Забравете за постоянните храчки в гърлото - ефективни методи за премахването им

156472
Забравете за постоянните храчки в гърлото - ефективни методи за премахването им
Снимка: iStock/Guliver

Храчките са необичайни секрети, които се отделят от дихателните пътища по време на кашлица или експекторация.

В здравословно състояние лигавицата на дихателните пътища е в състояние самостоятелно да се очисти от прах, чужди частици и микроорганизми. Обикновено на ден бронхиалната лигавица произвежда до 200-350 ml секрет, който заедно с утаените прахови частици на части навлиза в гърлото и се поглъща тихо при дъвчене или говор.

При патология на дихателните пътища се нарушават физикохимичните свойства на бронхиалната секреция, променя се процесът на нейното образуване, повишава се нейният вискозитет и адхезивност.

ПРИЧИНИ

При заболявания, придружени с дихателна недостатъчност, намалява силата и издръжливостта на дихателната мускулатура, което може да доведе до влошаване на функционалното състояние на дихателната система.

Обикновено вискозитетът на бронхиалния секрет се определя от съотношението на двете фази, от които се състои: плътен, неразтворим външен слой (гел) и течен, разтворим вътрешен слой. Благодарение на тази структура и постоянното движение на ресничките на ресничестия епител, гелът под формата на непрекъснат движещ се филм се „плъзга“ по повърхността на лигавицата на трахеята и бронхите и извежда навън частиците, които са се настанили върху нея.

С тези бабини трикове ще се отървете от храчките за нула време!

В резултат на възпаление на дихателните пътища може да се увреди структурата на клетките на ресничестия епител, да се увеличи вискозитетът на бронхиалния секрет, да се забави скоростта на отделянето му и да отслабнат локалните защитни механизми на лигавицата. Поради смущения в мукоцилиарната система възниква кашличен рефлекс, чиято функция е да очисти дихателните пътища от вещества, попаднали отвън или образувани вътре в организма, и да възстанови нормалната проходимост на дихателните пътища.

ПОСЛЕДИЦИ

Нарушаването на транспорта на храчките води до поддържане и засилване на възпалителния процес. Тъй като естеството на храчките се променя от лигавично към мукопурулентно и гнойно, ефективността на местните защитни механизми намалява, вентилационната и дихателната функция на белите дробове се нарушава, способността на бронхите да изчистват слуз или храчки намалява и колонизацията от микрофлора се увеличава. Поради нарушено отделяне на храчки, освен това може да възникне бронхиална обструкция.

МЕТОДИ 

За подобряване на отделянето на храчки могат да се използват нефармакологични методи (физиотерапевтични упражнения, позиционен дренаж, самомасаж) и фармакотерапия.

При заболявания на дихателната система е важно да знаете как да премахнете храчките, тъй като нарушението на транспортирането на храчките може да доведе до поддържане и прогресиране на бронхопулмонално възпаление, както и до развитие на бронхиална обструкция. Откашлянето на храчки допринася за възстановяването на нормалната проходимост на бронхиалното дърво.

За 1 ден се справих с кашлицата и храчките с тази лечебна смес

1. ЛЕЧЕБНА ФИЗКУЛТУРА

Занятията трябва да се провеждат ежедневно и да включват упражнения за мускулите на гръдния кош и на горните крайници. По време на тренировка е важно да спазвате правилата за ефективно дишане:

- дишайте само през носа;

- дишането трябва да бъде трифазно (вдишване, издишване, пауза);

- издишването трябва да бъде малко по-дълго от вдишването;

- дишането трябва да е възможно най-пълно.

2. ПОСТУРАЛЕН ДРЕНАЖ

Постуралният дренаж (позиционен дренаж) е метод за отстраняване на храчки от дихателните пътища чрез използване на специални „дренажни“ пози и дихателни упражнения с принудително продължително издишване. В началото на терапията дренажната поза се заема за 5-10 минути, като постепенно се увеличава времето, прекарано в желаната поза. Когато пациентът свикне с позата за лечение, особено ако има обилно течение, времето за дренаж може да се увеличи до 30-40 минути. Отделянето на храчки се подобрява значително, когато постуралният дренаж се комбинира с торакално потупване.

Домашното чудо, което ще ви избави от събирането на слуз и храчки

Упражненията се препоръчват два пъти на ден след прием на отхрачващи средства или муколитици.

Позицията на дренажа се избира, като се вземе предвид местоположението на патологичния фокус в дихателната система. За да бъде методът ефективен, е важно да знаете как да дишате и отхрачвате правилно храчките. Във всяка позиция пациентът прави 4-5 дълбоки бавни вдишвания през носа, издишва през свити устни и след това изкашля плитко 4-5 пъти.

3. ТОЧКОВ САМОМАСАЖ

За да стимулирате отделянето на храчки, можете независимо да масажирате 2 точки: първата е разположена на гърба на ръката между палеца и показалеца, втората е в центъра на югуларния прорез на гръдната кост. Продължителността на самомасажа трябва да бъде не повече от 10 минути.

Трябва да натиснете пръста си строго вертикално, без изместване. Движенията могат да бъдат вибриращи или въртеливи, но трябва да са непрекъснати.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com