Вълшебни билки и подправки, които се борят с възпалението

6072
Вълшебни билки и подправки, които се борят с възпалението
Снимка: iStock

Някои билки и подправки, като джинджифил и черен пипер, съдържат противовъзпалителни съединения, които могат да намалят възпалението и да са от полза за цялостното ви здраве.

Възпалението е начинът на тялото да се бори с инфекциите и да се лекува.

В някои ситуации обаче възпалението може да излезе извън контрол и да продължи по-дълго от необходимото. Това се нарича хронично възпаление и проучванията го свързват с много заболявания, включително диабет и рак.

Диетата играе решаваща роля за вашето здраве. Това, което ядете, включително различни билки и подправки, може да повлияе на възпалението в тялото ви.

Струва си да се отбележи, че много изследвания в тази статия говорят за молекули, наречени възпалителни маркери. Те показват наличието на възпаление.

По този начин, билка, която намалява възпалителните маркери в кръвта, вероятно намалява възпалението.

1. Джинджифил

Джинджифил е вкусна подправка с пиперлив, но сладък вкус. Можете да се насладите на тази подправка по различни начини, като пресни, сушени или на прах.

Извън кулинарната употреба на джинджифила, хората са го използвали от хиляди години в традиционната медицина за лечение на множество заболявания. Те включват настинки, мигрена, гадене, артрит и високо кръвно налягане.

Джинджифилът съдържа повече от 100 активни съединения, като gingerol, shogaol, zingiberene и zingerone, за да назовем само няколко. Те вероятно са отговорни за неговите ефекти върху здравето, включително помагат за намаляване на възпалението в тялото.

Джинджифилът също е невероятно гъвкав и лесен за включване в много ястия, като пържени картофи, яхнии и салати. Като алтернатива можете да закупите добавки с джинджифил от магазини за здравословни храни или онлайн.

2. Чесън

Чесънът (Allium sativum) е популярна подправка със силна миризма и вкус. Хората са го използвали в традиционната медицина от хилядолетия за лечение на артрит, кашлица, запек, инфекции, зъбобол и други.

Повечето от ползите за здравето на чесъна идват от неговите серни съединения, като алицин, диалил дисулфид и S-алилцистеин, които изглежда имат противовъзпалителни свойства.

Чесънът е универсален и лесен за добавяне към вашите ястия. Като алтернатива можете да закупите концентриран чесън и добавки с екстракт от стар чесън в магазините за здравословни храни и онлайн.

3. Куркума

Куркумата е подправка, популярна в индийската кухня, която хората използват от древни времена.

Той е пълен с над 300 активни съединения. Основният от тях е антиоксидант, наречен куркумин, който има мощни противовъзпалителни свойства.

Проучвания при хора с остеоартрит са установили, че приемането на добавки с куркумин осигурява облекчаване на болката, подобно на това на обичайните нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) ибупрофен и диклофенак.

За съжаление, куркумата съдържа само 3% куркумин от теглото и тялото ви не го абсорбира добре. Най-добре е да приемате куркумин с черен пипер, тъй като последният съдържа съединение, наречено пиперин, което може да увеличи усвояването на куркумин с до 2000%.

Ако искате да приемате куркумин заради неговите противовъзпалителни свойства, най-добре е да закупите добавки с куркумин, в идеалния случай такива, които също съдържат екстракт от черен пипер или пиперин. Можете да ги закупите от магазините за здравословни храни и онлайн.

4. Кардамон

Кардамонът е подправка, произхождаща от Югоизточна Азия. Има сложен сладък, пикантен вкус.

По същия начин, 12-седмично проучване дава на 87 души с неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD) или 3 грама кардамон дневно, или плацебо.

Тези, които са приемали кардамон, са имали значително понижени нива на възпалителните маркери hs-CRP, TNF-α и IL-6. Приемането на кардамон също намалява степента на мастно чернодробно заболяване.

Богатият, комплексен вкус на кардамона го прави отлична добавка към къри и яхнии. Подправката се предлага и като добавка под формата на прах или капсула.

