Какво е ревен и защо е толкова ПОЛЕЗЕН за здравето?

31816
Какво е ревен и защо е толкова ПОЛЕЗЕН за здравето?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Заедно с нарастващата хранителна осведоменост все по-често посягаме към натуралните продукти. Растението ревен има силен противовъзпалителен и противораков потенциал. Защо си струва да добавим ревена към менюто си?

Наситени със силно преработена храна, ние сме все по-склонни да се върнем към естествените, основни продукти. Един от тези, на които си струва да се обърне внимание, е ревенът.

Ревен: плод или зеленчук

Асоциацията с компот и тесто може да затвърди убеждението, че ревенът е плод. Растението често се класифицира погрешно. Междувременно ревенът е многогодишно растение, тоест зеленчук. Интересен факт е, че в САЩ ревенът се смята за плод.

Известен още като брауни, ревенът включва над 60 вида. Сред най-популярните са: градински, къдрави и медицински. Появява се през втората половина на пролетта и е наличен до средата на лятото. Ядливата част на растението са листните му дръжки – червени, розови или зелени. Има кисел вкус.

Ползи от сока от моркови и колко често да го консумираме

Здравословни свойства на ревен

Ядливата част на ревенът е истинска съкровищница от витамини със силен антиоксидантен потенциал. Той съдържа 4 от тях. Сред тях: защита на имунитета, витамин С, - важен за доброто състояние на кожата и очите, витамин А, - пазител на младостта, витамин Е - свързан главно със съсирването на кръвта, витамин К.

Дръжките на листата на ревен съдържат значителни количества витамини от група В, чието снабдяване е от съществено значение за правилното функциониране на нервната система.

Ревенът също е източник на минерали, важни за здравето, включително цинк, важен за имунитета, желязо, важно за кръвта, магнезий и калий, необходими за сърцето, и калций, който поддържа здравето на костите.

Древната китайска медицина е използвала ревен като слабително и противовъзпалително средство. Растението има и фунгициден потенциал.

Ревен за профилактика на диабет и атеросклероза

Зеленчукът е богат на фибри – баластно вещество, което е ключът към ефективния метаболизъм и по-добрата функция на червата.

Диетичните фибри са не само по-ефективно отстраняване на токсините, отлаганията и ненужните метаболитни продукти от тялото, но и по-добър метаболизъм на захарите (по-нисък риск от диабет) и начин за балансиране на нивата на холестерола в кръвта (превенция на атеросклерозата). Ревенът е с ниско съдържание на калории и нисък гликемичен индекс, така че трябва да се използва от хора с инсулинова резистентност и диабет, както и от всички генетично обременени със своето развитие.

Поради ниското количество калории и високата хранителна стойност, ревенът трябва да намери място в диетата на хората, поели предизвикателството на загубата на тегло.

Защо е полезно този зеленчук често да присъства на трапезата ви

Компот и сладкиш: Как топлинната обработка влияе върху здравния потенциал на ревен?

Малко хора вкусват ревенът суров, поради което компотите и сладкишите с неговата добавка са толкова популярни. Има по-добър вкус, но какво да кажем за хранителните стойности? Както винаги, високите температури ще унищожат някои от витамините

Оказва се, че при термичната обработка на ревен се отделят рапонтигенини – полифеноли с антиоксидантен потенциал. Така печелим още един съюзник за борба с преобладаващите свободни радикали.

Рапонтигените имат противовъзпалителни, антиалергични и противоракови свойства.

Като забавят скоростта на делене на раковите клетки, те забавят развитието на болестта. Влияят благоприятно на кръвоносната система и производството на естрогени – женски полови клетки. Ревенът се препоръчва дори за жени в менопауза.

Кой би предположил, че този зеленчук е толкова полезен

Противопоказания

Растението съдържа големи количества оксалова киселина, която е антихранително вещество, което може да стимулира отлаганията в бъбреците.

Ако имате склонност към образуване на камъни в бъбреците, то ограничете приема на ревен и ако е необходимо, елиминирайте го от диетата си.

Противопоказание за консумация на ревен е и ниското ниво на тестостерон при мъжете.

Преди употреба се консултирайте с лекар.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com