Кметът на Горна Оряховица: Подадохме проекти за над 76 млн. лв., надеждите ни са големи

2274
Кметът на Горна Оряховица: Подадохме проекти за над 76 млн. лв., надеждите ни са големи
Снимка: община Горна Оряховица

Добромир Добрев е начело на община Горна Оряховица от 2011 г. Той е магистър инженер по електроенергетика и електрообзавеждане от Русенския университет „Ангел Кънчев”. Бил е управител на търговски комплекс и заместник-кмет на Горна Оряховица. Actualno.com го потърси за интервю по важните за общината теми и проблеми.

Г-н Добрев, как мина Празникът на горнооряховския суджук – първият защитен в Европа български продукт?

Така е. Все повече надграждаме празниците и вече от 3 г. сме на нов терен. Оказа се, че и той е тесен. Хората припознават празника ни като национален. Имаше хора от цяла България, дошли да опитат тези невероятен деликатес. Празникът ни беше по-мащабен сега, защото имахме финансиране от Министерството на земеделието, което даде възможност марката да бъде популяризирана във всички краища на страната. Бяха подсигурени 480 комплекта с маса и две пейки - по 8 човека седящи места, имаше по поляните доста хора и пред сцената. Предполагам над 50-60 000 души са посетили празника за трите дни. Като продажби не мога да кажа все още, но мисля, че ще са рекордни. Времето беше чудесно. Един празник има три елемента - времето, организацията и хората. Три важни стъпки, за да се получи добър празник. Хората останаха доволни - веселиха се, пяха и виждахме позитивизма на лицата им, когато напускаха празника на горнооряховския суджук.

Какви са предстоящите събития в Горна Оряховица?

След броени дни стартираме с Международния фолклорен фестивал „Раховче“, за който очакваме участници освен от страната и от Полша, Грузия и Турция. През последните три години той не се проведе – първо заради пандемията от covid – 19 и второ, че сградата на Летния театър, в която се намира и НЧ "Братя Грънчарови" беше в ремонт. Открихме го преди месец и сега младите таланти ще усетят разликата.

До края на месеца предстои и Петропавловският събор. След това има доста постановки на Летния театър, планинското рали "Раховец -Лясковец", лятно автокино. Две години хората бяха затворени и се постарахме да организираме мероприятия за всеки, за да се отърси от унинието на живота.

Кои са най-важните ви за изпълнение инфраструктурни обекти през лятото?

Довършваме проектите по ОП "Региони в растеж" - един четвъртокласен път и канализацията в Долна Оряховица. Работим и по многофамилните сгради, реконстуираме социалните домове. Подготвяме проекти и кандидатстваме по Плана за възстановяване и устойчивост в частта образователна инфраструктура, административни и културни сгради. По-скоро оттук нататък е подготвителна част, защото държавата няма приет бюджет и не можем да реализираме част от капиталовата програма. Надявам се до края на юли да приемат бюджета, за да може до края на годината да я изпълним.

Имаше ли интерес към санирането на многофамилни жилища?

Документи подадоха от 41 жилища за общо около 66 млн. лв., което надхвърля два пъти ресурса, определен за Горна Оряховица - 30 млн. лв. Това е една от програмите, които пряко касае жителите на града и се усеща от всеки. Много смислена е и има най-голям социален ефект за хората. Като град, попадащ в графата "със замърсен въздух", ще ни облекчи и осигури по-чист въздух в зимните месеци.

Битката ви за по-чист въздух не спира от години. Преборихте се с МОСВ за това, че бяхте извън групата бенефициенти за смяна на печките на дърва и въглища. Сега пък сте в съда с фирми, които обжалват процедурите ви по възлагане. Дали ще е скоро времето, когато ще се поздравите с успех по този проект, тъй като при вас стана най-сложно?

Така е наистина. Ние най-късно започнахме. Стремим се бързо да се организираме, но в българското законодателство, в Комисията за защита на конкуренцията, има доста фирми с професия "жалбоподател". Няма как да избягаме от това. Всички подадени срещу нас жалби относно законосъобразността на проведените обществени поръчки, на първа инстанция са в наша полза. Фирмите знаят, че сме притиснати от крайния срок и обжалват процедурите. Рискови сме, няма какво да се лъжем. Надявам се приоритетно и съдът да вземе под внимание крайните срокове и по-бързо да излязат с решение на последна инстанция. Това също е една от програмите, които пряко касае чистотата на въздуха в нашия град. Имаме над 1500 домакинства, чиито документи са обработени. Това показва, че има голям интерес към тази програма.

Имате ли одобрение за предварително изпълнение за избор на изпълнител по някоя от позициите?

Да. Миналата седмица има решение на ВАС за промяна на отоплителните уреди с пелетни камини. Очакваме същото и за газта. Три години загубихме в дела с МОСВ, в които другите общини напреднаха. За нас сроковете са много скъсени. И ако съдебните процедури свършат бързо, дори и рисково, можем да успеем да финализираме проекта в края на годината. Каквото зависи от нас като обработка, като елемент на изпълнение, го правим бързо. И ако институциите си свършат работа, в края на годината ще се поздравим с успех. Нашият екип в тежки ситуации винаги се справя много професионално и находчиво. Малко са обжалванията, които не са в наша полза, но знаете, когато в едно състезание има накърнени интереси, всеки търси своите права. Съдът казва имат или нямат.

За зла участ попаднахте на една от фирмите с професия "жалбоподател"?

Да, така е. Аз винаги съм пледирал фирмите, които се отнасят некоректно, да им се отнемат права, защото много възложители се сблъскват с такива. Няма да ви казвам на какво сме се нагледали. Просто регулационните органи трябва да упражняват по-стриктен контрол.

По Плана за възстановяване и устойчивост кои са ви най-значимите подадени проекти?

Както казах, само за многофамилните жилища са над 66 млн. лв. Останалите със сигурност са за над 10 млн. лв. – младежки центрове, образователни, административни, спортни и културни сгради. Ще се радваме всички да бъдат одобрени. Надеждите ни са големи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Пламнал пожар заради нощна лампа: Възрастна жена е с изгаряния

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com