Чай от мащерка - 8 неща, които ще се случат с тялото ви, ако го пиете всеки ден

29130
Чай от мащерка - 8 неща, които ще се случат с тялото ви, ако го пиете всеки ден
Снимка: iStock

Чаят от мащерка е полезна и вкусна напитка. Той съдържа прости феноли - карвакрол и тимол, които имат антимикробни свойства. Те се борят добре срещу хемолитични стрептококи, дизентерия и Е. coli, Staphylococcus aureus, дрождеподобни гъбички и микроорганизми, причиняващи коремен тиф. Редовната му консумация води до куп ползи за тялото.

Осем от тях са облекчаване на кашлицата, подобряване на храносмилането, укрепване на имунитета, стимулиране на метоболизма, укрепване на костите, подобряване на мозъчната дейност, подобряване на работата на сърцето, предпазване от анемия.

Ползи от чая от мащерка

Според немски учени ароматната напитка значително подобряват състоянието на пациентите с бронхит само за единадесет дни.

Гадене, подуване на корема, спазми, лошо храносмилане, запек и др. - чай с добавка на ароматната билка облекчава всичко това. Същите феноли, съдържащи се в етеричното масло на растението, имат благоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт: те помагат да се отървете от чревни инфекции, подобряват функцията на черния дроб и се борят с възпалението.

Чай от мащерка - бабите винаги слагат това в него, за да е по-лековит

Благодарение на повишеното съдържание на флавоноиди - лутеолин и апигенин - мащерката има отлични антиоксидантни свойства. Флавоноидите, когато влизат в тялото, активират работата на ензими, които подобряват имунитета. Растението също така съдържа голямо количество витамин С, антиоксидант, необходим за поддържане на имунитета.

Коментираната билкова напитка съдържа много ценни хранителни вещества, които потискат апетита и намаляват възможността от преяждане. Резултатите от изследванията показват, че благодарение на фенола тимол метаболизмът в организма се ускорява.

Апигенинът насърчава образуването на силни невронни връзки в мозъка. Проучванията показват, че този флавоноид може да замести естрогените в превенцията на шизофренията, болестите на Паркинсон и Алцхаймер. Включването на мащерка и други богати на флавоноиди храни във вашата диета ще осигури дълготрайна нормална мозъчна функция.

Съдържанието на магнезий и витамин К в билката помага на тялото да абсорбира калций и поддържа здрави кости, според изданието The Health Site.

След провеждане на проучване върху плъхове, страдащи от високо кръвно налягане, учените установиха, че растителният екстракт е добър за намаляване на сърдечната честота. Калият се препоръчва и за нормализиране на кръвното налягане . Мащерката, която има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, ефективно предотвратява появата на хронични възпаления, които се считат за една от основните причини за заболявания на сърдечно-съдовата система. Благодарение на витамин К, калцият не се натрупва в кръвоносните съдове , което намалява риска от инфаркт или инсулт.

Сто грама сушена мащерка съдържа 20% от дневната нужда от желязо, което участва в образуването на червени кръвни клетки . Липсата на този минерал е изпълнена с желязодефицитна анемия, допълва още изданието.

Още: Доказано: Чаят от мащерка е най-полезен за този орган

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой НЕ трябва да яде ягоди?
Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Ягодите са любим плод на малки и големи. Обичани са заради сладостта и аромата си, но в определени случаи консумацията им може да причини повече...