10 лесни метода как да спестим пари от сметката за ток

9579
10 лесни метода как да спестим пари от сметката за ток
Снимка: БГНЕС

Растящата цена на електроенергията прави въпроса как да спестим пари от сметката за ток първостепенен. България е на едно от последните места в класацията по енергийна ефективност, като сериозен процент от електроенергията у нас се харчи за отопление за разлика от другите държави в ЕС, които изразходват едва около 25% от енергията за отопление. Ако съумеем да променим този факт, домакинствате ще спестят до значим процент от разходите си през отопляемия сезон. Ще си поговорим как да спестим пари от сметката за ток със законови, разумни и ефективни методи.

Как да спестим пари от сметката за ток – 10 метода, които доказано работят

1. Енергийна ефективност на уредите

Когато подменяте старите си уреди, избирайте нови, които са енергийно ефективни – тоест харчат по-малко енергия, за да си свършат работата. Енергиен клас А+++ е най-добрият избор. Климатик от такъв клас например може да ви спести до 70% от разходите за ток през зимата.

2. Саниране на сградата

Санирането на жилището не е евтино, но в дългосрочен план спестява значителни средства и е отлично решение, ако се чудите как да спестим пари от сметката за ток. Заслужава си да използвате дори кредит за това начинание.

Скъперникът плаща двойно: 8 грешки при спестяване, които ви карат да харчите повече

3. Подмяна на дограмата

Доказано е, че през прозорците се губи около 40% от топлината през зимата. В случай, че бюджетът ви не позволява подмяна на стъклопакет или дограма, то поне проверете уплътненията и ги заменете с нови. Така ще се радвате на повече топлина през зимата и хлад през лятото срещу по-ниски сметки за ток.

4. Енергоспестяващи крушки

Този тип крушки са необходимост, ако се чудите как да спестим пари от сметката за ток. Знаете ли, че крушка от 20 вата свети по същия начин като обикновена от 100, но харчи 5 пъти по-малко енергия? Разликата остава във вашия джоб.

5. Изключвайте уредите от контактите

Оставяте телевизора да работи, докато спите? Оставяте зарядното устройство на телефона ви включено в контакта, когато не го използвате? Компютърът ви е винаги включен на Stand by? Замисляли ли сте се колко повишава това сметката ви за ток? За час може да е незначително, но когато е практика 24/7 в дългосрочен план сумата е значителна. Изключвайте всеки уред, който не използвате в момента, от контакта.

6. Минус 1 градус – минус много лева

Ако намалите температурата, която поддържате в  жилището си през зимата само с един градус, то сметката ви ще падне с между 6 и 9 процента. Не звучи лошо за тези, които се чудят как да спестим пари от сметката за ток, нали?

Най-добрите методи за спестяване, за да имате пари в края на месеца

7. Нощна тарифа – ниска сметка

Използвайте нощната тарифа, която е много по-евтина, пълноценно. Гответе в тази част на денонощието, ако не лягате рано, използвайте акумулиращи печки, които се включват само през нощта, пускайте пералнята машина именно тогава. Така ще спестите значителен процент от сметката си за електроенергия.

8. Бойлерът – начин на употреба

Не изключвайте бойлера си, за да спестите енергия. Звучи странно, но е точно така. Той ще изразходва много повече ток, за да загрее водата от студена, отколкото ако стои постоянно включен. Изключение е, ако ще отсъствате от дома за дни. Намалете и температурата на бойлера на 55 градуса, ако не ви е нужна вода за голямо домакинство. Така ще спестите средства и ще откриете, че това е работещо решение за търсещите отговор на въпроса как да спестим пари от сметката за ток.

Трикове за спестяване на пари

9. Проветряването – как и кога

За да спестите от сметката за ток през студения сезон, не е нужно да се отказвате от проветряването, просто го правете правилно. Отваряйте широко прозореца за 3-5 минути веднъж на ден, като преди това изключите отоплителните уредите. Така ще загубите много по-малко топлина, отколкото ако проветрявате по-често, но за по-кратко.

10.  Погрижете се за хладилника

Докато миялната машина не е налична във всяко домакинство, то хладилникът със сигурност е. Той харчи доста енергия и ако се чудите как да спестим пари от сметката за ток, следва да го използвате правилно. Не поставяйте в него отворени бутилки или горещи съдове, поддържайте го в изправност, проверявайте уплътнението и го размразявайте при нужда. Това ще ви позволи да спестите до 10% от енергията, която потребява.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 признака, че пиете твърде много кафе

Как да се справим с безсънието причинено от стрес?

Защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете?

4 правила за съхранение на храна в хладилника, за които може би не знаете

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com