Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Синини, забравяне и още 3 ранни признака на чернодробно заболяване

13 юни 2024, 17:44 часа

Този орган може да не боли месеци или дори години, но липсата на дискомфорт не означава, че всичко е наред с него.

Знаете ли, че черният дроб е най-големият вътрешен орган при хората? И също един от най-важните: премахва алкохола и други токсини, регулира съсирването на кръвта, участва в производството на жлъчка и поема много други функции.

Но в същото време това е най-„тихият“ орган - ако физически чувствате дискомфорт, тогава болестта вече е напреднала. И можете да се сблъскате с всяка от болестите, от неалкохолна мастна болест до хепатит и дори рак.

Но как тогава да разпознаем заплахата навреме още преди ултразвук и кръвни изследвания? Как изобщо да разберете, че трябва да ходите на изследвания? Ето пет тревожни симптома.

Пречистване на черен дроб - тази напитка е най-добрият лек

1.       Пожълтяване на кожата или бялото на очите

Цветът се променя, когато има излишък от билирубин, пигмент, който се образува по време на естественото разграждане на червените кръвни клетки. Обикновено билирубинът се обработва и отстранява от тялото от черния дроб. Ако не се справи със задачата, излишъкът от билирубин причинява жълтеница.

2.       Тъмна урина

Обикновено по-оранжевият или кехлибарен цвят просто означава, че урината е твърде концентрирана, което означава, че не сте пили достатъчно течности. Но при хора с чернодробни заболявания това е характерен признак, който също показва излишък на билирубин. Така че, ако пиете нормално, но все още забелязвате промяна в цвета, дори кафяво, това също може да е знак, че е време да посетите лекар.

3.       Объркване

Всички забравяме за нещо от време на време, но ако това са стабилни промени, тогава заедно с други симптоми не трябва да ги пренебрегваме.

Острата чернодробна недостатъчност може да се прояви като промени в психическото състояние или съзнанието - особено дезориентация, сънливост, забравяне и объркване.

Симптомите, които издават, че вашият черен дроб се нуждае от пречистване

4.       Подуване на краката, глезените или корема

Отокът вече показва, че нещо не е наред с тялото. Те често са симптом на цироза. Цирозата забавя притока на кръв през този орган и повишава налягането в порталната вена. Това може да причини подуване на краката и натрупване на течност в корема, наречено асцит. Те могат също да се появят, ако черният дроб не е в състояние да произведе достатъчно количество кръвни протеини, по-специално албумин.

5.       Синини и лесно кървене

Обикновено черният дроб произвежда протеини, необходими за съсирването на кръвта, така че когато е повреден, всяка рана може да кърви много силно и дори най-малкото боцкане или удар ще причини натъртване.

Кога трябва да посетите лекар:

·         тежка жълтеница;

·         неочаквани промени в психическото състояние;

·         черни или катранени изпражнения;

·         повръщане на кръв;

·         прогресивно подуване на корема, глезените и краката;

·         затруднено дишане.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес