кожата остава свежа и хидратирана, предпазена е от изсушаване, което е сред най-честите отговори на въпроса защо се напукват петите.

6. Скорбут

Заболяването е свързано с дефицит на витамин С и води до лесно образуване на синини, суха, лющеща се кожа включително на петите, кървене в кожата и други неприятни симптоми.

7. Гъбична инфекция

Гъбичките по краката, които причиняват неприятна миризма и сърбеж, както и тези по ноктите, които водят до тяхното пожълтване и удебеляване, не са единствените, които нападат стъпалата ви. Възможно е да имате и гъбички върху петите, които водят до напукването им – това е сред 10-те най-често срещани причини, сочещи защо се напукват петите.

Никога не правете ТОВА, когато имате подути крака и разширени вени

8. Сериозни заболявания

Извън неудобните обувки и недобрата грижа за стъпалата има и сериозни заболявания, които личат от петите ви и алармират, че се нуждаете от лекар. Диабетът, заболяванията на щитовидната жлеза, гастритът и други нелеки заболявания може да са вашият отговор на въпроса защо се напукват петите. Ако не откривате друга причина за своите напукани пети, посетете личния си лекар, за да проверите общото си здравословно състояние.

9. Проблемно кръвообращение на долните крайници

Сред по-сериозните причини, които могат да направят петите ви груби и напукани, е проблем с кръвообращението на крайниците. Необходима е лекарска консултация.

10. Възрастови изменения

Всеки старее, старее и кожата ви. Тук няма какво да направите освен да удвоите грижата за петите си.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com