Как се приготвя чиа с кисело мляко така, че да е най-полезно за нас?

30038
Как се приготвя чиа с кисело мляко така, че да е най-полезно за нас?
Снимка: iStock

Чиа е семе, богато на здравословни мазнини, витамини, протеини и минерали. То спомага за поддържане на здравето на червата, улеснява натрупването на мускулна маса и подсилва костите.

Д-р Татяна Занин ни разказва тук за предимствата на чиата. 

Чиата е наситена също и с фибри, които образуват своеобразен гел в стомаха и увеличават времето, необходимо за смилане на храната. Така удължават чувството на засищане – затова консумирането на чиа подпомага загубата на тегло.

Ползи за здравето от чиа

1. Контролира глюкозата

Поради високото съдържание на фибри, чиата забавя усвояването на въглехидратите. Така контролира кръвната захар, предотвратява инсулинова резистентност и диабет.

2. Облекчава запека

Чиата помага в борбата със запека, защото е богата на разтворими фибри, които абсорбират вода в изпражненията, хидратират ги и ги правят по-меки, улеснявайки евакуацията. За целта трябва да пиете много вода през целия ден и да консумирате семената предварително накиснати.

3. Отслабване

Чиата улеснява отслабването, защото абсорбира голямо количество вода в стомаха, образувайки вид гел, който увеличава интервала за храносмилане и така намалява глада.

4. Натрупване на мускулна маса

Тъй като е богата на протеини, чиата участва в образуването на мускулна маса. Притежава значителни количества омега-3 - здравословна мазнина, която намалява мускулното възпаление, причинено от физически упражнения, и така подобрява представянето по време на тренировки и състезания.

7 привлекателни ползи за здравето от семена от чиа

5. Забавя остаряването

Чиата съдържа хлорогенова и кафеена киселина - съединения с антиокислително действие, които се борят с излишните свободни радикали, увреждащи кожните клетки. Така предотвратява бръчките, отпуснатостта и преждевременното остаряване.

6. Укрепяване на имунната система

Чиата подсилва имунната система, тъй като е наситена с цинк - минерал с антиокислително и противовъзпалително действие, който участва в образуването и функционирането на клетките на имунната система.

7. Превенция на сърдечно-съдови заболявания

Чиата съдържа значителни количества омега-3 и омега-6 - здравословни мазнини с антиокислително и противовъзпалително въздействие. Те предотвратяват окисляването на мастните клетки, контролират нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта и така предотвратяват сърдечно-съдови заболявания.

8. Подсилване на костите

Тъй като съдържа немалки количества калций, калий и магнезий, чиата помага за поддържане на здравето на костите, предотвратявайки остеопения и остеопороза, както и усложнения след случайни, неволни падания и фрактури.

9. Подобрява настроението

Чиата помага за по-добро настроение, защото е богата на триптофан. Това е аминокиселина, участващав производството и образуването на серотонин - невротрансмитер, който регулира настроението и самочувствието.

10. Поддържа здравето на очите

Чрез витамина А чиата поддържа здраво зрение, тъй като предотвратява появата на ксерофталмия, заболяване, причинено от дефицит на този витамин. То може да причини сухота, бели петна в очите и затруднено виждане в тъмна среда.

Как да консумирате чиа?

Чиата се продава под формата на зърно и брашно. Може да се добавя към кисело мляко, хляб, сладкиши, сокове, смутита, плодове и палачинки. За да получите ползите от чиа, се препоръчва да консумирате 2 супени лъжици на ден. Семената от чиа се препоръчва да бъдат консумирани навлажнени, за да се избегне задавяне. Хората с улцерозен колит и дивертикулит трябва да избягват храни, богати на фибри, включително чиа.

11 доказани ползи за здравето от семената чиа

Ето една рецепта, която, въпреки че няма текстурата на традиционен пудинг, в крайна сметка се оказва много лек, вкусен и приятен десерт.

Чиа пудинг

Съставки: 150 г натурално кисело мляко, 1 десертна лъжица семена от чиа.

Как се приготвя?

Смесвате киселото мляко и семената от чиа и и ги оставяте в затворен буркан поне 4 часа в хладилника. Преди сервиране ги разбърквате отново и разпределяте в малки купички.

Към пудинга можете да добавите мед, плодове, канела, лимонови капки или сушени плодове.

Внимание! Статията е само за информация. Не прибягвайте към самолекуване и винаги търсете медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Този тип служител е най-склонен към бърнаут на работа

На тези зодии им се налага да се борят за любовта си

Какви храни и напитки могат да причинят високи триглицериди

7-те най-добри храни за черния дроб

Зодиите, които умеят да лекуват по природа

Ако имате запек внимавайте с тези храни и напитки

4 зодии, които имат най-привлекателната форма на устните

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Разкриха ефикасна ТАЙНА: Как се сваля кръвното за 5 минути без лекарства

Задушници 2024: Ето кога се падат 3-те най-големи Задушници тази година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно