Учени установиха кои са най-добрите часове за закуска

3568
Учени установиха кои са най-добрите часове за закуска
Снимка: iStock

Има една популярна поговорка, която гласи: "Закуската е най-важното хранене за деня". Въпреки че тази сентенция е вярна, често възниква въпросът за най-добрия час за закуска

Някои хора предпочитат да започнат рано сутрин, докато други предпочитат да отложат първото си хранене. Въпреки това, ако се вземат предвид различни фактори като метаболизъм, енергийни нива и продуктивност, може да се твърди, че най-добрият час за закуска е ранната сутрин, в идеалния случай между 7 и 9 ч. сутринта.

Една от основните причини, поради които ранната сутрин е оптималното време за закуска, е свързана с естествения метаболитен ритъм на нашето тяло. По време на сън метаболизмът ни намалява, а след събуждане постепенно започва да се повишава. Консумацията на питателна закуска в първите няколко часа след събуждането стартира метаболизма, което позволява на тялото ни ефективно да обработва и използва хранителните вещества, които приемаме през деня. Този метаболитен тласък спомага за поддържането на здравословно тегло и за цялостното благосъстояние.

Лекар: Тези 2 храни на закуска намаляват риска от деменция

Освен това закуската рано сутрин ни дава прилив на енергия за старт на деня. След нощно гладуване телата ни се нуждаят от гориво, за да попълнят енергийните си запаси и да подобрят когнитивните си функции. Като консумираме балансирана закуска, включваща сложни въглехидрати, белтъчини и здравословни мазнини, можем да осигурим на тялото си необходимите хранителни вещества за поддържане на енергийните нива и подобряване на умствената яснота. Този прилив на енергия ни дава възможност да се справяме с ежедневните задачи с бодрост и съсредоточеност, като повишава производителността и ефективността през целия ден.

Освен това закуската в ранните сутрешни часове дава тон за здравословен модел на хранене през останалата част от деня. Когато пропуснем закуската или я забавим значително, е по-вероятно да изпитаме силен глад по-късно през деня, което води до нездравословно похапване и преяждане. Започвайки деня с питателно хранене, ние създаваме здравословни хранителни навици, като намаляваме вероятността от импулсивен избор на храна и прекомерна консумация на калории. 

Най-лесната и вкусна закуска, готова за 20 минути

От психологическа гледна точка ранната сутрин често е сравнително тихо и спокойно време, което ни позволява да се насладим на закуската си без разсейване. Този спокоен момент може да насърчи чувството за съзнателност и благодарност, да спомогне за положително мислене и да намали нивата на стрес. Отделянето на време, за да се насладите на питателна закуска, може да даде тон за един по-спокоен и балансиран ден напред.

Макар че най-добрият час за закуска е рано сутрин, важно е да се помни, че индивидуалните предпочитания и начин на живот могат да варират. Такива фактори като работен график, лични навици и диетични ограничения могат да повлияят на времето за закуска. В крайна сметка ключът е да се гарантира, че закуската не се пропуска и че тя се състои от пълноценни, богати на хранителни вещества храни, независимо от часа.

Може да се каже, че ранните сутрешни часове, в идеалния случай между 7 и 9 ч., са най-подходящите за закуска. Това време е в съответствие с естествения метаболитен ритъм на тялото ни, осигурява енергиен заряд, създава здравословни хранителни модели и позволява спокойно и съзнателно начало на деня. Като даваме приоритет на закуската през този период, можем да оптимизираме цялостното си здраве, благополучие и продуктивност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да различим ГМО домат: Всеки трябва да знае това

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кои чайове помагат за справяне с подутия корем

Кои чайове ще ви помогнат при преяждане

Кои храни помагат при преяждане със сладко

Как да не преяждаме по празниците - следвайте тези съвети

Как да разчитаме резултатите от кръвен тест и какво означават стойностите му

Какво можете да ядете при язва, гастрит и други стомашни проблеми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Пожелания за Гергьовден
Пожелания за Гергьовден

Всеки познава поне един човек с името Георги или Гергана, които празнуват имен ден на 6 май - ето кои са най-хубавите пожелания за Гергьовден. Най-хубавите...