Какво се случва с кръвта ви, ако ядете орехи всеки ден?

46950
Какво се случва с кръвта ви, ако ядете орехи всеки ден?
Снимка: iStock

Всекидневното ядене на орехи може да окаже положително въздействие върху кръвта и цялостното ви здраве. Ето какво се случва с кръвта ви, когато редовно консумирате орехи:

Нива на холестерола

Орехите са богати на здравословни мазнини, включително полиненаситени мазнини и омега-3 мастни киселини. Доказано е, че тези мазнини спомагат за понижаване на нивата на LDL (лошия) холестерол в кръвта, което намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Редовната консумация на орехи може да допринесе за поддържане на здравословни нива на холестерола и за подобряване на здравето на сърцето.

Кръвно налягане

Високото кръвно налягане е често срещан рисков фактор за сърдечни заболявания. Орехите съдържат комбинация от хранителни вещества, включително калий, магнезий и полифеноли, които са свързани с регулирането на кръвното налягане. Проучванията показват, че включването на орехи в ежедневната ви диета може да помогне за понижаване на нивата на кръвното налягане и да подпомогне цялостното здраве на сърдечносъдовата система.

12 супер ползи за здравето от орехите, яжте по един на ден!

Контрол на кръвната захар

Орехите имат нисък гликемичен индекс, което означава, че оказват минимално въздействие върху нивата на кръвната захар. Здравословните мазнини, фибрите и протеините в орехите могат да помогнат за забавяне на усвояването на глюкозата, като предотвратяват бързите скокове на кръвната захар. Това прави орехите подходящ избор за хора с диабет или такива, които се стремят да контролират нивата на кръвната си захар.

Възпаление

Хроничното възпаление се свързва с различни здравословни състояния, включително сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак. Орехите съдържат противовъзпалителни съединения, като полифеноли и омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в организма. Като включите орехи в диетата си, може да поддържате по-здравословен възпалителен отговор в кръвта.

Антиоксидантна активност

Орехите са богати на антиоксиданти, включително витамин Е и полифеноли. Тези съединения помагат за неутрализиране на вредните свободни радикали в организма, като намаляват оксидативния стрес и предпазват клетките от увреждане. Като консумирате редовно орехи, можете да повишите антиоксидантния капацитет на кръвта си, насърчавайки цялостното здраве и благополучие.

12 супер ползи за здравето от орехите

Съсирване на кръвта

Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в орехите, особено алфа-линоленовата киселина (ALA), имат антикоагулантни свойства. Това означава, че те могат да помогнат за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци и да насърчат здравословния кръвоток. Включвайки орехи в диетата си, може да намалите риска от състояния, свързани с образуването на кръвни съсиреци, като дълбока венозна тромбоза и инсулт.

Усвояване на хранителните вещества

Орехите са не само източник на полезни хранителни вещества, но и могат да подобрят усвояването на хранителни вещества от други храни. Здравословните мазнини в орехите могат да подпомогнат усвояването на мастноразтворимите витамини, като витамините А, D, E и K. Това означава, че консумацията на орехи заедно с други богати на хранителни вещества храни може да увеличи усвояването на важни витамини и минерали в кръвта.

Включването на орехите в ежедневната ви диета може да има няколко положителни ефекта върху кръвта ви. От понижаване на нивата на холестерола и кръвното налягане до регулиране на кръвната захар, намаляване на възпаленията, засилване на антиоксидантната активност, предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци и подобряване на усвояването на хранителните вещества - орехите предлагат широк спектър от ползи за сърдечносъдовото здраве и цялостното ви благосъстояние. Не забравяйте да консумирате орехи в умерени количества като част от балансирана диета за постигане на оптимални резултати.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com