Защо настинката ви не отминава ?

6035
Защо настинката ви не отминава ?
Снимка: iStock/Guliver

МОЖЕ ДА ИМАТЕ ДРУГА НАСТИНКА

През сезона на настинките може да хванете вирус, да се преборите с него и след това да бъдете изложени на съвсем нова настинка. Новият вирус и новите симптоми могат да се смесят с тези, с които току-що сте се преборили, и да изглеждат като едно дълго заболяване.

ВЪЗМОЖНО Е ТОВА ДА Е СТРАНИЧЕН ЕФЕКТ ОТ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО

Кашлицата често е последният симптом, който отминава при настинка, но ако вашата просто не иска да спре, може да се дължи на лекарствата ви, казват експерти. "Не би трябвало обаче да има други симптоми като запушване на носа, болки в гърлото или налягане в синусите, така че ако приемате едно от тези лекарства, говорете с лекаря си за евентуално преминаване към друго."

Митове за обикновената настинка: Как да се справим с нея?

ВЪЗМОЖНО Е ДА ИМАТЕ ХРОНИЧЕН ПОСТНАЗАЛЕН ДРЕНАЖ

Ако имате продуктивна кашлица с бистри или бели храчки, която продължава, това може да се дължи на хроничен постназален дренаж, който обикновено се влошава през нощта, когато сте в легнало положение. Постназалният дренаж е често срещан последващ ефект от настинката, а може да бъде причинен и от алергии, промени във времето и други външни фактори, казва експерти. 

ВЪЗМОЖНО Е ДА ИМАТЕ БАКТЕРИАЛЕН СИНУЗИТ

"Понякога, когато вирусното заболяване започне да изчезва, могат да се появят нови симптоми като натиск в синусите, главоболие, а понякога и температура", обясняват експерти. "Това се случва, когато задръстванията от настинката причиняват подходяща среда за развитие на бактерии, което води до инфекция на синусите." Тя най-често се появява между десет и 14 дни след началото на настинката и изисква предписание от лекар, за да се изчисти. 

Главоболие при настинки и грип: защо се появява?

МОЖЕ ДА ИМАТЕ ПНЕВМОНИЯ

Ако симптомите ви са (или се превърнат в) постоянна кашлица, придружена от кафява или зелена слуз, повишена температура и задух, това може да е сигнал за инфекция като пневмония, според експерти. "Повечето хора обикновено се чувстват зле като цяло и могат да се оплакват от болки в белите дробове", казват те.

"Най-вероятно е това да засегне хора с хронични белодробни заболявания, като астма или емфизем, но може да засегне и напълно здрави хора." Ако почувствате някой от тези симптоми, незабавно потърсете медицинска помощ, тъй като това е сериозно и потенциално животозастрашаващо заболяване, което изисква незабавно лечение. 

ВЪЗМОЖНО Е НЕЩО ДА Е ЗАСЕДНАЛО В ТЯЛОТО ВИ

Колкото и странно да звучи, хората наистина получават неща, заседнали в дихателните им пътища - например в носа. Това важи особено за малките деца. Това може да предизвика симптоми на хрема, които могат да продължат със седмици или докато чуждото тяло бъде отстранено. "Обикновено това е съпроводено с неприятна миризма, а единственото лечение е отстраняването на чуждото тяло от медицински специалист", добавят експерти.

ЧЕСЪН, ЛУК И ПРАЗ. Ето кои са храните, които ще ви помогнат да оцелеете в сезона на настинките и грипа

ВЪЗМОЖНО Е ДА СТЕ С ПОНИЖЕН ИМУНИТЕТ

Продължителните настинки също могат да бъдат признак, че защитната система на организма ви е компрометирана. Това означава, че сте по-малко способни да се борите с инфекциите. Недостатъчното хранене, недостатъчният сън, дехидратацията, стресът, генетичните състояния, някои лекарства и системните вирусни инфекции, като например вирусът на човешкия имунодефицит (ХИВ), могат да намалят способността на организма да се справи с настинката. "Имунокомпрометираните състояния изискват поддържащо лечение, като хранителни добавки, почивка, течности, управление на стреса и антимикробна терапия", казват експерти.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com