По колко черен шоколад да ядем на ден - има огромни ползи

26637
По колко черен шоколад да ядем на ден - има огромни ползи
Снимка: Kimbino.bg

Средно можете да ядете не повече от 20 грама шоколад на ден - една пета от блокчето или три квадратчета. В същото време сладкишите не трябва да се ядат отделно от основната храна, за да не се провокира скок на глюкозата.

Средно, при условие че имате балансирана диета, можете да ядете не повече от 20 г черен шоколад, който съдържа поне 50% какаови зърна. Тоест това е една пета от плочка или три квадрата.

Дългосрочната консумация на черен шоколад може да подобри паметта

Експеримент от 2014 г., проведен сред по-възрастни хора на възраст от 50 до 65 години, установи, че дългосрочната консумация на шоколад, богат на флавоноиди, може да подобри паметта. Изследваните също били разделени на две групи: първите яли черен шоколад всеки ден в продължение на три седмици, а вторите напълно го елиминирали от диетата си. В резултат на това първата група имаше по-добри резултати при тестовете за памет.

Какво ще се случи, ако ядем шоколад всеки ден?

Черният шоколад може да помогне за предотвратяване на стареенето на мозъчните клетки. Това е така, защото какаовите зърна на прах, основната съставка в шоколада, са източник на антиоксиданти.

Вредните кислородни молекули, които влияят негативно на мозъчните клетки, се наричат ​​свободни радикали. А антиоксидантите помагат за защитата на клетките на този орган и предотвратяват ранното стареене на мозъчните клетки.

Яденето на черен шоколад може да помогне за облекчаване на стреса

Шоколадът съдържа магнезий. Този елемент потиска освобождаването на хормона кортизол и по този начин помага за предотвратяване на стреса. Магнезият е основен минерал за човешкото здраве, който е полезен при тревожност и стрес. Така че, ако днес се чувствате отпаднали и в лошо настроение, малко парче шоколад може да ви помогне да го поправите.

Колко черен шоколад ви е нужен дневно, за да понижите "лошия" холестерол?

Как да ядем шоколад правилно?

За да предотвратите вредата от шоколада, експертите препоръчват да ядете десерта на малки порции, а не по цял блок наведнъж.

Основната причина, поради която шоколадът трябва да бъде ограничен в храненето, е добавената захар. Затова си струва да запомните, че всякакъв вид е преди всичко просто още един десерт, а не лекарство или здравословна добавка.

Дневната стойност за здрави възрастни мъже и жени зависи от нивото на физическа активност: например, за средния възрастен, това е около 30-55 грама черен шоколад, ако приемем, че това е цялата добавена захар за деня.

При висока физическа активност, като бягане, продължително ходене, плуване, както и тренировки във фитнеса, се допуска увеличение на нормата 1,5 пъти. Ако ядете други храни, които съдържат захар, коригирайте размера на порцията си въз основа на захарта, която вече ядете.

Възможно ли е да се яде шоколад всеки ден?

Шоколадът има своите предимства, но това не означава, че трябва да замените закуската си със сладко блокче. Съдържа голямо количество мазнини, захар и много калории.

Трябва да ядете шоколад умерено, да се опитате да наблюдавате размера на порциите и да се ограничите до 20-30 g на ден.

И по кое време на деня няма значение. Основното нещо е в умереността, вписвайки го в дневния калориен прием и баланса на свободните захари и не превишавайки тази норма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com