Как можем да се погрижим за напуканите устни

2763
Как можем да се погрижим за напуканите устни
Снимка: iStock/Guliver

Напуканите устни дразнят, нараняват и бодат, така че е най-добре да предотвратите напуканите устни и да се грижите правилно за тях. Когато обаче се появят и на вашето лице, използвайте няколко доказани метода за грижа за напуканите устни. Вижте домашните средства за напукани устни и разберете причините за това заболяване. 

Напукани устни: причини

Има много причини за напукване на устните. Това могат да бъдат здравни фактори, т.е.дефицит (главно) на витамини от група В , дехидратация на организма и дори промени в хормоналния баланс. Кожата на устните е изключително тънка и деликатна и затова устните ни не са достатъчно защитени от въздействието на атмосферните условия. Вятърът, слънцето и сланата изсушават устните, което води до болезненото им напукване. Напуканите устни не само не изглеждат естетически приятни, но и причиняват болка.

Напукани устни: грижи

Основата на добрия външен вид на устните е здравословното хранене, хидратацията на тялото и системните грижи за предотвратяване на изсушаването и напукването им.

- Използвайте овлажняващо червило с естествен състав всеки ден, редовно белете или масажирайте устните си и използвайте регенериращи маски.

- Избягвайте да облизвате устните си на студ или вятър, тъй като това ще влоши болезненото напукване на устните.

- Не забравяйте да не използвате козметика, съдържаща дехидратиращ и дразнещ алкохол. Изберете обаче тези продукти със слънцезащитни продукти и възможно най-много естествени съставки.

- Също така не забравяйте да избягвате пикантни и кисели храни, тъй като контактът на устните ви с храна може да бъде много неприятен и дори болезнен.

Какво да използвате?

Медът, благодарение на съдържанието на аминокиселини, витамини и ензими, перфектно овлажнява, стяга и ексфолира епидермиса. Медът също е антибактериален, който ще дезинфекцира пукнатините по кожата и ще помогне за предотвратяване на инфекции. В периода на тежки кожни проблеми с устните, прилагайте 2-3 пъти на ден за около 10 минути. След няколко дни такова лечение, устните ще бъдат овлажнени и ще придобият здрав цвят.

Алоето съдържа вещества, които интензивно овлажняват и подпомагат синтеза на колаген и еластин, което ускорява обновяването на клетките на кожата. Нанесете тънък слой алое вера върху устните толкова често, колкото е необходимо и го оставете да се абсорбира. Ако нямате това растение у дома, можете си купите готово масло в аптека. Важно е то да има най-високата концентрация на алое и малко подобрители в състава.

Извара  с високо съдържание на мазнини ще овлажнят и омекотят кожата на устните. След като нанесете такава естествена маска, изчакайте 15 минути и след това избършете излишъка.

Краставицата се състои от 90% вода и също така съдържа голямо количество витамин С, който подпомага производството на колаген. Благодарение на това, този зеленчук ще бъде перфектен като овлажнител и подпомагащ заздравяването на устните. Нарежете прясна, измита краставица и я поставете на устата си за няколко минути. Тя ще пусне сока, който ще успокои и регенерира устните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com