Напрежението в Павликени заради завода на Гайтански расте, ще се търси помощ от президента

10376
Напрежението в Павликени заради завода на Гайтански расте, ще се търси помощ от президента
Снимка: Бъдеще за община Павликени

Напрежението в Павликени и околностите расте лавинообразно през последните дни. В разрез с приетата декларация от Общински съвет, против изгарянето на RDF в Павликени, зам.-кмета на Община Павликени – г-жа Анастасия Вачева, подкрепи с гласа си инвестицията на фирма "Петрургия" със собственик Румен Гайтански-Юнг. Положителното становище за завода за каменна вата край Павликени, което даде Екологичният експертен съвет към РИОСВ Велико Търново, изправи на хората на нокти.

"Изключително лошо впечатление ми направи г-жа Вачева, зам.-кмет на Павликени. Въпреки категорично приетата декларация на ОС против проекта, тя, заедно с кмета на с. Върбовка, гласуваха ЗА проекта, с което се превърнаха в недостойни предатели. И двамата нямаха никаква експертиза и познания по тема "околна среда", но с техните два гласа, решението ОДОБРЯВАМ се прие. При все това, г-жа Вачева, каза, че масовите протести не били протести, а "митинги" и "политически мероприятия" и че хората от Павликени одобрявали проекта", сподели г–н Пенчо Пандъков от сдружение "Балканка", който присъства на Експертният екологичен съвет към РИОСВ.

Сблъсъкът между кмет, заместници и Общински съвет предстои. Общинските съветници негодуват от развоя на нещата, а много от тях признават, че са научили за същината на инвестицията прекалено късно. Дали Общински съвет Павликени ще поиска сметка от зам.-кмета г-жа Вачева за действията ѝ, ще стане ясно тези дни. В интерес на истината през последните дни много хора от областта разбраха за проблема и сега общественият интерес и внимание са много по-изострени.

Според чл. 18. (1) от Закона за местното самоуправление и местната администрация, Общинският съвет е орган на местното самоуправление и се избира от населението на общината при условия и по ред, определени от закона. Изпълнителната власт съответно трябва да се съобрази с актовете приети от Съвета. Ако с почти пълно единодушие Общински съвет Павликени са приели декларацията против изграждането на инсинератор в с. Върбовка, защо кметът, в лицето на г-жа Анастасия Вачева, гласува ЗА нейното изграждане?

Открито писмо към Румен Радев

Заради случващото се, вече се готви открито писмо към президента, научи Actualno.com. В него директно се посочва, че кметът на Павликени Емануил Манолов е член на Инициативния комитет, който издигна Радев за втори мандат като държавен глава на България. "В резултат на неговите действия, Община Павликени и цяла Централна Северна България са загрозени от екологична катастрофа, която ще унищожи нашето бъдеще. Г-н Манолов и негови подчинени, пряко волята на жителите на община Павликени, и пренебрегвайки приета с категорично мнозинство декларация на Общински съвет - Павликени против построяването на ТЕЦ за изгаряне на отпадъци с капацитет 1160 тона ден, бяха решаващите гласове в експертна комисия на РИОСВ - Велико Търново, която гласува да приеме предложението на инвеститора "Петрургия" ООД".

Заводът за горене на боклук на Румен Гайтански край Павликени се превръща в скандал

Положително становище за завода за каменна вата край Павликени, който иска да направи фирмата "Петрургия" на Румен Гайтански-Юнг, извес...

"В момента в община Павликени няма нито убеждението, че нашите избранници следват принципите на законност и справедливост, нито има и най-малка причина да вярваме, че институциите в лицето на г-н Манолов и неговите приближени желаят да си взаимодействат и сътрудничат с нас, хората на община Павликени и граждани на Република България. Напротив, те категоризират нашето гарантирано от Конституцията право на мирен протест като "натиск и принуда" върху тях, хората, които следва да се вслушват във волята на избирателите, избирателите, които плащат и техните заплати чрез данъците които плащаме на държавата.

Г-н Президент, ние откликнахме на Вашето послание, "Мутри, Вън!". Някои от нас нееднократно бяхме на протестите от 2020-та година. В следващите дни, ние ще запознаем Президентството подробно с казусът около предложението на Петрургия ООД да изгради инсинератор за изгаряне на отпадъци до село Върбовка, община Павликени. Ще Ви запознаем и с фактите около действията на г-н Манолов в полза на инвеститора, които будят, меко казано, недоумение. Ще го направим, за да прецените какво можете да направите Вие, в рамките на Вашите правомощия и морален авторитет, личен и институционален, да ни помогнете в нашата справедлива, организирана, и мирна съпротива срещу този инсинератор, който би бил убиец на нашето бъдеще ако бъде построен и пуснат в експлоатация.

Най-малкото, след като бъдете запознат с фактите, се надяваме да се разграничите публично от г-н Емануил Манолов. А защо не да се присъедините и към нашите призиви към община Павликени".

Протест в Павликени - срещу завод с план за горене на над 2,5 пъти повече боклук от София

На заседание на общинския съвет в Община Павликени беше приета декларация против складиране и изгаряне на огромни количества RDF гориво...

В писмото се напомня и, че досегашният директор на РИОСВ Велико Търново Цонка Христова е била назначена от служебното правителство, водено от Стефан Янев, който сега е министър на отбраната.

Реакцията на държавата досега

"Искам да успокоя хората, че ние имаме задача да следваме обществения интерес и да го защитаваме. Както казах има много процедурни нарушения, за които ако не го върне новия директор аз ще го върна". Това са думи на министъра на околната среда и водите и вицепремиер Борислав Сандов по въпроса за завода за каменна вата при село Върбовка, община Павликени.

На 1 февруари беше проведена среща между областния управител на Великотърновска област Людмила Илиева и Сандов, като основната тема бяха въпроси, предизвикали обществено недоволство в областта. Министърът представи и новия ръководител на Регионална инспекция за опазване на околната среда Велико Търново (РИОСВ) – г-жа Мая Радева. Радева има опит в ръководството на защитени територии. В биографията ѝ откриваме, че е била ръководител на естествен парк "Българка" в протежение на 12 години и еколог на община Трявна в протежение на 11 години.

Автор: Анна Борисова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Девет милиона лева влизат в Свищов по три проекта

Свищов очаква старта на индустриалната зона през 2024 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Велико Търново

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...