5 ползи от тютюнопушенето, за които дори не предполагате

35430
5 ползи от тютюнопушенето, за които дори не предполагате
Снимка: iStock/Guliver

Въпреки че продължителното пушене значително увеличава риска от ранна смърт, учените разкриха пет потенциални ползи от него.

1. Пушенето намалява риска от ставни заболявания

Според проучване мъжете, които пушат, са изложени на много по-малък риск от операция на ставите, отколкото тези, които никога не са пушили.

Изследването е проведено от учени от университета в Аделаида, в Австралия.

Каква е връзката между здравето на ставите и тютюнопушенето?

Проблемите с коленете най-често се развиват при тези, които са с наднормено тегло или спортуват активно. По правило пушачите тичат по-рядко и шансовете им за напълняване са много по-ниски.

Въпреки резултатите от изследването, учените все още не могат да обяснят защо тютюнопушенето оказва дори и минимален защитен ефект срещу остеопороза. Възможно е никотинът, съдържащ се в тютюна, да предпазва хрущяла от увреждане.

10 навика, които съсипват лицето ви повече от алкохола и пушенето

Колкото и да е тъжно, красотата има тенденция да избледнява, поради което повечето жени и мъже се опитват да я удължат по всякакъв възм...

2. Пушенето намалява риска от болестта на Паркинсон

Многобройни проучвания доказват невероятна обратна връзка между пушенето и болестта на Паркинсон. По неясни причини страстните пушачи са защитени от това заболяване. Последните резултати от изследванията по тази тема бяха публикувани през март 2010 г. в списание Neurology.

След като не успяха да открият причината за тази връзка, изследователите установиха, че в този случай значение за защитния ефект на никотина има не възрастта, а броя на изпушените цигари.


Изследователите от Харвард са сред първите, които предоставят сериозни доказателства, че пушачите са по-малко склонни да развият болестта на Паркинсон. Те също така стигат до извода, че защитният ефект на никотина започва да намалява, след като човек се откаже от пушенето.

Но учените не успяха да разберат защо се случва това и на какво точно се дължи.

Каква е тайната да не пропушите отново цигарите, след като веднъж сте ги спрели?

Спирането на този вреден навик, за съжаление, изобщо не е лесно и коства доста психически усилия, на всеки който вече е зависим. Прекра...

3. Пушенето намалява риска от затлъстяване

Пушенето, а именно никотинът, съдържащ се в тютюневия дим, потиска апетита. Това е известно от векове. В началото на 20-те години на миналия век тютюневите компании се възползваха от този факт, насочвайки маркетинговите си кампании най-вече към жените, обещавайки им стройно тяло благодарение на никотина.

Връзката между пушенето и контрола на теглото е много сложна: самият никотин действа като стимулант и потиска апетита, а актът на пушене причинява поведенчески промени, при които човек яде по-малко. В някои случаи пушачите съобщават за влошаване вкуса на храната, което също потиска апетита.

4. Пушенето намалява риска от смърт след инфаркт

В сравнение с непушачите, пушачите, които са претърпели сърдечни пристъпи, са с по-ниски нива на смъртност и реагират по-добре на терапии за премахване на артериалната плака: фибронолитична терапия, която се основава на лекарства и ангиопластика, при която плаката се отстранява чрез операция.

Храните и напитките, които ще ви помогнат да откажете цигарите без да напълнеете

Отказът от цигарите е истинско предизвикателство, особено за заклетия пушач. В този случай възникват два проблема: как да преодолеем ни...

Но в случая има един съществен проблем. Причината, поради която пушачите преживяват инфаркти, е че цигареният дим е отговорен за увеличаването на артериалната плака. 

Това обяснява защо пушачите понасят по-лесно последиците от инфаркт, отколкото непушачите, а именно факта, че употребяващите тютюн са склонни да преживеят първия си инфаркт 10 години по-рано от непушачите. Съответно те се сблъскват с проблема в по-ранна възраст и затова смъртните случаи са по-малко.

5. При пушачите лекарствата за сърдечни проблеми дават по-бърз и по-добър ефект

Клопидогрел е лекарство, използвано за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци в тялото на пациенти с коронарна артериална болест и други заболявания на сърдечно-съдовата система, водещи до инсулти и инфаркти. Пушенето изглежда усилва ефекта на медикамента.

Проучвания, проведени по тази тема, показват, че това важи при хора, които пушат поне по 10 цигари на ден. Вероятно определен компонент в цигарения дим активира протеини, наречени цитохроми, които карат лекарството да работи по-ефективно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com