С тези бабини трикове ще се отървете от храчките за нула време!

52568
С тези бабини трикове ще се отървете от храчките за нула време!
Снимка: iStock/Guliver

За да премахнете храчките от гърлото, има няколко прости способа. Те намаляват дразненето на гърлото и разреждат слузта, което я прави по-лесна за изчистване.

Ето какво ни обясняват д-р Мануел Рейш и д-р Татяна Занин.

Излишъкът от слуз в гърлото може да бъде причинен, например, от възпаление или алергия. Някои похвати да се избавите от храчките в гърлото са познати още от времето на нашите баби.

1. Гаргара със сол и топла вода

Процедурата на тази гаргара разтваря слузта, облекчавайки прочистването на гърлото. Солта премахва бактериите, които може да са причина за образуването на храчки.

В 1 чаша топла вода сипвате 1 с. л. сол. Разбърквате добре водата, целта е солта да се разтопи напълно. Напълвате устата си и наклонявате глава назад. Правите гаргара толкова дълго, колкото можете, сетне изплювате водата. Повтаряте гаргарата, докато водата свърши. Процедурата осигурява бързо облекчение и може да се използва 3 до 4 пъти на ден, когато дискомфортът е много силен.

Тази смес ще ви избави бързо от храчките

2. Меден сироп с кресон

Меденият сироп с кресон (друмче, мокреш, поточарка) и прополис помага за отстраняване на храчките от гърлото. Този сироп се приготвя с 250 мл сок от кресон, 1 ч. ч. мед, 20 капки екстракт от прополис.

В тиган сипвате сока от кресон и меда, загрявате на средна температура. Разбърквате и оставяте сместа да ври, докато стане на сироп. Охлаждате, добавяте капките прополис и разбърквате. Препоръчително е да приемате 1 с. л. 3 пъти на ден. Внимание: не се прилага на деца под 2 години, при хора с непоносимост към фруктоза; също не се използва от бременни жени, както и при наличие на алергии към пчели или прополис!

Домашното чудо, което ще ви избави от събирането на слуз и храчки

3. Етерично масло от евкалипт

Етеричното масло от евкалипт е натурално средство за премахване на храчките и облекчаване на дразненето в гърлото. То разширява дихателните пътища и намалява дискомфорта, причинен от прочистването на гърлото.

Капвате 2 капки от него в 1 с. л. олио и разтривате сместа върху гърдите си.

Внимание: тази процедура не бива да се прилага на деца под 12 години, при бременност или кърмене, също и от хора с проблеми в жлъчния мехур или черния дроб.

4. Лимонов чай ​​с мед

Тъй като е кисело-стипчив, лимонът стимулира слюноотделянето, подобрява обмазването и помага за елиминирането на храчките от гърлото. Медът създава защитен слой, който намалява дразненето.

Смесвате 2 с. л. лимонов сок и 1 чаена лъжичка мед в 1 чаша вряща вода. Разбърквате добре и изпивате сместа топла. Приемат се 2 до 3 чаши на ден.

Внимание: понеже съдържа мед, този чай не трябва да се консумира от деца под 2 години и от хора с непоносимост към фруктоза. При диабет се пие в умерени количества.

За 1 ден се справих с кашлицата и храчките с тази лечебна смес

5. Водна пара

Вдишването на водна пара е чудесен способ за хидратиране на дихателните пътища, като спомага за разреждане на храчките, заседнали в гърлото, и улеснява тяхното елиминиране.

Поставяте 1 до 2 литра вряща вода в леген. Върху главата си слагате кърпа, като покривате и легена. Вдишвате парата, която излиза от него. Оздравителният ефект ще се подсили, ако добавите във водата 2 капки етерично масло от мента или евкалипт.

В случай, че прочистването на гърлото след прилагане на горепосочените методи не се подобри до 3 дни, се налага да отидете на общопрактикуващ лекар или пулмолог, за да установите дали проблемът е нужно да се лекува със специфични лекарства.

Внимание! Статията е само за информация. Консултирайте се винаги с компетентен медик!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com