От какви проблеми може да ви спаси тахан халвата?

7735
От какви проблеми може да ви спаси тахан халвата?
Снимка: iStock

Тахан халвата е известен ориенталски сладкиш, приготвен от сусам. Ароматен и вкусен продукт, който освен богатия си вкус, ви предлага и много здравословни предимства.

Диетоложката д-р Виктория Болбат ни разказва. 

Какви са ползите от тахан халвата?

Халвата практически не съдържа витамини, но макро- и микроелементите в състава й напълно покриват дневните нужди на организма. Продуктът осигурява следните преимущества:

- подобрява липидния метаболизъм; холестеролът не се натрупва в кръвта, тъй като тахан халвата съдържа значително количество мастни киселини;

- попълва желязо в случай на недостига му;

- осигурява добро настроение и положителни емоции, защото е добър заместител на шоколада;

- укрепява костния скелет поради високото съдържание на фосфор и магнезий;

- запазва младостта. Стареенето на организма се забавя от съдържащите се лигнани (естествени антиокислители). Те облекчават възпаленията и противостоят на свободните радикали не по-лошо от компонентите в състава на шам-фъстъците;

По какво се разпознава истинската халва и как се приготвя?

- стабилизира функционирането на сърдечно-съдова система. Това се случва благодарение на калций, полиненаситени киселини и растителни естрогени, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци;

- нормализира кръвното. Това се посочва от медицински изследвания, проведени през 2006 г. Техните резултати са публикувани в Yale Journal of Biology and Medicine. Те показват, че след 45 дни консумация на сусамово масло в група от 32 души, кръвното налягане забележимо намалява и антиокислителната активност се засилва;

- подобрява здравето на жените по време на менопаузата. Естествените компоненти на халвата намаляват броя на „горещите вълни“, поддържат нормална костна маса и премахват слабостта;

- нормализира функционирането на простатата при мъжете и повишава репродуктивните функции на женското тяло, главно благодарение на цинка.

Противопоказания и възможна вреда

Тахан-халвата не само допринася полезни свойства на организма, но крие в себе си и противопоказания. Тя е доста трудно препятствие за храносмилателната система и не се препоръчва да я ядете, ако имате определени заболявания.

При запек

В случай на запек можете да ядете халва, но е по-добре да изберете такива видове, които съдържат слънчоглед, вместо сусам. Този сладкиш съдържа максимална концентрация на фибри, което ще помогне за почистване на храносмилателните органи.

При процедури за отслабване

В малко количество халвата няма да навреди на фигурата ви. Естествените съставки, напротив, ще помогнат за попълване на липсата на хранителни вещества и минерали във вече изтощеното тяло. Високото съдържание на калории в нея обаче налага ограничаване на консумацията й при желание за отслабване.

При гастрит

Тахан-халвата е напълно противопоказна при гастрит, панкреатит и холецистит. Само едно малко парче може да доведе до рецидив или ново изостряне. Това е твърде тежко ястие за организма, особено в периоди на стомашно-чревни и чернодробни заболявания.

При диабет

Ако имате диабет, по-добре е да избягвате тахан-халвата, тъй като това е висококалоричен продукт. В този случай пациентите могат да опитат халва с фруктоза - това е естествен аналог на захарта, тя се усвоява по-добре и не повишава гликемичния индекс на кръвта.

За кои хора е вредна тахан халвата?

При уролитиаза

Тахан-халвата съдържа бързи въглехидрати, които са неприемливи в случай на камъни в бъбреците, затова този продукт се премахва от диетата на пациента.

При бременност

Бременните жени имат право да ядат не повече от 50 грама тахан-халва на ден. Тя подсилва косата, костите и ставите, прочиства кръвоносните съдове и нормализира работата на сърдечния мускул; поддържа нивото на хемоглобина и намалява риска от анемия както за майката, така и за бебето. При това, размерът на порцията не се увеличава с продължителността на бременността, а точно обратното. През последните месеци на бременността е по-добре напълно да изключите халвата от менюто, тъй като това може да доведе до алергии при новороденото. Трябва да уведомите лекар за въвеждането на халва в менюто на бременна жена.

Внимание! Статията е предназначена само за информация. Допитвайте се непременно до медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com