Известни фолклористи журират конкурса "Заблеяло ми агънце" на събора на овцевъдите

605
Известни фолклористи журират конкурса "Заблеяло ми агънце" на събора на овцевъдите
Снимка: Национален събор на овцевъдите

Известни фолклористи ще оценяват изпълнителите в Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“, който ще се проведе от 24 до 26 май т.г.  в рамките на Националния събор на овцевъдите в България.

НФК  „Заблеяло ми агънце“ е за изпълнители в областта на музикалното и танцовото фолклорно изкуство, словесния фолклор, изобразителното изкуство и художествените занаяти, свързани с овцевъдството и обичайните практики на празника Гергьовден. В рамките му се представят обреди и обичаи,  Гергьовски обредни хлябове и детски рисунки, свързани с овчарството. Конкурсът е единствен по рода си у нас и в предстоящото му дванадесето издание ще участват близо 3 000 изпълнители в различни категории и възрастови групи от цялата страна. Те ще се изявят на две сцени край Петропавловския манастир до град Лясковец, област Велико Търново. 

Сред журито, което ще оценява изпълнителите, ще са проф. д-р Светла Станилова – преподавател в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ гр. Пловдив; Ваня Монева – хоров диригент и  съосновател на хор „Космически гласове“, носител на редица престижни музикални награди; проф. д-р Даниела Дженева  - хореограф, зам.-ректор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ гр. Пловдив, главен художествен ръководител и хореограф на Фолклорен ансамбъл „Тракия“; Асен Павлов – създател и хореограф на ансамбъл „Чинари“ и преподавател в НУТИ София; проф. Румяна Цинцарска – етнолог, етно-музиколог, създател на музикалната редакция на програма и фонд „Народно творчество” в БНТ, автор на над 40 фолклорни етнографски филма; Марек Дяков - композитор на танцова, симфонична, камерна и филмова музика, диригент на ансамбъл „Пирин“ и ансамбъл „Гоце Делчев“; д-р Владимир Величков – музикант и преподавател в НУИ “Панайот Пипков“ и ПУ „Паисий Хилендарски“, създател на формация „Жарава“, номиниран за награда „Грами“ за албума си „Пробуждане“ и др.

Още много фолклор, народни традиции, занаяти и етно възстановки  от цяла България ще предложи от 24 до 26 май Събора на овцевъдите.  По традиция, събитието ще започне с прогонване на злите сили от кукери и прочутия народен оркестър „101 каба гайди“. Край Петропавловския манастир ще могат да се видят изпълнения на каракачани и нестинари, а за запалените по народните ритми ще има хоротеки.

Гордостта на странджанската традиция - народната певица Жечка Сланинкова и бесарабския славей Лилия Семкова ще са звездите на празничният  вечерен концерт на 24 май.  На следващата вечер в събота, 25 май, от 19:00 на сцената ще излезе голямата Николина Чакърдъкова и нейния Неврокопския ансамбъл.

Финал на събора ще е 5-часовия концерт на виртуозния кларинетист Иво Папазов – Ибряма и оркестър „Тракия“. Хороводната програма на Ибряма  неговите невероятни музиканти ще започне точно в 12,00ч. на 25 май.

Съборът на овцевъдите и тази година ще представи постиженията в бранша и богатата народна култура, традиции и фолклор.  От 24 до 26 май край Петропавловския манастир ще има изложение на различни видове животни (овце, кози, коне тежковози, магарета, кучета и др.), селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството, био пазар, изложение на продукти от овче и козе мляко и месо, различни фермерски състезания, демонстрации на производството на млечни храни по автентични и съвременни технологии. 

Национален събор на овцевъдите в България си провежда ежегодно край Патропавловския манастир до град Лясковец, област Велико Търново, от 2011 година. Форумът се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и Фондация „Наследство в бъдещето“, със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Медийни партньори са Българската телеграфна агенция и Българското национално радио.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Над 250 000 посетители събра за три дни Съборът на овцевъдите

След гонка: Задържаха пиян и дрогиран шофьор във Велико Търново

Кукери и гайдари дават началото на поредния Национален събор на овцевъдите

Пожар възникна на крепостта "Царевец"

Над 250 000 посетители очакват на поредния Национален събор на овцевъдите

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни в 4 МИР - Велико Търново

Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 9 юни в 4 МИР - Велико Търново

Вижте листата на ДПС за парламентарните избори на 9 юни в 4 МИР - Велико Търново

Вижте листата на ПП-ДБ за парламентарните избори на 9 юни в 4 МИР - Велико Търново

Вижте листата на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори на 9 юни в 4 МИР - Велико Търново

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Велико Търново