Могат ли да се използват етерични масла за кърмачета и деца?

1670
Могат ли да се използват етерични масла за кърмачета и деца?
Снимка: iStock/Guliver

Спазването на указанията за безопасност и проявяването на изключителна предпазливост е от решаващо значение. Винаги трябва да се консултирате с доставчик на здравни услуги, преди да използвате етерични масла върху или около бебета и деца.

След 2 години някои етерични масла могат да се прилагат локално и чрез ароматерапевтични методи, но в много по-слаба концентрация от дозата за възрастни. Съотношението на безопасно разреждане обикновено е 0,5 до 2,5 процента.

Други примери за указания за безопасност за деца по отношение на етеричните масла:

Ментата не трябва да се прилага локално върху или да се разпръсква около деца на възраст под 6 години.

Евкалиптът не трябва да се прилага локално върху или да се разпръсква около деца на възраст под 10 години.

Бебета и деца (или възрастни) не трябва да поглъщат етерични масла. Като предпазна мярка етеричните масла винаги трябва да се държат на недостъпно място.

Масла

Проучване съобщава, че локалното използване на масло от лавандула и чаено дърво при мъже, които не са достигнали пубертета, е свързано с хормонални аномалии, които насърчават растежа на гърдите. Тези масла трябва да се прилагат само чрез ароматерапевтични методи или да се избягват.

Говорете с медицински специалист, преди да използвате тези етерични масла върху или около деца.

Популярни етерични масла, които никога не трябва да се използват върху или около бебета и деца:

  • евкалипт
  • копър
  • мента
  • розмарин
  • върбинка

Общи странични ефекти и рискове, свързани с популярните масла

Все още има много неща, които не знаем за дългосрочните ефекти на ароматерапията. Възможните дългосрочни ефекти трябва да бъдат разгледани и проучени, преди употребата на популярни масла да се превърне в основна практика в западната медицина.

Ето няколко примера:

Aнасон. Когато се използва вътрешно, анасонът намалява антидепресантните ефекти на някои лекарства и увеличава ефектите на лекарства, които засягат централната нервна система.

Bергамот. Това масло може да причини чувствителност на кожата и да доведе до изгаряне, ако се прилага във висока локална концентрация преди излагане на слънчева светлина.

Kанела. Ако се прилага без разреждане или поглъщане, това масло може да причини дразнене на лигавицата, контактен дерматит, зачервяване на лицето, двойно виждане, гадене и повръщане.

Eвкалипт. При поглъщане това масло може да причини гърчове.

Лавандула. Доказано е, че локалното приложение повлиява хормоните при мъже, които не са достигнали пубертета.

Лимонена върбинка. Ако се прилага локално преди излагане на слънце, това масло може да причини фоточувствителност и може да доведе до изгаряне.

Индийско орехче. Това масло може да причини обрив или изгаряне, ако се прилага локално. Може също така да причини халюцинации и дори кома, когато се погълне във високи концентрации.

Мента. Това масло може да причини обрив и други раздразнения, когато се прилага върху кожата. Може също да причини киселини, ако се приема вътрешно.

градински чай. Ако се погълне голямо количество, това масло може да причини безпокойство, повръщане, световъртеж, ускорен пулс, треперене, гърчове и увреждане на бъбреците.

Чаено дърво. Когато се прилага локално, това масло може да причини обрив или дразнене. При поглъщане може да причини загуба на мускулна координация и объркване. Поглъщането може също да повлияе на хормоните при мъже, които не са достигнали пубертета.

Общи предпазни мерки, които трябва да се вземат

Като цяло трябва да третирате етеричните масла като други лекарства, добавки или вредни материали. Това означава да бъдете внимателни, когато ги купувате, съхранявате и използвате.

Съхранявайте етеричните масла далеч от деца и домашни любимци

Не е достатъчно да държите вашите етерични масла далеч от погледа. За да се гарантира безопасността, поставете всички етерични масла в заключваща се кутия и ги съхранявайте в шкаф, недостъпен. Друга възможност е да ги съхранявате във висок шкаф и да добавите заключване за деца.

Използвайте етерични масла за лечение подагра

Когато дифузирате, не превишавайте интервали от 30 до 60 минути

С етеричните масла по-малкото често е повече. Превишаването на идеалните времена не увеличава ползите от маслото. Всъщност това може да създаде стрес за тялото ви, особено за нервната система.

Дифузирайте само в добре проветриви помещения

Като общо правило, ако всичко, което можете да миришете, е етерично масло, вашият район не е добре проветрен. В такива случаи рискувате да раздразните дихателната си система.

Вентилацията е особено важна в присъствието на домашни любимци - и включва оставяне на врати отворени, за да могат домашните любимци да се отстранят.

Когато се съмнявате, разредете маслото

Когато се използва локално, маслата-носители не трябва да се пренебрегват. Те не само са полезни за разнасяне на етеричното масло върху по-голяма повърхност, те предпазват кожата ви от обрив и раздразнение.

Никога не използвайте фотосенсибилизиращи масла преди UV излагане

Указанията за безопасност препоръчват да изчакате цели 24 часа след използване на фоточувствителни масла, преди да посетите солариум или да прекарате време на пряка слънчева светлина.

Винаги измивайте ръцете си след използване на етерични масла

Ако имате остатъци от етерични масла по ръцете си и търкате очите си или чешете вътрешността на ушите си, може да получите сериозна нежелана реакция. Етеричните масла не трябва да влизат в контакт с очите и ушите.

Пазете всички етерични масла далеч от пламъци

Етеричните масла са силно запалими. Не трябва да се използват или съхраняват в близост до свещи, газови печки, запалени цигари или открити камини.

Могат ли етеричните масла да помогнат за повишаване на имунитета?

Какво да направите, ако се появят нежелани реакции

Практикуването на повишено внимание и спазването на указанията за безопасност ще ви помогне да гарантирате, че вашият опит с етеричните масла е положителен. Въпреки това все още могат да възникнат нежелани реакции. Част от отговорното използване на етерични масла е да знаете какво да правите, ако се появят странични ефекти.

В повечето случаи незначителните странични ефекти могат да бъдат отстранени у дома.

Ако етерични масла попаднат в очите ви, можете да направите едно от следните две неща:

Накиснете памучен тампон в хранително мазно масло като сусамово или зехтин. Избършете тампона върху затворения си клепач.

Незабавно промийте района с хладка, чиста вода.

Ако изпитвате дразнене на кожата: Използвайте мазно масло или крем, за да абсорбирате и избършете етеричното масло.

Ако случайно сте погълнали или сте погълнали повече масло, незабавно се свържете с местния център за контрол на отравянията. След това следвайте тези предпазни мерки:

пийте пълномаслено или 2 процента мляко

избягвайте повръщане

дръжте бутилката с етерично масло под ръка, за да я покажете на екипа за спешно реагиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Експерт разкри защо боли костта зад ухото?

Какво да направите, ако лицето ви е подуто или подпухнало?

5 причини за болки в слабините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com