Това е билката, която помага срещу болестта на Алцхаймер и слабата памет

37578
Това е билката, която помага срещу болестта на Алцхаймер и слабата памет
Снимка: iStock

Розмаринът, ароматна билка, известна с отличителния си аромат и кулинарните си приложения, отдавна е приветстван заради потенциалните си ползи в подкрепа на здравето на мозъка и когнитивните функции. През последните години научните изследвания се фокусират върху проучването на потенциалната му роля в борбата с болестта на Алцхаймер и справянето с лошата памет. В тази статия се разглеждат обещаващите доказателства за въздействието на розмарина върху тези състояния.

Болестта на Алцхаймер, прогресивно невродегенеративно заболяване, се характеризира с натрупване на бета-амилоидни плаки и неврофибриларни заплитания в мозъка. Проучванията сочат, че розмаринът може да помогне за предотвратяване или забавяне на развитието на болестта на Алцхаймер, като потиска образуването на тези токсични вещества.

Активните съединения, открити в розмарина, като карнозна киселина и розмаринова киселина, притежават мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да предпазят мозъчните клетки от оксидативен стрес и да намалят възпалението - ключови фактори, свързани с развитието на болестта на Алцхаймер.

Освен това розмаринът е доказал способността си да подобрява паметта и когнитивните способности. Изследванията показват, че само ароматът на розмарин може значително да подобри паметта и концентрацията.

Учени: Тези 3 промени са най-честите симптоми на Алцхаймер

В проучване, публикувано в списание Therapeutic Advances in Psychopharmacology, е установено, че излагането на аромата на масло от розмарин подобрява проспективната памет, която включва запомняне на изпълнението на задачи в бъдеще. Вдишването на етерично масло от розмарин е свързано и с повишена бдителност и подобрени когнитивни резултати при различни когнитивни задачи.

Освен това въздействието на розмарина върху паметта и когнитивните функции може да надхвърля краткосрочните ефекти. Изследвания върху животни показват, че екстрактът от розмарин може да подобри пространствената памет и способностите за учене. Смята се, че антиоксидантите, съдържащи се в розмарина, предпазват мозъчните неврони от оксидативно увреждане, което може да допринесе за свързания с възрастта когнитивен упадък.

Като намалява оксидативния стрес и възпалението в мозъка, розмаринът може да помогне за запазване на паметта и когнитивните функции с напредването на възрастта.

Важно е да се отбележи, че макар изследванията за ползите от розмарина за болестта на Алцхаймер и паметта да са обещаващи, са необходими допълнителни проучвания, за да се установи ефикасността му и да се определят оптималните дози и методи на приложение. Освен това розмаринът не трябва да се разглежда като самостоятелно средство за лечение на Алцхаймер или слаба памет, а по-скоро като допълнителен подход в един цялостен план за лечение.

Лекар: Това са рисковите фактори за развитие на Алцхаймер

Включването на розмарина в ежедневието ви е сравнително лесно. Можете да добавяте пресен или изсушен розмарин към ястията си, да го приготвяте като чай или да използвате етерично масло от розмарин за ароматерапия. Важно е обаче да се консултирате с медицински специалист, преди да направите значителни промени в диетата или начина си на живот, особено ако имате съществуващо заболяване или приемате лекарства.

Потенциалните ползи от розмарина в борбата с болестта на Алцхаймер и за справяне с лошата памет са обещаващи. Неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, както и положителното му въздействие върху паметта и когнитивните функции, го превръщат в интригуващо природно средство. Макар че са необходими още изследвания, включването на розмарина в добре обмисления начин на живот може да бъде прост и приятен начин за поддържане на здравето на мозъка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Кои витамини са задължителни за жените над 60 г.?

Искате ли да сте млади и красиви? Добавете този продукт към вашата диета

Защо много хора пият чай от джинджифил на гладно?

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com