Как да спестите от сметката за ток: Прост съвет

10827
Как да спестите от сметката за ток: Прост съвет
Снимка: iStock/Guliver

Високите сметки за ток мотивират хората да контролират повече потреблението на електроенергия у дома. Някои хора обаче не осъзнават, че уреди като телевизори и лаптопи могат да консумират електроенергия и когато са изключени. Когато не се използват, те преминават в режим на готовност. Припомняме ви какво означава този термин и изброяваме уредите, които буквално поглъщат електроенергия в този режим.

Не можем сами да намалим цените на електроенергията, но можем да се опитаме, поне в малка степен, да намалим високите сметки за електроенергия в собствения си дом.
Когато търсим икономии, първо трябва да разгледаме по-отблизо уредите, които използваме най-често. Телефонът, лаптопът или телевизорът консумират електроенергия и когато не ги използваме, напр. в режим на готовност.

Какво представлява режимът на готовност? Уредът не работи, но консумира електроенергия

Още: По-здрави и по-лесни за ремонт стоки: Бонус за потребителите в ЕС

Режим на готовност е така нареченото състояние на заспиване на дадено устройство, което често може да се разпознае по характерния символ Standby, представляващ кръг, пресечен с вертикална линия.

Въпреки че оборудването не работи в момента, то остава готово да изпълнява команди по всяко време, например да стартира филм с натискане на бутон на дистанционното управление. Така можем бързо да стартираме радиото или телевизора с помощта на определена команда.

Режимът на готовност е разработен за удобство на потребителите, на които не им се налага да включват електронното си оборудване всеки път, когато правят почивка. Когато на екрана на устройството видите отличителните червени или сини, или цифри, показващи времето, това е знак, че то е в режим на готовност през цялото време. Това дава комфорт на потребителите, но има един основен недостатък - води до по-високи сметки за електроенергия.

Затова си струва да проверите дали наистина е необходимо домашното кино, което включваме веднъж на няколко месеца, или кулата, която функционира основно като часовник, да бъде в режим на готовност. Или в крайна сметка те могат просто да бъдат изключени?  

Как да изключите режима на готовност на телевизора си? Това не е толкова трудно!

Режимът на готовност на лаптопа или телевизора е истински консуматор на електроенергия, затова е полезно да знаете как може да се изключи. Разбира се, за отделните модели оборудване това може да варира. В повечето случаи обаче, за да изключите режима на готовност на телевизора си, просто влезте в настройките му, изберете опцията "екологични решения" или "пестене" и преминете към автоматично изключване на захранването. Много устройства също така позволяват да изберете време, след което телевизорът ще се изключи автоматично.

Ето колко ток харчат тези устройства:

  • 0,8 до 2,2 W - за лаптоп
  • 0,8 до 5 W - за телевизор
  • 1 до 3 W за DVD плейър
  • от 15 до 28 W за цифрова телевизионна приставка
  • 6 до 9 W за маршрутизатор

Отделните устройства в режим на готовност не консумират големи количества електроенергия, така че не бива да ни натоварват дори в днешните времена на високи цени на тока. Ако обаче съберем всички уреди, които са свързани към електрическата мрежа и са в режим на готовност по няколко часа на ден, може да се окаже, че те са толкова много, че несъзнателно харчим за тях доста.

Още: Без да подозираме: Ето кои уреди харчат най-много ток

Не просто отказ от режим на готовност. Как още можете да спестите ток у дома?

Намаляването на работата на уредите в режим на готовност не е единственият начин за пестене на електроенергия. Заслужава си да обърнем внимание и на енергийния клас на уредите в дома ни. Най-икономичните уреди са, разбира се, тези с клас А+ и по-висок.

Освен това винаги е добре да изключвате лентите и уредите през нощта, да закупите специален ключ или да настроите автоматично включване и изключване на уредите. От друга страна, за уредите, които консумират електроенергия и не могат да бъдат изключени, като например хладилник, си струва да не забравяте да ги използвате правилно. За да се гарантира, че уредите консумират по-малко енергия, те трябва да бъдат разположени възможно най-далеч от източници на топлина.

Още: 10 лесни метода как да спестим пари от сметката за ток

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com