Главоболие при настинки и грип: защо се появява?

20724
Главоболие при настинки и грип: защо се появява?
Снимка: iStock

При настинка главоболието е един от най-честите симптоми. Най-често възниква поради интоксикация на тялото, но може да има и по-сериозни причини.

Защо ме боли главата, когато имам настинка?

Интоксикация. Това е характерна проява на ТОРС, а главоболието е основният му симптом. Съпътства се и от други симптоми – висока температура, слабост, мускулни и ставни болки, а при тежки инфекции – гадене и повръщане.

Интоксикацията възниква поради следните причини:

● За да се бори с вируса, имунната система отделя вещества, които активират естествената защитна реакция на тъканите – възпаление. Възпалителният процес е придружен от повишено освобождаване на свободни кислородни радикали. Когато се натрупат твърде много, възниква оксидативен стрес, който води до интоксикация.

● За да нахлуе в клетките на гостоприемника и да се размножи, вирусът произвежда ензими. Те водят до нарушения на кръвообращението - повишават пропускливостта на съдовата стена, провокират появата на микротромби.

● Разпадните продукти на засегнатите клетки се освобождават в кръвта, дразнейки нервните влакна.

Промените в съдовете на главата причиняват главоболие.

При леки настинки токсините се отделят в малки количества и практически не засягат тялото, така че главата не боли. В този случай се развиват признаци на локално възпаление - появяват се хрема, болки в гърлото, кихане.

Главоболие и други прояви на интоксикация са основните симптоми на грипа. Това се дължи на високата агресивност на грипния вирус: в рамките на един ден една вирусна частица (вирион), която успешно прониква в клетките на лигавицата на дихателните пътища, е в състояние да възпроизведе повече от хиляда себеподобни.

По правило интоксикацията продължава до три дни (при тежка ARVI по-дълго), след което симптомите изчезват. Ако главоболието ви притеснява дълго време или се появява (за първи път или многократно) след период на подобрение, можете да се съмнявате за развитието на усложнения.

Специалист посочи 4-те неща, които може да активират главоболие

Усложненията при вирусните респираторни инфекции често възникват поради нарастваща интоксикация или добавяне на вторична инфекция, главно бактериална. Поради активирането на условно патогенната флора, която обитава лигавиците на човек, се развива невирусно възпаление. Това се дължи на отслабването на имунната система, когато патогенът на SARS навлезе в кръвта.

Сред основните усложнения на настинки и грип, които са придружени от главоболие:

● Синузит – възпаление на параназалните синуси. Най-често се свързва с вторична инфекция, но може да възникне в резултат на разпространение на вирусна инфекция.

● Отит на средното ухо – възпаление на средното ухо (кухината зад тъпанчето). Развива се по същите причини като синузит.

6 навика, за които не предполагате, че предизвикват главоболие

● Церебрален менингеален синдром (менингизъм) - дразнене на мозъчните мембрани без развитие на възпалителен процес, следствие от интоксикация.

● Менингоенцефалит - възпаление на медулата и мембраните на мозъка. Може да се развие като алергична реакция (към токсини, имунни комплекси) или да възникне поради бактериална инфекция.

● Оток и подуване на мозъка. Това е животозастрашаващо състояние, натрупване на течност в мозъчната тъкан. Възниква в резултат на съдови лезии, причинени от интоксикация.

● Острата респираторна недостатъчност е друг спешен случай, който се развива в резултат на вирусна или бактериална инфекция в белите дробове. Главоболието възниква поради увреждане на централната нервна система на фона на повишаване на концентрацията на въглероден диоксид в кръвта.

5 естествени начина за справяне с главоболието

Локализация и причини за главоболие

Понякога причината за главоболие може да се определи чрез локализация:

● Болката в слепоочията е характерна за интоксикация при грип и настинка, възпаление на средното ухо. В случай на SARS болката обикновено е лека до умерена по интензивност. Отитът е придружен от силна и "стреляща" болка в ухото, която се излъчва към слепоочията и долната челюст.

● Болка в челото - чест спътник на грип и други ТОРС. Среща се и при възпаление на челния синус на носа (фронтит). И в двата случая болковите усещания са локализирани главно в областта на горните дъги, утежнени от движението на очните ябълки.

● Болката в тила може да е признак на менингизъм и други церебрални лезии, възпаление на клиновидния синус (сфеноидит). При дразнене, възпаление, подуване на мозъчната тъкан, болката в тилната област е интензивна, често непоносима. При сфеноидит болковите усещания са слаби или умерени, първо идват „от центъра на главата“ (според оплакванията на пациентите), след това се преместват в задната част на главата, слепоочията и очните гнезда. При възпаление на средното ухо се появява болка зад ухото.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com