Кметът на Дряново: От фирмата са искали да съхранят моста на Колю Фичето, има проект за укрепването му

13841
Кметът на Дряново: От фирмата са искали да съхранят моста на Колю Фичето, има проект за укрепването му
Снимка: Архив

„Има проект за укрепване на моста на Колю Фичето от далечната 1970 година“. Това съобщи за Actualno.com кметът на Дряново Трифон Панчев. „Сега търсят този проект в Министерство на културата, тъй като е прибран в архива им. В момента, в който се извади този документ, ще стане ясно, че ситуацията не е чак толкова драматична както се опитаха да я представят“, категоричен е той.

Припомняме, че вчера общински съветници от Дряново сезираха медии, че в основите на моста са излети близо 20 кубика бетон, без да е спазена процедурата по закона за културното наследство. Заради това окръжната прокуратура в Габрово започна работа по изясняване на обстоятелствата около случая. Сигналът за плачевното състояние на моста, който е паметник на културата, е подаден от граждани още през юни миналата година, но според настоящия кмет Трифон Панчев, неговият предшественик Мирослав Семов не е уведомил министерството, което е собственик на моста.

„Днес при мен дойдоха представители от филма „Прогрес Д“ ООД, която е извършила ремонта за своя сметка. Лятото те са имали среща с предишния градоначалник Семов, като на нея той им е споменал, че този мост е в лошо състояние. От фирмата са огледали моста и са решили, че със свои средства могат да го укрепят като жест към общината. Когато водата е била на най-ниското си ниво, което е в края на ноември и началото на декември, оттам са направили този ремонт. От другата страна мостът е укрепен по същия начин, по който е извършено това и от фирма „Прогрес Д““, допълни Трифон Панчев.

Ремонтът не е нещо драматично, с течение на времето ще избелее там, където бетонът е по-бял в момента и ще изглежда както е и от другата страна. Цялата работа беше да се навреди на общината и на мен от една определена група съветници. От фирмата са искали просто да съхранят моста“, обясни още Панчев.

Според кмета на Дряново раздухването на случая по медиите е опит на групата на ГЕРБ и Зелените, които заедно имат мнозинство в настоящия общински съвет, да си отмъстят за санкция, която бившият кмет е получил заради събарянето на сграда и изграждането на стълби към храм „Свети Никола“ в Дряново. „Преди 6 месеца имаше подаден сигнал за събарянето на една изоставена къща-паметник на културата на улица „Шипка“. Това е направено с решение на общината и са изградени временни стълби. Тогава това е направено без нужните разрешения, заради което на предишния кмет Семов е наложен акт и сега ще бъде глобен. Чака се наказателното постановление, което ще е за сума между 5 000 и 10 000 лева“, заяви Трифон Пенчев. Според него политическите му опоненти са решили, че той е извършил същото нарушение и са намерили златна възможност да бъде замесен в такъв тип скандал. „Те не си дават сметка, че ситуацията изобщо не е такава и вече е изяснена. Доколкото знам от фирмата вече са дали показания и пред Районно управление – Дряново“, категоричен е Панчев.

Запитан дали все пак ще се стигне до налагане на някакви санкции, кметът на Дряново заяви, че първо трябва да се установи дали има нарушение и какво точно е то. „Ако има такъв проект, който да е съществувал в миналото, единствено заради липсата на съгласувателно писмо биха могли да наложат някаква санкция, но за момента не е ясно дали това ще се случи“, категоричен е Трифон Пенчев. Според него, на практика има нарушение от страна на общината по времето на Мирослав Семов, защото когато е била сигнализирана още юни миналата година за опасността за моста, тя е трябвало да отнесе случая до Министерство на културата, за да може оттам да предприемат мерки за укрепването му“, допълни кметът на Дряново.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com