Пушенето и високият риск от инсулт

7248
Пушенето и високият риск от инсулт
Снимка: iStock

Пушенето прави два пъти по-вероятно да умрете, ако получите инсулт, и колкото повече пушите, толкова по-голям е рискът от инсулт. Ако човек пуши по 20 цигари на ден, рискът от инсулт е шест пъти по-голям в сравнение с непушач. Тютюневият дим има много вредни ефекти върху тялото, включително сгъстяване на кръвта, увеличаване на риска от образуване на кръвни съсиреци и стесняване на артериите, както и ограничаване на кислорода в кръвта.

Как пушенето причинява инсулт?

Тютюневият дим съдържа над 7000 токсични химикали, включително въглероден окис, формалдехид, арсен и цианид. Тези химикали се прехвърлят от белите ни дробове в кръвния поток, като променят и увреждат клетките в цялото ни тяло. Промените, които тези химикали причиняват, могат да увеличат риска от инсулт. Цигареният дим може да повлияе на нивата на холестерола. Холестеролът е жизненоважно вещество в тялото ви, но ако има твърде много в кръвта ви, това може да причини сърдечни заболявания и инсулт.

Тютюнопушенето намалява нивата на „добрия“ холестерол (наричан още HDL) в кръвния поток и повишава нивата на „лошия“ холестерол (наричан още LDL). Ниските нива на „добър“ холестерол в тялото ви увеличават риска от инсулт. Когато вдишвате цигарен дим, въглеродният окис и никотинът навлизат в кръвта ви. Въглеродният окис намалява количеството кислород в кръвта ви, а никотинът кара сърцето ви да бие по-бързо и повишава кръвното ви налягане. Това увеличава риска от инсулт.

Пушенето може също да предизвика епизод на предсърдно мъждене, сърдечно заболяване, което е рисков фактор за инсулт. Химикалите в дима също правят вашите тромбоцити, вид кръвни клетки, по-склонни да се слепват. Това увеличава вероятността от образуване на съсирек. Тези фактори увеличават риска от развитие на атеросклероза при пушачите, състояние, при което артериите се стесняват и втвърдяват. Това намалява притока на кръв и увеличава вероятността от образуване на кръвни съсиреци. Ако се появи съсирек в артерия, водеща до мозъка, това може да причини инсулт, когато блокира пушенето и риска от инсулт. Този тип инсулт е известен като исхемичен инсулт.

Пушенето почти удвоява риска от исхемичен инсулт. Пушачите също са по-склонни да развият високо кръвно налягане, което е основен рисков фактор за инсулт. Пушенето е особено опасно за хора, които вече имат високо кръвно налягане, тъй като високото кръвно налягане допринася за увреждане на артериите. Ако сте пушач с високо кръвно налягане, вашите артерии ще се стесняват много по-бързо, което значително ще увеличи риска от инсулт.

Защо човек трябва да спре да пуши?

Отказването на тютюнопушенето ще намали риска от инсулт и риска от други здравословни проблеми. Ако сте имали инсулт, ще бъдете посъветвани да спрете да пушите, за да намалите риска от нов инсулт. Ползите започват веднага В рамките на осем часа вашите нива на кислород се връщат към нормалното и нивата на въглероден окис и никотин намаляват с повече от половината и 48 часа по-късно способността ви за вкус и мирис се подобрява. В рамките на 72 часа дишането става по-лесно и енергийните ви нива се повишават.

След 2–12 седмици кръвообращението ви се подобрява. Между три и девет месеца всяка кашлица и хрипове се облекчават и белодробната ви функция се подобрява с до 10%. След една година рискът от сърдечен удар е наполовина по-малък от този при пушач. След 10 години шансовете ви да развиете рак на белите дробове намаляват наполовина на тези при пушач. След до 15 години рискът ви от инсулт е приблизително същият като при човек, който никога не е пушил. Пасивно пушене Вдишването на чужд дим е опасно.

Децата са особено уязвими към пасивно пушене, тъй като имат по-слабо развити дихателни пътища, бели дробове и имунна система. Децата на пушачите са по-склонни да развият респираторни проблеми, а бебетата са изложени на по-голям риск от смърт в кошарата. Като спрете, вие значително намалявате рисковете, които представлявате за вашето семейство, приятели и хората около вас.

Как Великобритания се пребори с пушенето?

Помогнете си да спрете да пушите

Ако искате да спрете да пушите, има повече помощ от всякога. В страни в чужбина това включва индивидуална и групова поддръжка с обучени съветници (включително рецепти за лекарства и пластири за подпомагане на симптомите на отнемане), подкрепа чрез социални медии, програма за поддръжка по имейл, приложение за отказване и телефонна линия за помощ.

Тъй като никотинът е толкова пристрастяващ и навикът за пушене става толкова автоматичен, много хора се нуждаят от подкрепа, която да им помогне да спрат да пушат. Изследванията показват, че има четири пъти по-голяма вероятност да успеете да спрете, ако имате подкрепа. Нормално е хората да направят повече от един опит, преди да спрат да пушат и завинаги, така че не се обезсърчавайте, ако сте опитвали да спрете и преди и не сте успели да го направите.

