Как най-лесно се прави почистване на аспиратор?

10435
Как най-лесно се прави почистване на аспиратор?
Снимка: iStock/ Guliver

Аспираторът е пръв помощник на домакините в съвременната кухня, недопускащ в цялото жилище да пропият ароматите на ястията, приготвяни в дома.

Съвременният интериор, при който кухнята и всекидневната обикновено не са разделени от твърди стени, а пространствата са обособени само с решения на дизайна и визуално, аспираторът играе ключова роля, тъй като не позволява помещението, в което прекарваме деня си или поне вечерта, да мирише на манджа. Да, храната ухае приятно, когато сме на масата, но е недопустимо домът, дрехите и ние да миришем на храна, което прави наличието на аспиратор от първостепенно значение в дом, в който системно се готви и няма обособен бокс специално за целта. Нещо повече – аспираторът извежда и парата, която се образува по време на готвене и която, останала в дома, води до увеличаване на нивото на влага и до повишен риск от образуване на плесен и мухъл, които застрашават здравето особено на страдащите от хронични дихателни заболявания, астма или алергии.

Аспираторът е икономичен, полезен, не заема особено място, не изисква специални грижи и единствено се нуждае от почистване. Как да извършим най-бързо и лесно това почистване на аспиратор, за да се радваме на чиста кухня без нежелани аромати?

Още: Как да върнем свежия вид на килима без помощта на професионалисти и химикали?

Почистване на аспиратор – трикове и съвети да се справите бързо с тази досадна, но важна задача

Никой не обича да прекарва свободното си време с гъби и препарати в ръка вместо със семейството или с чаша вино и любимата книга. Съветите ни за бързо почистване на аспиратор ще ви спестят часове търкане в кухнята и ще имате време за важните неща в живота, ценните мигове и приятните преживявания. Когато планирате почистване на аспиратор имайте предвид тези неща:

  • Повечето химикали в почистващите препарати реагират на топлина, а през аспиратора ви преминава пара, тоест топлината е факт. Ето защо вместо скъпи почистващи препарати може да използвате за външната повърхност на аспиратор, изработен от метал, просто сапун и вода. Малко течен сапун, топла вода, гъба и кърпа за подсушаване са достатъчни, ако се използват системно или при всяко видимо замърсяване, за да поддържате аспиратора в изряден вид и чист.
  • По-сложно, но и по-важно е почистването на вътрешността на аспиратора, на невидимите части от него, които обаче създават дори риск от пожар с всички последствия от това, ако има наслоена мазнина, оставена дълго непочистена. Виждали сте как се пали скара, покрита от мазнина, нали? Този риск засяга и аспиратора. Наслоената мръсотия най-малко ще понижи ефективността на полезния домакински уред и ще позволи парата и миризмите да остават в дома ви вместо да бъдат извеждани вън. Колкото повече позволите да се трупат замърсявания във вътрешността на уреда и не го почиствате, толкова повече нараства и рискът от повреди, някои от които могат да бъдат фатални за аспиратора, непоправими и да се наложи да отделите от бюджета си средства за покупка на нов или да се примирите с диван, миришещ на запържен лук – неприятно звучи, нали? Ето защо почистването на онези части от аспиратора, които пренебрегваме, защото не се виждат и не създават усещане за безпорядък и неподдържана кухня, е дори по-важно от излъскването до блясък на външната повърхност на аспиратора. Използвайте добрата стара сода за хляб, разтворена във вода, за да почистите наслоените мръсотия и храна от аспиратора. Нанесете върху онези части, които искате да почистите, оставете да престои половин час, преди да я измиете с гъба или кърпа.
  • Използвайте сапун за обезмасляване или специални препарати, предназначени за обезмасляване на фурната и скарата. Те са подходящи и за аспиратора. Напръскайте, изчакайте, както е посочено в начина на употреба на конкретния препарат, забършете. Тези препарати разтварят мазнината, без да е нужно търкане, което ви пести време и усиля.
  • Избягвайте използването на абразивни четки и гъби при почистване на аспиратор. Въпреки че може да е изкушаващо да изтъркате агресивно мръсотията, вероятно ще премахнете покритието на вентилационния капак заедно с мазнината. А вие не искате това. Така че се въоръжете само с мека гъба и суха кърпа, със сода и обезмасляващ препарат.
  • Ако ще използвате нов продукт за почистване, пробвайте го на малка част, която не е видима. Така ще бъдете сигурни, че няма да наруши покритието, превръщайки блестящия ви уред в неподходящ за новата ви кухня.
  • Не отлагайте. Това, което може да избършете на момента с гъба, ще се нуждае от време, препарат и усилия след ден-два. Не си спестявайте секунди, за да не отделяте час-два за почистване на аспиратора в дома.

На каква височина е най-добре да се монтира аспиратор?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com