Какви витамини има в тиквата?

19769
Какви витамини има в тиквата?
Снимка: iStock

Имате останала тиква от традиционната трапеза за Бъдни вечер? Не я изхвърляйте, пригответе си десерт с нея или свежо смути, тъй като е изключително полезна. Обикновено гледаме на празничните зимни трапези като на вредни за талията, мазни, повишаващи нивата на холестерола и водещи до ежедневно преяждане с всички последствия, произтичащи от това, но обредните ястия се оказват полезни – бобът, тиквата, ошавът, орехите и меда, киселото зеле, което е полезна ферментирала храна – всички те са пълни с витамини и минерали и са изключително полезни за здравето. Знаете ли какви ценни вещества се съдържат във всяко обредно ястие? Например какви витамини има в тиквата и за какво е полезна тя?

Какви витамини има в тиквата?

Макар да е като хранително съдържание по-сходна със зеленчуците, тиквата е плод, тъй като съдържа семена. Освен известна с възхитителния си вкус, тиквата е питателна и е свързана с много ползи за здравето. Тя е богата на витамини и минерали, сред които витамините А, С, В2 и Е и минералите мед, желязо и магнезий. Най-богата обаче тиквата е на витамин А. Само 100 гр. от ароматното оранжево вълшебство осигуряват на тялото 100% от дневната препоръчителна доза. Това се дължи на високо съдържание на бета-каротин, каротеноид, който тялото ви превръща във витамин А. Именно на този бета-каротин се дължи и цветът на вкусната тиква.

Освен че е пълна с витамини и минерали, тиквата е бедна на калории, тъй като съдържа цели 94% вода. Така тиквата е витаминна бомба, която не товари тялото с калории, но доставя изключителни ползи за  здравето.

9 впечатляващи ползи за здравето от тиквата

Ползи за здравето от консумацията на тиква

Освен какви витамини има в тиквата вероятно се вълнувате и какви ползи за тялото осигурява тя.

1.       Тиквата е щедър източник на антиоксиданти

Антиоксидантите се борят със свободните радикали, рушащи клетките и причиняващи различни здравословни проблеми и дори онкологични заболявания. Богатата на антиоксиданти тиква предпазва клетките от вредите, нанасяни от тези свободни радикали и от оксидативния стрес, свързан с хронични заболявания, включително сърдечни заболявания и рак. Консумацията на тиква, съдържаща антиоксидантите алфа-каротин, бета-каротин и други, неутрализира свободните радикали и така се грижи за цялостното здраве.  Антиоксидантите в тиквата доказано предпазват кожата от увреждащото действие на  слънчевите лъчи.

2.       Консумацията на тиква укрепва имунната система

Тиквата не само е богата на витамин С, известен със стимулиращите имунната система свойства, но и на витамин А, укрепващ имунната система и помагащ на тялото да се справи с инфекции от различен характер, което е особено ценно в сезона на грипа и вирусите. Витамин Е, желязото и фолиевата киселина, които също се съдържат в оранжевия плод, също оказват според научните изследвания подкрепящо въздействие на имунната система. 

3.       Хапването на тиква помага за по-добро зрение

Положителното въздействие, което тиквата оказва върху зрението, се дължи на съдържащите в нея витамин А и лутеин, които са изключително важни за здравето на очите. Тиквата е особено полезна за възрастните хора, тъй като доказано редуцира риска от катаракта благодарение на съдържащия се в нея бета-каротин. Лутеинът също е свързан с по-ниски рискове от възрастова дегенерация на макулата и т.нар. перде на очите.

3 причини да ядете ТИКВА

4.       Консумацията на тиква прави кожата по-красива, млада и здрава

Тиквата съдържа бетакаротин, който предпазва кожата от увреждащото действие на слънчевите лъчи и от преждевременно стареене, причинено именно от слънцето и прекаляването с ласките му. Освен това тиквата насърчава производството на колаген, така важен за свежата и младежка кожа, тъй като е богата на витамин С, ключов витамин за производството на колаген.

5.       Тиквата може да ви помогне в борбата с излишните килограми

Определено се пълнее от тиквеник или от десерт с тиква и много захар. Но печената тиква без захар, смутито с подсладител или десерти от тиква, които не съдържат тесто и захар, могат да ви помогнат да ограничите консумацията на други сладки храни и да отслабнете. Тиквата е бедна на калории, а засища и утолява глада за сладки храни, така че възползвайте се от нея, за да свалите излишното тегло, причина за редица хронични заболявания, сред които сърдечно-съдови и диабет

Всички тези ползи от тиквата красноречиво сочат, че въпросът какви витамини има в тиквата важен, а консумацията на плода – грижа за здравето, красотата, младостта и талията.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com