Всички ползи за косата от етеричното масло от мащерка

4698
Всички ползи за косата от етеричното масло от мащерка
Снимка: iStock

Етеричните масла имат много ползи както за подобряване състоянието на косата и кожата например, така и могат да въздействат на психическото ни състояние със своя релаксиращ и отпускащ ефект. Различните етерични масла имат разновидни приложения, а днес ще разгледаме някои от ползите на етеричното масло от мащерка. 

Мащерката има приятен аромат, както и много ползи за подобряване здравословното ни състояние. Учените са на мнение, че чаят от мащерка може да спомогне при проблеми като запек и подуване. Освен това има ползи и за правилното кръвообращение, като предпазва от образуването на съсиреци.

Етеричното масло от мащерка е подходящо за ароматерапия, за релаксиращи масажи, като така са отпуска нервната система и се стимулира кръвообращението.

Топ 7 на навиците, които са пагубни за косата

Ползите от етеричното масло от мащерка при косопад и други състояния, свързани с косата

Етеричното масло от мащерка има и известни ползи за подобряването на кожни раздразнения и влошени състояния на косата например. То стимулира растежа на космените фоликули, а ефектите от него са установени с редица проучвания. Екстрактът от мащерка подмладява скалпа, подхранва го и го хидратира, като редом с това се грижи и за обновяване на космените фоликули. Затова приложението му е препоръчително при хора, страдащи от косопад и искащи косата им да порастне по-бързо.

Косопадът е неприятно и сериозно състояние, което може да бъде предизвикано от редица причини - генетична предразположеност, хормонален дисбаланс, неправилно хранене, рязко отслабване, бременност, стрес и др. Косопадът може да се появи и при смяна на сезоните. 

Лъскава коса у дома – ето как

Проведено проучване от близката 2019 година показва, че етеричното масло от мащерка има ползи и при хора, страдащи от алопеция. В продължение на 7 месеца половината пациенти са били третирани с масло от мащерка локално. В края на този период резултатите отчитат около 40% по-забележим растеж на косата и положителен ефект в сравнение с останалите пациенти, които не са били лекувани с масло от мащерка. 

Етеричното масло от мащерка може да спомогне и при сух и раздразнен скалп, лющещ се и проблемен. Той ще успокои състоянието ви, ще подхрани и омекоти скалпа и ще го хидратира в дълбочина. Мащерката има противовъзпалителни свойства и спомага за по-бързото подобряване на проблемните зони, на възпаленията във фоликулите, срещу косопад и за насърчаване на по-бързия растеж. Едновременно с това етеричното масло от мащерка ще изглади структурата на косъма и ще придаде на косата естествен блясък.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com