Учени: Това растение спира атеросклерозата и сваля кръвната захар

54613
Учени: Това растение спира атеросклерозата и сваля кръвната захар
Снимка: Thinkstock/ Guliver

В Европа аронията привлякла вниманието преди всичко със своята красота, защото нейните бели цветя са едни от най-красивите.

Първите заселници по източното крайбрежие на Северна Америка са били привлечени от красотата на цъфтящите арониеви храсти, чиито леко стипчиви свежи плодове са били използвани от местните индианци като храна, а изсушените такива – за лечебни цели при домашни или/и чревни разстройства.

Това е било достатъчно основание растението да бъде разсадено и разпространено в Европа, където постепенно са били установявани многобройните здравословни ползи от неговите плодове, рядко консумирани сурови или изсушени, но широко използвани за направата на сокове, вино или ликьори, както и на сладка. Анализът показва, че, съдържащите се в аронията антиоксидантни съставки са значително в по-големи количества, съпоставено с други горски плодове.

Други здравословни ефекти, допринасящи съществено за нормалното протичане на метаболитните и имуностимулиращите процеси в организма, са свързани с високото съдържание на: първо, биофеноли, танини, флавонид, антоциан; второ, на микроелементите калций, калий, желязо, манган, йод, фосфор; трето, на витамините A, С, К, В1, В2, В5, B6, В9, E и – не на последно място – на витамин Р, действащ за укрепването на капилярните стени, спиране на възпалителните процеси във вените и общо подобряване на кръвообращението в организма, а това означава по-ефективно кръвоснабдяване на жизненоважните тъкани и органи, което помага, например, на мозъка да се справи при главоболие и упорита мигрена и, също така – забавя развитието на атеросклероза.

Вълшебните лечебни свойства на аронията

Други, свързани с кръвоносната система, ползи са: понижаване на кръвното налягане до нормални стойности; снижаване на нивото на кръвната захар; спиране на кръвотечение при наранявания; лекува при малокръвие.

Особено важно е използване на арониеви продукти сок, вино, чай (от кората на растението) за доброто функциониране на щитовидната жлеза, тъй като има регулиращ ефект за нормалното отделяне на нейните хормони, с което въздейства силно позитивно при всякакви заболявания на щитовидната жлеза и появата на гуша. Също така се подобрява и функцията на ендокринните жлези.

Кои са най-полезните свойства на АРОНИЯТА

Приемането на арония под каквато и да е форма има чудесен лечебен ефект и върху заболявания на храносмилателната система, като: възпаление на стомашната лигавица, изразяващо се в гастритни смущения както и на язви на стомаха или/и дванадесетопръстника  гастрит.
Други не по-малко значими здравословни ефекти са:

1) спомага на черния дроб за неутрализиране на съдържащите се в организма вредни вещества и го предпазва от редица заболявания като жълтеница, туморни образувания и други;

2) обезпечава за нормалното сокоотделяне на жлъчката, лекува при нейно възпаление и минимизира вероятността от образуването на жлъчни камъни;

3) стимулира организма за ефективно изхвърляне на попаднали в него тежки метали или/и на определени радиоактивни елементи, което е особено актуално при евентуални ядрени катаклизми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com