Напукани ъгълчета на устните – за какво алармират?

63526
Напукани ъгълчета на устните – за какво алармират?
Снимка: iStock

Напуканите ъгълчета на устните (известни още като кариеси в устната кухина) са често срещан проблем. Най-честата причина е от бактериален или гъбичен произход, но в някои случаи може да е свързана и с други заболявания. Сред тях са диабет, кариес или затлъстяване. Как да лекуваме и предотвратяваме напуканите ъгли на устата? 

Напуканите ъгли на устата е неприятна лезия, която може да бъде придружена от симптоми като кървене, парене, лющене на кожата или поява на болезнена ерозия. Най-честите причини за проблема са бактериални (основно Candida Albicans) и гъбични. 

Понякога появата на кариеси в устната кухина се дължи на недостиг на витамини. Това се отнася най-вече за недостига на витамини от групата В, желязо и цинк. Други възможни причини са злоупотребата с алкохол или стимуланти, дългият прием на някои лекарства (напр. антибиотици и ретиноиди), сухата кожа, продължителното излагане на кожата на ниски температури и/или силен вятър, лошо прилягащите протези или хроничният стрес. Понякога напуканите ъгли на устата се появяват и по време на бременност.

Струва си да се помни, че проблемът с напуканите ъгли на устата може да бъде свързан и с други заболявания и състояния. Възможните причини включват: диабет, атопичен дерматит, лупус, лишеи, пемфигус, имунни нарушения, затлъстяване, алергии (особено контактни, например към метали), зъбен кариес, неправилна захапка, храносмилателни разстройства.

Как можем да се погрижим за напуканите устни

Напукани ъгли на устата - възможности за лечение

Лечението зависи преди всичко от причината за напуканите ъгли. В случай на бактериални или гъбични инфекции се прилагат локално подходящи антибактериални или противогъбични мехлеми. 
Добре действат и мехлеми с витамини А, В2 и С. Добри резултати дава и цинковият мехлем, който има изсушаващ ефект. Когато акримоничните лезии са причинени от дефицит, се прилагат подходящи добавки, например с желязо или цинк, и подходяща диета.

Ако напуканите ъгълчета на устата са предвестник на друго заболяване, например диабет, се лекува основното състояние. При много пациенти акрилите много често изчезват спонтанно. Това важи с особена сила за хора с имунни нарушения или алергии.

Напукани ъгли на устата - домашни средства за защита

Лечението може да бъде подпомогнато и с домашни средства за лечение на акриви. В борбата с напуканите ъгълчета на устата могат да помогнат компреси от чесън (противогъбичен и антибактериален), мед (противовъзпалителен), алое вера (овлажняващ), краставица (регенериращ), масло или зехтин (омазняващ). 

Друг метод е обливане с мая, която е чудесен източник на витамин В. Много пациенти прилагат локално и аспирин. За да направите това, смачкайте една таблетка и я комбинирайте с малко количество вода. Така приготвената "каша" може да се прилага директно върху лезията.

Ще забравите за напуканите устни през зимата с този хитър трик

Напукани ъгли на устата - превенция

Правилната превенция може да сведе до минимум риска от развитие на напукани ъгли на устата. На първо място е важно да се осигури подходяща диета и хранителни добавки. Те включват преди всичко цинк, желязо и витамини от група В. Цинкът може да се намери например в крема сиренето, елдата, яйцата, ориза, рибата и слънчогледовите семки. 

Желязото, от друга страна, може да се намери в спанака, бобовите растения, черния шоколад, броколите и тиквените семки.

Друг проблем е устната хигиена. Тя включва преди всичко старателно миене на зъбите и редовни посещения при зъболекар. Всички кариеси трябва да се лекуват постоянно. 
Не забравяйте да поддържате устните си добре хидратирани; добре е ежедневно да използвате качествени овлажняващи червила или серуми за устни.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com