Кукери и гайдари дават началото на поредния Национален събор на овцевъдите

811
Кукери и гайдари дават началото на поредния Национален събор на овцевъдите
Снимка: Национален събор на овцевъдите

С прогонване на злите сили от кукери джумали и вълнуващо гайдарско изпълнение точно в 12,00 часа на 24 май ще започне официалното откриване на дванадесетото издание на Националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир до град Лясковец.

Джумалите от пазаржишкото село Калугерово ще изпълнят своя традиционен магически танц за плодородие, богата реколта и късмет за всички. След това поляните край Петропавловския манастир ще се огласят от красивите гайдарски мелодии на прочутия оркестър „101 каба гайди“.

На сцената ще излезе 5-годишната Мине Исмаил от Пловдив, която ще изпълни песента „Когато бях овчарче“, превърнала се в символ на българския традиционен поминък овчарството, по текст на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Официалната церемония ще завърши с танцовия състав към културно-просветното дружество на каракачаните – Сливен, който ще покаже музиката и танците на пастирската номадска общност.

Трите на събора /24-26 май/ ще са наситени с богата програма - специализирани изложения на животни, техника, оборудване, млечни продукти, фермерски състезания, етно възстановки, кулинарни и млечни демонстрации, нестинари, вечерни концерти, хоротеки и още много емоции и добро настроение.

За първи път Представителството на Европейската комисия в България ще отличи талантливи млади изпълнители участващи в традиционния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“ на събора. Наградите „Единство в многообразието“ ще са за деца и младежи в разделите „ Народно пеене“, „Танцово изкуство“, „Народни инструменти“ и „Нарисувай“ за да се поощрят техните таланти, по нататъшното им развитие и интереса към изкуството.

Наградите на Представителството на Европейската комисия ще бъдат връчени във втория ден на Събора на овцевъдите, 25 май и ще утвърдят авторитета на фолклорния конкурс, като единствената сцена за самодейно народно изкуство, свързано с овцевъдството.

Националният събор на овцевъдите съчетава стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с българската народната култура, традиции и фолклор. Организира се от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и Фондация „Наследство в бъдещето“, със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Медийни партньори са Българската телеграфна агенция, Българското национално радио и Радио Веселина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

След силната буря: Оценяват щетите във Великотърновско

Заради градушката: Кризисният щаб се събра на среднощно заседание във Велико Търново

ГЕРБ са първи и във Велико Търново

Акция срещу купения вот и битовата престъпност: Шестима задържани във Великотърновско

Горна Оряховица под полицейска блокада

В Лясковец подкрепиха проф. Костадин Ангелов и идеята на ГЕРБ-СДС за мобилни медицински екипи

Откриха изчезналото във Велико Търново 11-годишно дете

Над 250 000 посетители събра за три дни Съборът на овцевъдите

След гонка: Задържаха пиян и дрогиран шофьор във Велико Търново

Пожар възникна на крепостта "Царевец"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Велико Търново