От кои витамини може да се пълнее – трябва да се внимава с тях?

5943
От кои витамини може да се пълнее – трябва да се внимава с тях?
Снимка: iStock/Guliver

Макар обикновено да обсъждаме витамините като изключително ценни за здравето, като богатство, от което да черпим с пълни шепи, те не трябва да се приемат в дози, по-високи от препоръчаните, тъй като както недостигът на даден витамин поражда рискове за здравето, така и хипервитаминозата може да бъде опасна. Излишъкът на витамини в тялото, известен именно като хипервитаминоза, поражда редица неприятни симптоми и представлява риск за здравето.

Дамите, загрижени за фигурата си, следва да внимават с приема на определени витамини и по друга причина – тънката талия, която те са способни да увеличат. Не е мит, че има витамини, водещи до наддаване на тегло, а това е не само козметичен недостатък. Наднорменото тегло води до риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет и други, застрашаващи здравето. Всичко това прави познаването на страничните ефекти от приема на витамините, сред които и напълняването, от ключово значение за онези, които ги приемат системно особено под формата на добавки.

От кои витамини може да се пълнее?

-          Витамин В12

Приемът на витамини В комплекс може да доведе до повишаване на теглото, като особено въздействие върху килограмите оказва витамин В12. Този витамин се използва за напълняване при пациенти, при които това е необходимо. Помага за превръщането на храната в енергия, което е важно за здравословния апетит, който В12 повишава.

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

Ако целта ви не е повишаване на теглото, внимавайте и го приемайте като добавка само при доказан недостиг и категорични лекарски показания. Най-често В12 се предписва при лечение и профилактика на анемия. Организмът се нуждае от B12, за да произвежда червени кръвни клетки, което обяснява развитието на анемия при дефицит на В12, характерен по-често за вегетарианците, които заради начина си на хранене срещат трудности при набавянето му чрез храната.

При анемия, причинена от недостиг на В12, такъв трябва да се приема до коригиране на авитаминозата, без да се обръща внимание на риска от напълняване. При нормални нива на В12 в кръвта обаче, доказани чрез кръвен тест, с този витамин  трябва да се внимава, тъй като е сред отговорите на колебанието ви от кои витамини може да се пълнее.

В комплекс, в който се съдържа и витамин В12, обикновено се препоръчва при проблеми  с мускулите и нервите, като недостигът се отразява върху начина, по който функционират нервната, мускулната и сърдечно-съдовата системи. В случай на доказан дефицит лекарят ще предпише медикамент В12 под формата на таблетки или инжекции, а без лекарско предписание, ако държите да увеличите приема на В12, може да наблегнете на консумация на храните, в които се съдържа в най-големи количества, както и да приемате хранителни добавки без рецепта, съдържащи В12. Внимавайте обаче да не доведе до нежелано повишаване на теглото ви и всички, произтичащи от това нежелани последствия.

Друг витамин от група В, при който се наблюдава  повишаване на апетита и на теглото съответно след прием,  е  витамин В1, поради което също е сред отговорите на въпроса от кои витамини може да се пълнее и следва да се подходи внимателно към  приема им.

-          Витамин Д

За разлика от В12, при който говорим за повишаване на теглото на базата на увеличаване на мастна тъкан, приемът на слънчевия витамин води до повишаване на килограмите чрез повишаване на масата и плътността на костите. Здравите кости, които не са засегнати от остеопороза, тежат повече, но това не означава, че ще изглеждате напълнели. Тоест повишаването на теглото при приема на витамин Д не е видимо и не притеснява дори най-загрижените за обиколката на талията си.

Това е един от най-важните витамини за моделиране на имунната система, контрол на автоимунните заболявания и поддържане на костите и зъбите здрави, така че не се тревожете, че може да развалите фигурата си при прием и не се колебайте да включите витамин Д в диетата си, дори тя да е режим за отслабване. Всъщност тук е мястото да отбележим, че подобна е и ролята на калция, както и действието от приема му върху костите. Често се приемат заедно и ако чуете, че от тях се повишава теглото, имайте предвид, че става въпрос за това на костите и че няма да изглеждате напълнели, какъвто е рискът при прием на витамини от група В.

Кои витамини никога не трябва да се пият заедно

-          Фолиева киселина

Дали фолиевата киселина ще доведе до повишаване на теглото зависи от това страдате ли от дефицит на тази киселина. При такъв се наблюдава нежелано отслабване, съответно възстановяването на нормалните нива в тялото води до спиране на това нежелано отслабване и нормализиране на килограмите. Сама по себе си тя не е сред отговорите на въпроса от кои витамини може да се пълнее и не поражда риск от нежелано покачване на тегло.

Фолатът повишава енергийните нива и засилва апетита, но само ако преди това тялото е страдало от недостиг на фолиева киселина. Изключително е важна за бременните дами, тъй като участва във формирането на  плода, и бъдещите майки не трябва да се притесняват, че ще пълнеят неконтролируемо от нея по време на бременността, тъй като такъв страничен ефект и риск не са забелязани.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 юни /валутен калкулатор/

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Рецепта: Хавайски бананов хляб с ананас, кокос и ядки

Зодиите, които имат проблем с обвързването

Кои са 10-те най-добри храни и напитки за възстановяване на мускулите?

Зодиите, известни със своя страстен любовен живот

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 юни /валутен калкулатор/

Знаете ли как точно влияе алкохолът на простатата?

Какво да правите, ако клепачите ви се подуят под или над очите?

Какво да правите, ако си изкълчите крака?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com