Спирането на тютюнопушенето може да доведе до редица симптоми на отнемане катокато глад, безпокойство, раздразнителност, затруднено концентриране, нарушения на съня или повишен апетит. Тези симптоми са временни и обикновено изчезват в рамките на няколко седмици. Много хора се притесняват от наддаване на тегло, ако се откажат от пушенето. Въпреки че много хора наддават на тегло, след като се откажат, е възможно да се избегне това. Ако се борите с апетита си с помощта на лекарства или електронни цигари, това може да ви помогне да избегнете излишните похапвания. Поддържайте здравословни закуски като ядки, пресни плодове и зеленчукови пръчици. Правенето на някои упражнения също може да помогне чрез намаляване на апетита и изгаряне на калории.

Медикаменти и средства за спиране на тютюнопушенето

Има няколко различни вида лекарства и средства за спиране на тютюнопушенето, които могат да ви помогнат да спрете да пушите:

• никотинова заместителна терапия (NRT), включително лепенки, дъвки, таблетки за смучене, микротаблетки, инхалатори и спрейове за нос

• електронни цигари

• други техники за спиране на тютюнопушенето. Говорете с Вашия лекар кой вид лечение е най-подходящ за Вас.

Никотинова заместителна терапия (NRT) NRT постоянно освобождава никотин в кръвта ви, без да се налага да вдишвате цигарен дим. Използването на NRT помага за облекчаване на симптомите на отнемане на тютюнопушенето, като глад, безпокойство и раздразнителност. След като зададете целева крайна дата, можете да започнете с избрания от вас NRT. Има широка гама от NRT продукти. Предлагат се по рецепта. Можете също така да ги закупите без рецепта от аптека или супермаркет.

5 ползи от тютюнопушенето, за които дори не предполагате

Видове пластири за никотинова заместителна терапия (NRT), които доставят непрекъснато количество никотин в кръвния поток. Предлагат се два вида: 16 часа за дневна употреба и 24 часа за носене през деня и нощта за тези с особено силно желание. Те се предлагат в различна сила и потребителите трябва да се стремят да намалят нивото на никотина постепенно, докато отказват. Дъвката доставя изблици на никотин чрез дъвчене. Силата на дъвката и броят на парчетата, които използвате, ще се определят от това колко сте пушили. Дъвчете този вид дъвка бавно, докато вкусът стане по-силен и я задръжте между венците и бузата, за да позволите на никотина да се абсорбира в кръвта, повтаряйки това действие, когато вкусът изчезне.

Пастилите действат по подобен начин на дъвката, осигурявайки кратки изблици на никотин. Смучете таблетката, докато вкусът стане по-силен и я съхранявате в бузата си, докато избледнее, започвайки отново, когато това се случи. Обикновено се разтварят след 20-30 минути.

Назалните спрейове могат да работят при заклети пушачи или хора, които получават тежки симптоми на отнемане. Никотинът бързо се абсорбира в кръвоносните съдове в носа, облекчавайки бързо апетита, въпреки че могат да предизвикат странични ефекти като дразнене на носа и гърлото, кашлица и сълзене на очите. Инхалатори, изработени от пластмаса и оформени така, че да приличат на цигари. Потребителите засмукват тръбата, за да изпуснат порция никотин. Те са особено подходящи за хора, на които липсва физическото действие на тютюнопушенето.

Има и много малки таблетки, които се разтварят под езика и не трябва да се дъвчат. Дозировката зависи от това колко сте пушили. Те може да са подходящи за потребители, които търсят по-дискретна помощ за спиране на тютюнопушенето. Използване на НЗТ след инсулт трябва да се започне само под лекарско наблюдение при хора, които са имали скорошен инсулт (през последните четири седмици). В повечето случаи NRT все още ще бъде предписана, тъй като рисковете, свързани с продължаване на пушенето, обикновено са по-големи от риска от използване на NRT след инсулт.

Пиенето на червено вино преди пушене намалява щетите!

Някои хора използват електронни цигари (електронни цигари) като начин да спрат да пушат. Електронните цигари осигуряват никотин без всички токсини в тютюневия дим. В момента те не се предлагат по рецепта. Други техники за спиране на тютюнопушенето Акупунктурата и хипнотерапията са били успешни за някои, но не са били подложени на широкомащабни клинични изпитвания и не са лицензирани като средства за отказване от тютюнопушенето.

Ако желаете да опитате една от тези терапии, уверете се, че сте посетили квалифициран лекар. Съвети, които да ви помогнат да спрете Запишете всички причини, поради които искате да спрете. Помислете как пушенето може да повлияе на вашето семейство, здравословните причини или дори финансовите разходи. Дръжте списъка при себе си и го прочетете, когато започнете да се чувствате изкушени да пушите. Определете дата, на която да спрете и се придържайте към нея. Можете да изберете вашия рожден ден, Нова година. Важното е да изберете ден и да се придържате към него. Потърсете помощ и подкрепа. Накарайте приятелите и семейството си да ви насърчат. Това може да ви помогне да продължите. Желанието може да продължи пет минути; имайте план как ще се справите с тях. Отвлечете вниманието на ръката си с рисуване. Решете кръстословица, измийте си зъбите, вземете душ, излезте на разходка или се обадете на приятел. Бъдете позитивни: кажете си, че ще го направите!

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com