Забравете за сълзенето на очите при студено време - ето как!

11243
Забравете за сълзенето на очите при студено време - ето как!
Снимка: Thinkstock/Guliver

Студените и сухи зимни дни задействат естествен физиологичен механизъм в очите ни: образуването на сълзи. Но защо плачем тогава и как можем да избегнем това?

Ето какво ни обяснява д-р Нютън Кара Жозе. 

С настъпването на зимата температурите обикновено падат и като цяло въздухът става по-сух. Ние чувстваме, че кожата, особено зоните, които обикновено са изложени на въздух - лицето и ръцете, се дехидратират (обезводняват). Същото се случва и с очите ни. Те са много чувствителна част от тялото, защото са винаги изложени на климатичните условия. Ние предпазваме ръцете си с ръкавици, а краката - с подходящи обувки, но очната ябълка остава открита. И, разбира се, времето също влияе върху тази малка, но много важна и чувствителна част от нашия организъм. В зависимост от годишния сезон, в който се намираме, имаме различни очни усещания.

Какви са в живота хората с кафяви очи?

Но защо плачем повече през зимата?

Често се оказва, че когато е много студено, очите ни сълзят повече от нормалното. Истината е, че това сълзене от студ е естествен физиологичен механизъм на организма ни за защита на очната ябълка - тъй като студеният и сух въздух дехидратира очната повърхност.

В очите ни има нервни влакна, които реагират бързо на температурни промени и, за разлика от кожата, притежават собствен защитен механизъм за рехидратация: образуването на сълзи. Това се дължи на факта, че слъзният канал не работи нормално при ниски температури. Когато температурата на околната среда е много ниска, организмът ни диктува на слъзните жлези да произвеждат повече сълзи; целта е да се попречи на сухия, студен въздух да дехидратира очната повърхност и да причини сериозно увреждане на роговицата. Ето защо очите на хората, които носят очила, са по-малко склонни да сълзят през зимата, тъй като очилата частично ги предпазват. Това е и една от причините практикуващите зимни спортове задължително да имат в екипировката си специални скиорски очила.

Ако имате преумора на очите, винаги се проявяват някои от следните симптоми

Очите трябва да бъдат постоянно хидратирани. Студеният сух въздух предизвиква прекомерно сълзене, за да се избегне дехидратация на очната повърхност. Същото се случва, когато сме заслепени от слънцето или много силна светлина. Реакцията на мозъка е да кара очите да плачат. Сълзите почистват очите, поддържат ги влажни и ги смазват. Когато образуването на сълзи е прекомерно, понеже се вълнуваме, настинали сме или защото има проблем в някоя от структурите на окото, сълзите прехвърлят границата на клепача и стават видими, като капят по лицето ни. Въпреки че обикновено се свързват с емоционален плач, тяхната основна роля е друга: те смазват очните структури и предпазват окото от прах и други инфекциозни агенти.

Внимавайте със спането с отворени очи - тези болести дебнат

Какви предпазни мерки трябва да вземем?

Подобно явление, както споменахме, е нормална реакция на организма. Ако сълзенето на очите не е придружено от друг тревожен сигнал, като зачервяване, болка или подуване, няма повод за безпокойство. Това е нормален симптом, който изчезва от само себе си с повишаване на температурата.

Действително обаче можем да предприемем някои неособено трудни действия, за да избегнем сълзенето. Най-важното е хидратирането на повърхността на окото чрез използването на изкуствени сълзи; също чрез здравословна диета, богата на мастни киселини тип „омега 3“, и редовен прием на течности, особено вода. Друга препоръка е да носите слънчеви очила със сертифицирана защита срещу UV-лъчи.

Но не само през зимата трябва да вземем предпазни мерки! Също така в най-горещите сезони, ако злоупотребяваме с охладителни устройства като климатични инсталации, най-вероятно ще направим средата около нас прекалено суха. В нея повърхността на окото може да бъде засегната, тъй като естествената му влага лесно намалява и това сигнализира на слъзната жлеза да произвежда повече сълзи, за да облекчи дразненето.

Внимание! Статията не е медицинско упътване или инструкция. Обръщайте се към специалист-офталмолог!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com