Защо пералнята не центрофугира - всички правим тези грешки!

23111
Защо пералнята не центрофугира - всички правим тези грешки!
Снимка: iStock/Guliver

Преди да започнете да търсите възможните причини, поради които пералнята не центрофугира прането, трябва да се уверите, че я експлоатирате правилно. В някои случаи проблемът е, че прането не е заредено както трябва. Възможно е също да е избрана програма за пране без центрофугиране и др.

Възможни причини

Балансиране на барабана на пералнята

Още: Всяка перална машина има този бутон - улеснява почистването и премахва лошата миризма

Една от най-честите причини за липсата на центрофугиране е, че барабанът не е балансиран правилно. Ако прането в него е неравномерно разпределено, тежестта му създава вибрации и поради това пералнята пропуска цикъла на центрофугиране. В този случай трябва да пренаредите прането и да го разпределите равномерно в барабана.

Избрана е програма „Без центрофуга“

Друга причина за проблеми с центрофугирането може да бъде избраната програма за пране. Проверете избрания режим и се уверете, че въртенето е включено. Ако това не помогне, тогава най-вероятно ще има нужда да смените таймера или други контроли, които управляват центрофугирането.

Претоварване

Още: Защо пералнята не взема омекотителя - ето най-честите причини!

Прекаленото натоварване също може да причини проблеми с центрофугирането. Ако в барабана има твърде много пране, машината може да не успее да се справи с този цикъл. Препоръчително е да заредите пералнята според инструкциите на производителя, за да избегнете този проблем.

Запушване

Запушването на системата за оттичане на вода също може да доведе до проблеми с центрофугирането. Препоръчително е филтърът да се почиства редовно, за да се избегнат запушвания в системата. Също така си струва да проверите дренажната система за запушвания.

Филтърът за предмети

Още: Никога не слагайте тези 9 неща в пералнята, за да избегнете ремонтите

Една от най-честите причини пералнята да не центрофугира дрехите е повреден филтър за предмети. Той е важна част от пералнята. Предназначен е да предпазва помпата от попадане на малки предмети (например монети, копчета, носни кърпички) в нейната камера. За да проверите състоянието на филтъра за предмети, трябва да отворите вратата на пералната машина и да го намерите в долната част на барабана. Обикновено това е малък кръгъл отвор с прозрачен капак.

Възможни повреди

Паднал или скъсан задвижващ ремък

Една от основните причини, поради които пералнята се поврежда, е дефектен задвижващ ремък. Ако той се изхлузи от шайбите или се скъса, машината спира да работи. За да проверите ремъка, трябва да отворите задния панел на пералнята и да погледнете състоянието му. Ако ремъкът си е на място и няма видими повреди, тогава проблемът може да е в двигателя или помпата.

Още: Грешки, които могат да съсипят пералнята ви

Изгорял двигател

Ако двигателят не работи, пералнята не центрофугира. За да проверите дали е изгорял, включете пералнята в режим центрофугиране и чуйте звука му.

Повредена помпа

Друга причина, поради която пералнята ви не центрофугира, може да се дължи на повреда в помпата. Ако тя не работи, водата се застоява и прането остава мокро.

Още: 9 неща, които не бива да слагате в пералнята

Проблем с тахомера

Тахомерът (оборотомерът) е сензор, който измерва оборотите на барабана. Така пералнята контролира скоростта и посоката на движение на барабана по време на пране и центрофугиране. Оборотомерът позволява на машината да изчислява правилно времето и скоростта на въртенето му, както и да открива възможни проблеми като неправилно разпределение на прането в барабана или повреда на лагера.

Контролният модул е ​​изгорял

Контролният модул е ​​устройство, което управлява всички функции на пералнята, включително центрофугата. Ако прегрее и изгори, машината няма да може да центрофугира.

Заклинен лагер

Ако вашата пералня издава непривичен шум при центрофугиране, това може да е заради блокирал лагер. В този случай барабанът не се върти, което ще попречи на машината да центрофугира прането.

Ако не можете сами да отстраните причината, като следвате инструкциите за експлоатация, трябва да потърсите помощ от професионален техник. Той бързо ще установи причината за проблема и ще извърши необходимите ремонти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com