Коя билка помага като никоя друга за борбата със силната кашлица?

40210
Коя билка помага като никоя друга за борбата със силната кашлица?
Снимка: iStock

Кашлицата, която така ни притеснява, разбираемо, всъщност е полезен защитен механизъм за прочистване на дихателните пътища от секрети, чужди частици и микроби. Това обаче далеч не означава да не търсим начини, по които да я облекчим. За облекчаване на кашлица съществува богат набор от медикаменти и терапия, като те зависят от причините за появата ѝ – вирусната с лекува различно от алергичната например.

Ако кашлицата се дължи на по-сериозни от баналните причини като онкологично или сърдечно заболяване, следва да се осъществи сериозна диагностика и подходяща терапия на основното заболяване, което е причина и за кашлицата. В тези случаи самолечението е не просто неефективно, но и опасно за здравето и живота ви.

Ако обаче кашлицата се дължи на банална простуда или грип, то може да си помогнете и сами или поне да прибавите към фармацевтичните методи, тоест към лекарствата, и билки-цяр за кашлицата. Коя билка помага като никоя друга за борбата със силната кашлица? В миналото, преди появата на лекарствената терапия, дедите ни са разчитали основно на нея, за да се справят с упоритата кашлица. Вижте как да се възползвате от ефективността ѝ и днес.

Коя билка помага като никоя друга за борбата със силната кашлица и как да я използвате?

Има билка, която всички добре познавате, билка, която пиете като чай, билка, която може да откъснете спокойно от поляните, билка, срещаща се в Европа, Азия, Америка и известна с това, че облекчава упоритата кашлица бързо и ефективно.

Вредите от мащерката за хора с тези проблеми са големи

Мащерката – това чудно растение, за което говорят бабите по селата и великите учени в Америка, изкусните френски готвачи и карибската кухня. Ароматна и почти вълшебна, тя е подправка, храна и билка, чиито здравословни ползи далеч не се изчерпват с въпроса коя билка помага като никоя друга за борбата със силната кашлица. За лечебни цели се използват изсушените цветове на мащерката и намират приложение като антисептично, противовъзпалително, отхрачващо, но също и спазмолитично, болкоуспокояващо средство.

Докато до 2021 година използвахме мащерката като билка за кашлица, наследство от народните лечители, то след 2021 година и проведено проучване официално можем да я обявим като отговор на въпроса коя билка помага като никоя друга за борбата със силната кашлица.

Рандомизирано контролирано проучване установи, че билковият екстракт от мащерка помага както за намаляване на острата кашлица, така и на тежестта на кашлицата. Участниците в проучването не съобщават за никакви нежелани странични ефекти, което прави мащерката много по-добър избор от редица медикаменти, които са ефективни, но имат нежелани странични ефекти. 

На какво се дължи полезното и благотворно действие на мащерката при кашлица?

Докато в миналото хората инстинктивно са използвали мащерката, без да знаят обаче на какво се дължи ефектът ѝ, то днес проучването е установило какво вълшебство се крие в мащерката, което я прави отговор на въпроса коя билка помага като никоя друга за борбата със силната кашлица. Тайната е скрита в листата на мащерката.

Чай от мащерка - 8 неща, които ще се случат с тялото ви, ако го пиете всеки ден

Те съдържат съединения, наречени флавоноиди, които отпускат мускулите на гърлото, участващи в кашлицата, и намаляват възпалението. Именно тяхното действие облекчава кашлицата, намалява неприятните симптоми и ни помага да оздравеем. Естествено, говорим за кашлица, причинена от вируси и бактерии. Отново подчертаваме, че кашлица, причинена от сърдечни проблеми например, не следва да се лекува нито с мащерка, нито с каквато и да е друга билка, а е важна своевременната лекарска помощ, диагностика и адекватно лечение.

Може да си приготвите чай от мащерка или да я използвате в ястията си, за да усетите облекчението.

Други билки, полезни за облекчаване на кашлицата

Природата е най-големият лечител. Тя не ни дарява само с мащерката, а с куп храни, билки и подправки, полезни при кашлица – мед, ружа, подбел, слез, бял оман, канела, карамфил, джинджифил са само част от даровете на природата, които успешно могат да заместят медикаментите при кашлица, причинена от определени заболявания. Обикновено тези билки имат и други полезни за здравето действия и обикновено се приемат под формата на топъл чай, но част от тях се използват и като подправки в ястията.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Сезонът на кърлежите е в разгара си: Ето как да се предпазим

Вредно ли е овесеното мляко? Ето какво казват диетолозите

Чувствате ли, че животът ви тече твърде бързо? Ето един начин да забавите времето.

Лесен трик, с който прането ще изсъхне само за няколко часа

Къде е най-доброто място за съхранение на лекарства у дома?

Какво ще се случи с тялото ни, ако ядем по едно помело на ден?

Трябва да ги ядете: 9 храни, които са богати на фибри

Сложете брашното в камерата и ще се справите с този често срещан проблем

Какъв е правилният начин за приемане на таблетки с желязо?

Можете ли да се взима вана, ако имате температура?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com