Вълшебните лечебни свойства на аронията

9951
Вълшебните лечебни свойства на аронията
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Аронията е многогодишен храст, чиято родина е Северна Америка. Той достига до височина от 1.5 до 3 метра и вирее много добре при условията на умерен климат, като понася добре както високите летни температури, така и ниските през зимата. Това я прави много лесна за прихващане и отглеждане в нашите ширини. На вкус аронията е много стипчива и затова рядко се използва за директна консумация, но пък от нея се правят много хубави и вкусни сок, вино, ликьор и дори сладко.  Освен всичко това, тя има и редица лечебни свойства, за които ще разкажем днес.

От всички видове на този плод, най-известна е черноплодната арония, която в Русия наричат рябина и именно там от десетилетия я използват за лечението на различни заболявания. Защо ли? Защото тя съдържа много витамини, и най-вече витамин Р, който спомага за укрепванено на съединителната тъкан и за предотвратяването на капилярните кръвоизливи. Тя е богата и на много минерали, сред които са желязо, калий, фосфор, магнезий и йод. Но за какво още е полезна аронията?

Ето защо БАБИТЕ винаги си правят сироп от арония

Окзава се, че сиропът от арония е особено полезен за тялото. Той спомага за укрепване и пречистване на организма. Аронията наподобява ...

Изключително полезна е тя за сърдечно-съдовата ни система, като едновременно предпазна от появата на заболявания, като инфаркт или инсулт, но има свойството да действа и възстановяващо, след тях.  Освен това тя действа и за нормализиране на високото кръвно налягане.

Аронията е много силен имуностимулатор и има редица антисептични свойства, като действа много добре при различни респираторни заболявания на горните дихателни пътища, като бронхити или вирусни инфекции, както и при простуда и грип. Освен това, тя е много подходяща и за диабетици, които следят стриктно нивата на кръвната си захар.

Сокът от арония, действа много добре за регенерирането на костната и мускулната тъкан, при преумора, при нервно разстройство или главоболие. Тя има и доказан противоалергичен ефект, отразява се благотворно на растежа при децата и може да се приема както от бременни жени, така и от хора, които са решили да прочистят организма си и да спазват някакъв вид диета.

Аронията е и много силен диуретик и може да се приема от хора, които страдат от бъбречно възпаление или имат проблеми със щитовидната жлеза. Съдържащото се в нея желязо я прави подходяща и за хората, страдащи от анемия. И за да не ви се налага да я използвате за лечението на които и да е от тези заболявания, ви препоръчваме да я приемате профилактично, особено под формата на сок. Така ще бъдете от тези, които могат да се похвалят, че през изминалата зима са били напълно здрави.

Сокове от арония и нар потискат COVID-19 в първите дни на заразяване

Група учени от Института по молекулярна вирусология към Медицинския център на Университета в Улм съобщиха за откриването на естествен п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com