Може ли пиенето на чай да намали риска от сърдечни заболявания и инсулт

5. Черен пипер

Черният пипер (Piper nigrum L.) е известен като кралят на подправките, тъй като е популярен в цял свят. Традиционно хората са използвали черен пипер за лечение на определени здравословни състояния, като астма, диария и много други стомашни заболявания.

Изследванията показват, че черният пипер и неговото основно активно съединение пиперин могат да играят роля за намаляване на възпалението в тялото.

Въпреки това са проведени ограничени човешки изследвания върху противовъзпалителните свойства на черния пипер. Учените трябва да направят повече изследвания, за да проучат неговите ефекти.

Черният пипер е широко достъпен и лесен за добавяне към вашата диета. Опитайте да подправите готвенето си с щипка смлян черен пипер. Съчетава се добре със зеленчуци, месо, риба, птици и тестени ястия.

6. Женшен

Женшенът е растение, което хората в Азия са използвали от хиляди години, ценейки го заради лечебните му свойства.

Двата най-популярни вида женшен са азиатският женшен (Panax ginseng) и американският женшен (Panax quinquefolius).

Те се различават по своите ефекти и количества на активните съединения. Съобщава се, че азиатският женшен е по-ободряващ, докато американският женшен се смята за по-релаксиращ.

Женшенът се свързва с много ползи за здравето, главно поради неговите активни съединения, наречени гинзенозиди. Техните ефекти включват намаляване на признаците на възпаление в тялото.

Женшенът е лесен за добавяне към вашата диета. Можете да задушите корените му в чай или да ги добавите към рецепти като супи или пържени картофи. Като алтернатива можете да приемате екстракт от женшен като добавка. Предлага се под формата на капсули, таблетки или прах в магазините за здравословни храни и онлайн.

7. Зелен чай

Зеленият чай е популярен билков чай, който хората често рекламират заради ползите за здравето.

Това растение е пълно със здравословни съединения, наречени полифеноли, особено епигалокатехин-3-галат (EGCG). Проучванията свързват тези съединения с ползи за мозъка и сърцето. Те могат също да помогнат на хората да загубят телесни мазнини и да намалят възпалението.

Проучвания върху животни и епруветки показват, че EGCG спомага за намаляване на признаците на възпаление, свързани с възпалителни заболявания на червата (IBD), улцерозен колит и болест на Crohn.

Полифенолите в зеления чай също изглеждат полезни при възпалителни здравословни състояния, като остеоартрит, ревматоиден артрит, болест на Алцхаймер, заболявания на венците и дори някои видове рак.

Листата от зелен чай са широко достъпни и лесни за приготвяне на вкусен чай. Като алтернатива можете също да опитате да закупите матча на прах или добавки с екстракт от зелен чай.

Това е билката, която помага срещу болестта на Алцхаймер и слабата памет

8. Розмарин

Розмарин е вкусна, ароматна билка, произхождаща от Средиземноморието.

Изследванията показват, че розмаринът може да помогне за намаляване на възпалението. Смята се, че това се дължи на високото съдържание на полифеноли, особено розмаринова киселина и карнозна киселина.

Розмаринът работи добре като подправка и се съчетава добре с няколко вида месо, като говеждо, агнешко и пилешко. Можете да закупите розмарин като изсушена билка, пресни или сушени листа или изсушен, смлян на прах.

9. Канела

Канелата е вкусна подправка, направена от кората на дървета от семейство Cinnamomum.

Двата основни вида канела са цейлонската канела, наричана още „истинска“ канела, и канелата от касия, която е най-често срещаният вид.

Хората ценят канелата заради нейните здравословни свойства от хиляди години.

По-специално, докато канелата е безопасна в малки количества, твърде много канела може да бъде опасно. Канелата, особено по-често срещаният сорт Касия, има високи нива на кумарин. Това съединение е свързано с увреждане на черния дроб, когато хората консумират твърде много от него.

Възпалението е естествен процес, който може да повиши риска от здравословни усложнения, когато продължи твърде дълго. Това състояние е известно като хронично възпаление.

За щастие, това, което ядете, може да помогне за намаляване на възпалението в тялото ви. Билките и подправките, изброени в тази статия, могат да помогнат за задържане на възпалението, като същевременно добавят приятни вкусове към вашата диета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Седем неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Кои витамини са задължителни за жените над 60 г.?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com