При стрес и лошо настроение: храни, които съдържат много магнезий

13654
При стрес и лошо настроение: храни, които съдържат много магнезий
Снимка: iStock

В медицината магнезият е известен като мощен антистрес елемент, който помага в борбата с умората, преумората и депресията. Обикновено тялото ни съдържа приблизително 25 грама магнезий. Този лек метал участва в 360 метаболитни процеса, които пряко засягат състоянието на психиката, здравето на сърцето и кръвоносните съдове, щитовидната жлеза и други жизненоважни системи на тялото.

Ето какво още прави магнезият за тялото ви: 

Защитава костите. Без магнезий не може да се усвои калцият, основният строител на костната тъкан. Самият калций се натрупва в ставите и в резултат на това се развива много сериозно заболяване - остеопороза.

Спасява от диабет. Магнезият контролира нивата на кръвната захар, като помага за борбата със скоковете на захарта. Освен това ускорява метаболизма.

Магнезий - какво ще се случи, ако прекалите с него

Необходими за сърцето и кръвоносните съдове. Лекарите казват, че консумацията на дневна доза магнезий значително намалява риска от инсулт. Без този микроелемент е невъзможно нормалното функциониране на сърцето и кръвоносните съдове.

Поддържа ви млад. С възрастта синтезът на колаген намалява, а ако няма достатъчно магнезий, намаляването настъпва в пъти по-бързо. В резултат на това кожата става по-малко еластична, губи плътност и се появяват бръчки.

Освен това магнезият повишава имунитета, спасява от безсъние, главоболие, облекчава ПМС и менопауза, намалява раздразнителността. Магнезиевите соли не само повишават устойчивостта на стрес и нормализират функционирането на всички органи, но и потискат развитието на злокачествени тумори. 

Дефицитът на магнезий може да причини увреждане на цялото тяло, тъй като без участието на елемента страда не само нервната система, но и много жизненоважни процеси се забавят. Дефицитът на веществото може да бъде избегнат само ако диетата е питателна и редовна.

Ендокринолог разкри кой трябва да пие магнезий

Богати на магнезий храни

Необходимата дневна доза магнезий за възрастен е 500 mg. Много! Но не всички хранителни продукти могат да осигурят на човешкото тяло такова количество полезен елемент.

За да се отървете от дефицита на веществото, включете в менюто си храни, които съдържат най-много магнезий. Съсредоточете се върху индикатора на микроелемента в милиграми на 100г. продукт:

  • Пшеничните трици съдържат рекордно количество магнезий - 590;
  • Какао на прах  - 440;
  • Орехи и кедрови ядки, кашу, тиквени семки, ленено, слънчогледово и сусамово семе  - до 270;
  • Елда, бобови растения , включително соя  - до 250;
  • Покълнали пшенични зърна  - до 250;
  • Черен шоколад  - до 200;
  • Овесени ядки , ечемик и неполиран ориз  - до 150;
  • Спанак и водорасли  - до 100;
  • Млечни продукти  - до 100;
  • Минерална вода с магнезиеви соли  - до 950.

Ако говорим за това кои храни съдържат най-много магнезий, тогава трябва да вземем предвид плодовете и зеленчуците. Пресните плодове със зелен и оранжев цвят се отличават с високо съдържание на елемента.

Между другото

Шампион по съдържание на магнезий е морската вода. Повече от половината от общия обем на този микроелемент, продаван под формата на хранителни добавки, се извлича от нея. Затова, ако можете да си позволите поне разходка край морето, непременно го направете! Първо, дишайте солен въздух, който съдържа много йод - значението му за тялото също не може да се подценява.

Второ, магнезият е доста способен да се абсорбира през кожата. Накисването на ръцете в солена вода вече е полезно. Трето, разходката по брега е сравнима с карането на велоергометър, което също е само по себе си е полезно. Четвърто, успокойте нервите си: гледането на морето, слушането на шумоленето на вълните е процес, подобен на медитация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com