Какво никога не трябва да се прави по време на бременност?

16164
Какво никога не трябва да се прави по време на бременност?
Снимка: iStock

Откриването на бременност със сигурност е неописуем и много емоционален момент. Ето какво разказва д-р Патрисия Варела

Когато започвате пренатални медицински консултации, струва си да попитате професионалистите какво не бива да правят бременните жени. Ето някои неща, които непременно би трябвало да се избягват при бременност.

Прием на лекарства без лекарско предписание

Самолечението е опасно за всеки, независимо дали е бременна жена или не. Някои лекарства съдържат вещества, които могат да навредят на формирането на плода.

Тесни дрехи

Въпреки, че коремът се оформя след няколко месеца и причинява дискомфорт, дадени симптоми, например, болки в гърба, може да се усетят още от първите месеци. Носенето на неудобни и тесни дрехи може да навреди на бебето и да създаде проблеми в ежедневното придвижване.

Премълчаване на симптоми пред лекаря

Много жени не съобщават на лекаря за всичко, през което преминават или чувстват, защото смятат, че това са често срещани признаци на бременност. Но не забравяйте да кажете на лекаря си в кои части на тялото изпитвате болка, какви са ежедневните ви затруднения и какви симптоми са се появили през последните няколко дни.

Боядисване на косата.

За жени, които са склонни да боядисват често косата си, е най-добре да избягват тази практика по време на бременност. Макар да няма проучвания, които да доказват, че боята за коса е вредна за нероденото бебе, организмът на майката абсорбира част от химикала през скалпа.

Слабо термично обработена или сурова храна

По време на бременност работата на имунната система не е толкова добра - това означава, че трябва да сте по-внимателни с менюто си. Избягвайте да ядете недостатъчно термично сготвено месо, тъй като има вероятност да съдържа бактерии и да причини хранително отравяне.

5 начина за поддържане на добро здраве по време на бременност

Високи обувки

С нарастването на корема дисбалансът става по-голям и рисковете от падане също. Избягвайте обувките с висок ток, за да ходите по-лесно и стабилно.

Тютюнопушене

Макар да изглежда очевидно, че пушенето е забранено през деветте месеца, това правило не се спазва лесно от жените, които са свикнали с цигарите. Отказването им в този период може да бъде голямо предизвикателство за преодоляване. Съветът - дори за жени-непушачки, е да избягват близки контакти с пушачи.

Алкохол

Алкохолът може сериозно да увреди бебето. Говорим за фетален алкохолен синдром, сериозен проблем, който може да провокира умствена изостаналост и малформации.

Физическа активност без лекарско наблюдение

Физическата активност по време на бременност е важна, за да може бъдещата майка да се чувства по-комфортно с тежестта на корема си. Но редовните физически упражнения изискват заострено внимание към вида на избраната дейност, особено за жени без навици да спортуват преди забременяването.

Най-добрите съвети как да се подготвим за първа бременност

Рентгенови снимки

При извършване на рентгенова снимка, без значение дали е стоматологична или по указание на лекар, тялото е изложено на определено количество радиация. Това може да бъде много вредно за развитието на бебето. Най-добре е да говорите с акушер-гинеколога и да отложите такъв преглед за след раждането.

Татуировки

Определено не е препоръчително да се правят татуировки по време на бременност. Някои елементи в мастилото за татуировки може да бъдат вредни за майката и плода.

Чистене на котешка тоалетна

Котките могат да предават токсоплазмоза чрез своите изпражнения. Затова бременната жена не бива да чисти котешката тоалетна. Въобще, всеки път, когато бременната жена играе или докосва котка, веднага би трябвало да измие ръцете си.

Горещи вани

Бременните жени не трябва да ходят на сауни или да вземат много горещи вани - с температури над 30 градуса. Такива високи температури са в състояние да навредят на развитието на бебето.

Внимание! Статията има само информативен характер и не е медицинска инструкция. Допитвайте се винаги до специалист-медик!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Тези зодии са огромен магнит за пари

Имате ги в кухнята си: 2 натурални продукта, с които черните ви дрехи няма да избледняват

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Обриви, сухота, пигментация на кожата: за какви проблеми алармират?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com